Motivare, CCR ii buseste pe Citu si Ciolacu dupa ce au amanat nejustificat motiunea USR. Seful PSD: „N-o sa se mai intample acest lucru”

politica

Motivarea CCR privind sesizarea Guvernului pe motiunea de cenzura a USR sanctioneaza dur blocajul comis in Parlament de PSD si PNL. CCR afirma ca PSD si PNL au amanat nejustificat votul la motiunea de cenzura. Intrebat despre acest lucru, Marcel Ciolacu a raspuns foarte iritat: „N-o sa se mai intample acest lucru”.

„Atitudinea majoritatii sau minoritatii parlamentare de blocare sau tergiversare a procedurii nu poate fi acceptata, tocmai pentru ca afecteaza raporturile constitutionale dintre Parlament si Guvern si exprima o conduita lipsita de loialitate constitutionala”, se afirma in motivarea CCR.

„Curtea constata ca acest conflict nu a fost generat de insasi faptul depunerii motiunii de cenzura, ci de actiunile ulterioare incoerente ale Parlamentului, care, in final, a reusit sa comunice Guvernului motiunea de cenzura si sa asigure conditiile necesare prezentarii ei. De aceea, remediul juridic nu este cel al incetarii procedurii de control parlamentar, ci, din contra, al continuarii procedurii odata demarate. Asadar, Parlamentul urmeaza sa dezbata motiunea de cenzura depusa si sa isi exprime pozitia prin vot asupra acesteia cu respectarea exigentelor constitutionale si regulamentare si aplicarea principiului loialitatii constitutionale”, se mai afirma in motivare.

CCR a desfiintat si argumentele PNL si PSD privind semnaturile depuse de parlamentari.

„In raport cu aspectul referitor la neintrunirea numarului minim de semnaturi necesare initierii motiunii de cenzura

Cu privire la acest aspect, Curtea observa ca motiunea de cenzura a fost semnata de un numar de 124 de deputati si senatori in conditiile in care numarul minim necesar pentru initierea acesteia este de 117 semnaturi (o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor). Nici Constitutia si nici Regulamentul nu cuprind prevederi exprese cu privire la modul in care semnaturile olografe ale autorilor motiunii de cenzura trebuie depuse – in original sau copie (telex/ fax/ fotocopiere/ scanare/ fotografiere etc). Ceea ce este determinant este vointa deputatului sau senatorului care a semnat motiunea de cenzura in sensul initierii acesteia si insusirea/ asumarea semnaturii de catre fiecare deputat/ senator initiator in parte, conform prevederilor regulamentare si a cutumelor parlamentare.

Semnatura deputatului/ senatorului exprima vointa neechivoca a acestuia de a initia o motiune de cenzura. Indiferent de modalitatea in care a fost transmis continutul respectivului suport, odata ce transmiterea sa a fost realizata si confirmata, cu consecinta atasarii semnaturii la lista privind sustinerea motiunii de cenzura, ea beneficiaza de o prezumtie simpla de veridicitate in sensul ca exprima realitatea cu privire la vointa si intentia deputatului/ senatorului de a initia o motiune de cenzura. Rasturnarea acestei prezumtii se poate realiza exclusiv prin mijloace parlamentare. In acest sens, se observa ca, pentru a nu se paraliza insasi procedura reglementata de art.113 din Constitutie, in cadrul procedurilor parlamentare contestarea veridicitatii semnaturii poate fi facuta numai de respectivul deputat/ senator.

Prin urmare, faptul ca dintre cele 124 de semnaturi depuse odata cu motiunea de cenzura initiata la 3 septembrie 2021, 34 au fost ‘re-depuse’ la data de 6 septembrie 2021 in original nu are decat semnificatia unei confirmari din partea autorilor motiunii de cenzura a faptului ca semnaturile initial depuse exprima realitatea si a unei asumari a faptului ca semnaturile au fost date pentru initierea motiunii de cenzura. In aceste imprejurari de fapt, indiferent ca suportul material pe care au fost imprimate semnaturile a fost transmis sau nu in original la Parlament, motiunea de cenzura a fost legal initiata prin semnaturile atasate acesteia la data de 3 septembrie 2021.

Faptul ca listele de semnaturi prezinta stersaturi sau sublinieri sunt aspecte de fapt, lipsite de relevanta constitutionala, care nu pot forma obiectul analizei Curtii Constitutionale.

Mai mult, se observa ca nici Birourile permanente reunite ale celor doua Camere si nici Guvernul nu au competenta de a verifica daca listele de semnaturi au fost sau nu depuse in original si de a inlatura semnaturile care nu au parvenit pe suportul original. Totodata, realizarea unui asemenea control nu tine nici de competenta Curtii Constitutionale.

Toate aceste aspecte de natura tehnico-formala nu au relevanta constitutionala, intrucat nu vizeaza/ influenteaza exigenta constitutionala referitoare la numarul minim de deputati/ senatori semnatari ai motiunii de cenzura, astfel ca analiza acestora nu intra in competenta Curtii Constitutionale.

Avand in vedere cele expuse, se constata ca toate aspectele privind pretinsele deficiente semnalate in legatura cu modul in care a fost semnata motiunea de cenzura nu pot forma obiectul controlului exercitat de catre Curtea Constitutionala”, se arata in motivarea CCR.

Reactia USR

„CCR a confirmat astazi ce am spus mereu: blatul PNL – PSD din Parlament pentru blocarea motiunii de cenzura depuse de USR a reprezentat un grav atac la adresa Constitutiei si statului de drept.

In motivarea deciziei CCR privind motiunea de cenzura, Curtea spune:

➡ Actiunea Parlamentului de a tergiversa intreaga procedura a motiunii de cenzura, cu consecinta punerii Guvernului in situatia de a nu-si mai putea realiza in conditii optime rolul sau constitutional si a prelungirii starii de incertitudine politica si juridica, reprezinta o rupere a relatiei de echilibru care trebuie sa existe intre puterile statului

➡ remediul juridic nu este cel al incetarii procedurii de control parlamentar, ci, din contra, al continuarii procedurii odata demarate.

➡ In consecinta, au fost incalcate prevederile constitutionale privind statul de drept si echilibrul puterilor in stat.

Curtea Constitutionala a spus, negru pe alb, ca Marcel Ciolacu, Florin Citu si reprezentantii PNL si PSD au atentat la statul de drept. Cat despre asa zisele semnaturi false, tot CCR a spus ca nu a existat nicio suspiciune. Concret, PNL si PSD au mintit.

O asa zisa ‘echipa castigatoare’, impreuna cu PSD, au calcat in picioare, cu buna stiinta, Constitutia, totul pentru a-l face presedinte la PNL pe Florin Citu”, a transmis purtatorul de cuvant al USR, Ionut Mosteanu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: