Musulmanii privesc cu SPAIMA alegerea lui Trump ca presedinte. Reactii dure din statele islamice

externe

Musulmanii din Asia au acceptat cu greu miercuri victoria candidatului republican Donald Trump in alegerile prezidentiale din 8 noiembrie in SUA, care a produs o unda de soc la nivel mondial, magnatul imobiliar american populist fiind cunoscut pentru retorica sa antiislam, relateaza AFP, citata de Agerpres.

El provocase indignare la nivel international dupa ce declarase in timpul campaniei, in decembrie anul trecut, in urma masacrului comis de doi soti islamisti in California, ca intentioneaza sa interzica intrarea musulmanilor in Statele Unite.

„Americanii vin din nou sa perturbe lumea”, a estimat Syed Tashfin Chowdhury, un rezident din Bangladesh, care are multi prieteni in SUA. Mii de persoane in Bangladesh au urmarit cu stupoare noaptea electorala americana de marti spre miercuri, pe masura ce rezultatele anuntau o victorie a candidatului republican in fata rivalei sale democrate Hillary Clinton.

In Indonezia, tara cu cea mai mare populatie musulmana din lume, Alijah Diete se declara „extrem de deceptionata”. „Credeam ca americanii sunt inteligenti si maturi. Cum este posibil ca Donald Trump sa fi castigat?”, se intreaba aceasta femeie de 47 de ani. „Ma tem intr-adevar ca relatiile dintre SUA si tarile musulmane se vor tensiona din nou”, adauga Diete.

„Trump ii va impiedica pe musulmani sa intre in SUA”, prezice la randul sau Nikken Suardini, angajat al unei societati de avocatura din Jakarta. „Este pur si simplu nedrept”, spune el.

Aceasta veste este „absolut atroce si infioratoare”, a declarat un oficial al guvernului pakistanez, sub rezerva anonimatului, in timp ce alti compatrioti ai sai regreta rezultatul alegerilor.

„Sunt dezamagit sa vad ca Donald Trump castiga pentru ca Hillary Clinton este o femeie buna. Ea este buna pentru Pakistan si musulmanii din toata lumea”, a estimat Ishaq Khan (32 de ani). „Ea vorbea despre pace in lume, in timp ce Trump vorbea despre lupta impotriva musulmanilor”, a adaugat el, intervievat intr-o piata din Islamabad.

Unii se tem ca masurile antiislam care vor fi luate de viitoarea administratie Trump ar putea afecta lupta impotriva extremismului islamist din intreaga lume.

„Cand SUA au recurs la masuri de forta, extremistii s-au intarit”, sustine Zuhairi Misrawi, profesor universitar islamic de la organizatia indoneziana moderata Nahdlatul Ulama.

„Cei mai fericiti de victoria lui Trump sunt simpatizantii Statului Islamic”, adauga el, referindu-se la gruparea jihadista care lupta in prezent pentru a-si pastra teritoriile ocupate in Irak si Siria in fata ofensivei coalitiei internationale.

Unii observatori spera ca retorica antiislam a lui Donald Trump din timpul campaniei a fost doar o tactica electorala pentru a castiga voturi.

„Speram ca remarcile lui Trump impotriva musulmanilor au servit doar pentru a-i stimula campania si ca el va realiza ca musulmanii reprezinta o mare parte din populatia Statelor Unite”, a declarat un responsabil religios pakistanez, Tahir Ashrafi.

Altii se tem ca politica lui Trump, care ii va succede lui Barack Obama in ianuarie 2017, va fi in defavoarea musulmanilor.

„Masurile sale impotriva musulmanilor vor fi discriminatorii”, a declarat un purtator de cuvant al Frontului aparatorilor islamului (FPI), o organizatie indoneziana radicala. „Musulmanii sunt niste straini pentru el”, concluzioneaza acesta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: