Nasui a cercetat si anunta „cel mai mare program de furt din istoria Romaniei”: „Firma de partid cu peste 1.000 de contracte cu statul pentru PNDL 3”

politica

Claudiu Nasui, fostul ministru al Economiei, anunta ca a inceput sa cerceteze ce firme au primit deja contracte de consultanta pentru PNDL 3, supranumit Programul „Anghel Saligny”. „Am depistat deja nu mai putin de 267 de contracte pentru ‘consultanta’ pentru PNDL 3. Vechile retele de partid nu stau degeaba. Toate contractele sunt fara licitatie prin atribuire direct”, arata Nasui.

„Contractele cu statul din PNDL 3 au inceput in forta. Am avut curiozitatea sa ma uit la firmele care au inceput sa primeasca contracte pentru faimosul PNDL 3.

PNDL 3 este programul de cumparare a loialitatii primarilor prin contracte la firme de partid din bani publici. Este programul care va continua sa saraceasca Romania si motivul pentru care am plecat din guvern.

Ce credeti ca e acolo? Datorita colegului de la Banii Nostri, am depistat deja nu mai putin de 267 de contracte pentru ‘consultanta’ pentru PNDL 3.

Vechile retele de partid nu stau degeaba. Toate contractele sunt fara licitatie prin atribuire directa. Toate de la vechi firme de partid abonate la contracte cu statul. Vedeti aici cate contracte au aceste firme din totalul de pana acum din PNDL 3 si cate au in total cu statul. Atentie, toate fara licitatie.
Jumatate din toata suma care s-a luat pana acum pentru ‘consultanta’ pe PNDL 3 este luata de 10 firme.

Sa ne uitam mai atent la ele. Una dintre ele a obtinut peste 1.000 de contracte cu statul. Ati citit bine, peste o mie de contracte cu statul. Altele apar cu putini sau chiar zero angajati. Zero angajati, dar cu mare succes in afacerile cu statul.

Nu va mai reamintesc de firma din judetul Maramures, detinuta de membrii unui partid, care au obtinut imediat contracte de la primari acelui partid.

PNDL 3 este cel mai mare program de furt din istoria Romaniei pana acum. E efectiv mai mare decat ultimele doua PNDL-uri la un loc. A fost denumit ‘Anghel Saligny’ ca o tactica de marketing politic pentru a albi putin imaginea PNDL-ului. Din pacate, nu va face decat sa i-o manjeasca pe cea a lui Anghel Saligny.

Aceste contracte nu sunt decat inceputul. Toate vor fi platite din banii nostri. Bani pe care statul ii ia din munca noastra. Avem cele mai mari taxe pe munca pe salarii mici din Europa. Gonim romanii din Romania si de pe piata muncii printr-o taxare aberanta”, a anuntat Nasui.

USR sustine asigurarea finantarii pentru proiectele PNDL 1 si PNDL 2 si achitarea facturilor pentru lucrarile executate in cadrul acestora insa „doar dupa obtinerea asigurarilor de realitate si conformitate”. Programul de guvernare propus de USR prevede, de asemenea, efectuarea, pana la 1 martie 2022, a unui „audit de performanta a PNDL 1 si PNDL 2” si a subprogramelor de finantare gestionate de Compania Nationala de Investitii (CNI) dar si a fondurilor din programul ANL in perioada 2013-2021.

Programul de guvernare propus de premierul desemnat Dacian Ciolos si de ministrii pe care acesta ii sustine prevede un subcapitol denumit „Reforma mecanismelor de finantare destinate dezvoltarii comunitatilor locale: PNDL 1, PNDL 2, Programul Anghel Saligny, ANL, Fondul de Rezerva Bugetara”.

Documentul propune, astfel, asigurarea finantarii pentru proiectele derulate prin PNDL 1 si PNDL 2, respectiv plata facturilor „doar dupa obtinerea asigurarilor de realitate si conformitate prin controalele de calitate a executiei”.

Totodata, USR propune, prin acest program, „efectuarea unui audit de performanta a PNDL 1 si PNDL 2 si a subprogramelor de finantare gestionate de CNI pentru intervalul de referinta 2013-2021”. Termenul de implementare a acestei prevederi este 1 martie 2022.

Guvernul propus de Ciolos sustine de asemenea „reforma structurala a programului de finantare Anghel Saligny prin introducerea amendamentelor propuse de USR: mecanisme de cheltuire similare fondurilor europene, indicatori de program, criterii de eligibilitate si ordine de prioritizare, cofinantare, decontare pe baza de costuri unitare maximale, alocare pe baza de evaluare rezultata din punctaj, management transparent prin platforma informatica”.

La acelasi subcapitol din programul de guvernare propus, USR sustine si modificarea conditiilor de acordare a finantarii pentru constructia de locuinte prin programul ANL prin instituirea obligativitatii de asigurare a conectivitatii la retelele de utilitati, dar si efectuarea unui audit de performanta, intervalul de referinta fiind 2013-2021, cu termen de realizare 1 martie 2022.

In ceea ce priveste alocarea sumelor din Fondului de Rezerva Bugetara, USR sustine ca aceasta trebuie „reglementata specific prin introducerea unor conditii simultane” precum plafonarea sumelor maxime anuale alocate prin Fondul de rezerva ca procent din PIB, aplicarea unei formule de alocare pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala in functie de numarul de locuitori si de capacitatea financiara proprie, stabilirea unor criterii de prioritizare in functie de urgenta investitiei in masura in care solicitarile depasesc suma maxima anuala alocata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: