Muzeul Cartofilor din Peru: O solutie la criza alimentara mondiala?

life

In fata unei clime care se schimba rapid si a amenintarilor crescande la adresa securitatii alimentare globale, oamenii de stiinta s-au orientat catre o resursa unica: Parcul Cartofilor din Cusco, Peru. Situat la inaltime, in Anzi, acest muzeu viu gazduieste o mare diversitate de soiuri de cartofi, oferind o potentiala solutie la provocarile generate de schimbarile climatice, potrivit site-ului hasanjasim.online.

Parcul Cartofilor, care se intinde pe 90 de kilometri patrati, pastreaza cunostintele ancestrale ale fermierilor si tulpinile lor traditionale de cartofi. Prin cultivarea cartofilor la diferite altitudini si in diferite combinatii, agronomii sunt capabili sa creeze noi expresii genetice care pot rezista mai bine la secete, inundatii si inghet.

Parcul se mandreste cu o colectie impresionanta de 1.367 de soiuri de cartofi, ceea ce il face un laborator viu al diversitatii de cartofi. Acesti cartofi, cultivati in urma cu 7.000 de ani de catre stramosii fermierilor peruvieni, detin cheia adaptarii la schimbarile climatice. Cu toate acestea, cu incalzirea globala care afecteaza regiunea, daunatorii se deplaseaza spre inaltimi, fortand fermierii sa planteze cartofi in partea superioara a parcului, unde disponibilitatea terenului este limitata. Pentru a face fata acestei provocari, locuitorii efectueaza teste pentru a evalua rezistenta soiurilor native de cartofi la inghet, grindina, lumina intensa a soarelui si gargarita andina a cartofilor.

Pastrarea si utilizarea diversitatii soiurilor de cartofi este cruciala pentru reproducerea unor noi tulpini care pot prospera in schimbari climatice. In timp ce oamenii de stiinta exploreaza ingineria genetica in laboratoare, fermierii din Parcul Cartofilor practica aceasta munca de mii de ani, amestecand adesea culturile cu rude salbatice pentru a le spori rezistenta.

eforturilor lor sunt stocate intr-o banca de seminte la fata locului si in cea mai mare banca de gene in vitro din lume, la Centrul International de Cartofi din Lima. Aceste colectii servesc drept resurse vitale pentru combaterea foametei globale si promovarea agriculturii durabile. De exemplu, activitatea Centrului in Africa si Asia, in special in China, a contribuit la combaterea penuriei de alimente si la generarea de venituri prin cultivarea de cartofi biofortificati cu maturare rapida.

Mentinerea biodiversitatii este esentiala pe masura ce schimbarile climatice se accelereaza. Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura estimeaza ca 75% din diversitatea culturilor s-a pierdut intre 1900 si 2000, iar clima in schimbare ameninta supravietuirea a pana la 22% din rudele salbatice ale culturilor alimentare pana in 2055.

Pe masura ce degradarea solului se intensifica si rezistenta culturilor devine din ce in ce mai importanta, eforturile paznicilor Parcului Cartofii ofera speranta pentru a hrani lumea. Prin valorificarea cunostintelor fermierilor locali si pastrand diversitatea soiurilor de cartofi, Muzeul Cartofilor din Peru ar putea juca un rol vital in abordarea crizei alimentare globale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: