Nagorno-Karabah: Armenii din enclava vor pleca in Armenia, de teama epurarii etnice

externe

nagorno-karabakh, enclava

Cei 120.000 de armeni din Nagorno-Karabah vor pleca in Armenia pentru ca nu vor sa traiasca in Azerbaidjan si se tem de epurarea etnica, a anuntat conducerea regiunii separatiste pentru Reuters, preluata de Katimerini.

In plus, dupa cum a relatat astazi agentia rusa de presa Interfax, citand Ministerul Sanatatii din Armenia, mai multe ambulante transporta o parte dintre ranitii din Nagorno-Karabah in Armenia.

„Ambulante cu personal medical transporta 23 de raniti din Nagorno-Karabah, care se afla in stare grava si extrem de grava”, potrivit ministerului.

Armenii din Nagorno-Karabah, o zona recunoscuta la nivel international ca facand parte din teritoriul azer, dar locuita in principal de armeni, au fost nevoiti sa declare o incetare a focului in 20 septembrie, in urma unei operatiuni blitzkrieg de 24 de ore a armatei azere.

Azerbaidjanul spune ca le va garanta drepturile si ca va integra regiunea, dar liderii armeni din Nagorno-Karabah au declarat pentru Reuters ca vor pleca.

„Poporul nostru nu vrea sa traiasca ca parte a Azerbaidjanului. 99,9% prefera sa paraseasca pamanturile noastre istorice”, a declarat pentru Reuters David Babaian, consilier al lui Samvel Saramanian, presedintele „Republicii Artsah”, asa cum numesc armenii Nagorno-Karabah.

Potrivit acestuia, nu este clar cand armenii din enclava vor traversa Coridorul Lachin, care leaga Nagorno-Karabah de Armenia, unde premierul armean Nikol Pasinian se confrunta cu cereri de demisie din partea celor care il acuza ca nu a reusit sa salveze Nagorno-Karabah.

„Soarta sarmanilor nostri oameni va ramane in istorie ca o rusine pentru poporul armean si pentru intreaga lume civilizata”, a precizat Babaian. „Cei responsabili pentru soarta noastra vor raspunde intr-o zi in fata lui Dumnezeu pentru pacatele lor”, a adaugat el.

Procesul de predare a armelor luptatorilor armeni din enclava este in curs de desfasurare, a continuat el.

Exodul atator oameni din Nagorno-Karabah este o alta intorsatura in istoria turbulenta a regiunii muntoase, care a fost stapanita de-a lungul secolelor de persi, turci, rusi, otomani si sovietici.

De asemenea, ar putea schimba echilibrul delicat al puterii in regiunea Caucazului de Sud, un mozaic de grupuri etnice unde Rusia, SUA, Turcia si Iran isi disputa influenta.

Azerbaidjanul s-a angajat sa protejeze drepturile armenilor, dar a declarat ca acestia sunt liberi sa plece daca doresc, in timp ce premierul armean Nikol Pasinian a declarat ca ar trebui sa ramana, cu exceptia cazului in care nu este sigur pentru ei sa faca acest lucru.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: