„Mutiland copacul vietii”: Oamenii de stiinta avertizeaza ca asistam la a sasea extinctie in masa din istoria Pamantului

actualitate

panda

Grupuri de specii de animale dispar intr-un ritm de 35 de ori mai mare decat media din cauza activitatii umane, potrivit cercetatorilor, care spun ca aceasta este o dovada in plus ca cea de-a sasea extinctie in masa din istoria Pamantului este in curs de desfasurare si se accelereaza, transmite The Guardian.

Oamenii de stiinta care au analizat rata de disparitie a speciilor de animale strans inrudite in ultimii 500 de ani au descoperit ca, in absenta oamenilor, ar fi fost nevoie de 18.000 de ani pentru ca acestea sa dispara, iar rata de disparitie este in crestere.

Studiul, publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, a constatat ca cel putin 73 de grupuri de specii de mamifere, pasari, reptile si amfibieni au disparut incepand cu anul 1500. Daca tendintele ar fi urmat ratele medii de disparitie de dinainte de impactul uman, ar fi fost de asteptat ca doar doua sa dispara, au estimat ei. Printre cele disparute se numara pasarile elefant din Madagascar, moa din Noua Zeelanda si pasarile moho honeyeaters din Hawaii.

Din cauza distrugerii habitatelor, a crizei climatice si a comertului ilegal cu animale salbatice, se estimeaza ca pierderile se vor accelera in anii urmatori. In cel mai pesimist scenariu – ca toate grupurile de specii aflate in prezent pe cale de disparitie sa dispara pana la sfarsitul secolului – rata ar fi de 354 de ori mai mare decat media ultimului milion de ani.

Cercetari anterioare privind inregistrarile fosilelor au estimat ca, inainte de impactul oamenilor, aproape unul din 10.000 de genuri ar fi disparut in fiecare secol. Avand in vedere ca exista aproximativ 5.400 de genuri de vertebrate cunoscute, cu exceptia pestilor, se asteapta ca un grup sa dispara la fiecare 250 de ani daca aceste rate s-ar mentine, potrivit lucrarii.

Autorii, profesorii Gerardo Ceballos si Paul Ehrlich, au constatat anterior ca speciile dispar la o scara asemanatoare cu cea a evenimentului care a dus la disparitia dinozaurilor si avertizeaza ca aceasta disparitie reprezinta o amenintare la adresa persistentei civilizatiei umane.

In timp ce afirmatia potrivit careia o a sasea extinctie in masa este in curs de desfasurare este contestata de unii oameni de stiinta, o evaluare a ONU din 2019 privind starea de sanatate a planetei a constatat ca 1 milion de specii risca sa dispara din cauza presiunilor umane asupra mediului.

„O astfel de mutilare a arborelui vietii si pierderea rezultata a serviciilor ecosistemice furnizate de biodiversitate umanitatii reprezinta o amenintare grava la adresa stabilitatii civilizatiei. Eforturile politice, economice si sociale imediate, de o amploare fara precedent, sunt esentiale daca vrem sa prevenim aceste extinctii si impactul lor asupra societatii”, se arata in studiu.

Profesorul Ceballos, de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic, care a condus cercetarea, a declarat pentru The Guardian ca rezultatele sunt mai proaste decat se astepta, dar a spus ca inca mai este timp pentru a actiona.

„Prin pierderea tuturor acestor genuri, pierdem bazele planetei pentru a avea viata in general si viata umana in special. Daca ai un zid facut din caramizi, daca pierzi unele, nu se va prabusi, dar nu va fi la fel de puternic. Daca pierdeti multe caramizi, in cele din urma se va prabusi. Combinatia de gaze din atmosfera care ne permite sa avem viata pe planeta depinde de plante, animale si organisme. Oamenii spun ca suntem alarmisti daca afirmam ca ne asteptam la un colaps. Noi suntem alarmisti pentru ca suntem alarmati”, a spus el.

„Oricat de dramatice ar fi rezultatele, ceea ce este important de mentionat este ca mai avem inca timp. Fereastra de oportunitate se inchide rapid. Exista speranta, dar trebuie sa actionam rapid”, a adaugat el.

Ben Garrod, profesor de biologie evolutionista si angajament stiintific la Universitatea East Anglia, care nu a fost coautor, a declarat ca studiul este un avertisment dur.

„Avand in vedere ca ratele de extinctie ale unei intregi game de specii si grupuri de specii sunt mult mai mari decat ne-am astepta in mod obisnuit, este greu de inteles de ce guvernele globale, companiile de top si publicul larg nu fac tot ce este posibil pentru a atenua aceasta pierdere devastatoare”, a spus el.

„Extinctia este ireversibila”, a adaugat el. „Dintr-o perspectiva mai mult centrata pe om, este aproape imposibil de prezis care dintre aceste pierderi vor avea un impact semnificativ asupra propriei noastre specii. Este un pariu existential la care ar trebui sa ne gandim foarte bine inainte de a-l face”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: