Muntele Everest este prea aglomerat si murdar, spune ultimul membru in viata al echipei care a ajuns pentru prima oara in varf in 1953

life

Singurul membru supravietuitor al expeditiei de alpinism care a ajuns pentru prima data pe varful Muntelui Everest a spus ca cel mai inalt varf din lume este prea aglomerat si murdar, iar muntele este un zeu care trebuie respectat, potrivit The Guardian.

Serpasul Kanchha, in varsta de 91 de ani, a fost unul dintre cei 35 de membri ai echipei care l-au ajutat pe neo-zeelandezul Edmund Hillary si pe serpasul sau Tenzing Norgay sa ajunga in varful muntelui, la o altitudine de 8.849 de metri, pe 29 mai 1953.

„Ar fi mai bine ca numarul alpinistilor sa fie redus. Acum sunt prea multi oameni pe varf”, a spus Kanchha intr-un interviu la Kathmandu sambata.

De la expeditia Hillary-Tenzing, varful a fost urcat de mii de ori si a devenit din ce in ce mai aglomerat cu fiecare an. In timpul sezonului de alpinism de primavara din 2023, 667 de alpinisti au escaladat varful, aducand mii de persoane de sprijin in tabara de baza intre martie si mai.

Au existat ingrijorari cu privire la numarul oamenilor care traiesc pe munte de luni de zile, dar autoritatile nu au de gand sa reduca numarul de permise pe care le elibereaza alpinistilor.

Regulile impun alpinistilor sa-si aduca inapoia propriile gunoie, echipamente si tot ce transporta pe munte, sau risca sa-si piarda depozitul, dar monitorizarea nu a fost eficienta.

„Este foarte murdar acum. Oamenii arunca cutii si ambalaje dupa ce mananca. Cine le va strange acum? Unii alpinisti isi arunca gunoiul in crevasa, care ar fi ascunsa in acel moment, dar in cele din urma va ajunge in tabara de baza, pe masura ce zapada se topeste si le va duce in jos”, a spus Kanchha.

Pentru poporul serpa, Everestul este Qomolangma, sau zeita mama a lumii si este venerat de comunitate. De obicei, ei indeplinesc ritualuri religioase inainte de a urca pe varf.

„Nu ar trebui sa murdareasca muntele. Este cel mai mare zeu al nostru si nu ar trebui sa-i murdareasca pe zei. Qomolangma este cel mai mare zeu al serpasilor, dar oamenii fumeaza si mananca carne si le arunca pe munte”, a spus Kanchha.

Kanchha era tanar cand s-a alaturat expeditiei din 1953. A fost unul dintre cei trei serpasi care au mers in ultima tabara de pe Everest cu Hillary si Tenzing, dar nu a putut merge mai departe pentru ca nu avea permis.

Ei au auzit pentru prima data de ascensiunea reusita la radio si s-au intalnit cu cei doi in tabara doi. „Ne-am adunat cu totii in tabara doi, dar nu aveam alcool, asa ca am sarbatorit cu ceai si gustari. Apoi am adunat tot ce am putut si am dus totul in tabara de baza”, a spus el.

Traseul pe care l-au deschis de la tabara de baza pana in varf este inca folosit de alpinisti. Doar sectiunea de la tabara de baza pana la tabara unu peste instabila cascada de gheata Khumbu se schimba in fiecare an.

Kanchha are patru copii, opt nepoti si o stranepoata de 20 de luni. Locuieste cu familia in satul Namche, la poalele Muntelui Everest, unde familia detine un mic hotel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: