Nasui ii da afara pe toti administratorii speciali: „Dam ordonanta, desfiintam sinecurile create de Guvernul Nastase. Punem stop gaurilor negre si capusarilor”

politica

Ministerul Economiei intentioneaza sa desfiinteze, prin Ordonanta de Urgenta, administratorii speciali care ar trebui sa pregateasca pentru privatizare companiilor de stat, a anuntat marti ministrul de resort, Claudiu Nasui, pe pagina sa de Facebook.

„La Ministerul Economiei reforma companii lor de stat continua. Astazi punem pe circuitul de avizare o Ordonanta de Urgenta prin care desfiintam sinecurile administratorilor ‘speciali’ pentru privatizare din companiile de stat. Ce sunt administratorii ‘speciali’? O gaselnita a guvernului Nastase prin care a creat sinecuri bine platite pentru activul de partid. Pe hartie, administratorii speciali pregateau companiile de stat pentru privatizare. In realitate, de ani de zile Romania n-a mai privatizat nimic. Din 2002 acesti asa-zis administratori tot pregatesc privatizari si se vede cat de bine au facut-o dupa halul in care au ajuns cele mai multe companii de stat”, a scris Nasui.

Administratorii speciali au fost creati prin Legea nr. 137 din martie 2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii.

In context, Claudiu Nasui atrage atentia ca, dupa 20 de ani, aceste companii nu sunt privatizate si nici privatizabile. Mai mult, potrivit ministrului Economiei, atat timp cat compania nu este privatizata administratorul special poate castiga un salariu de pana la 19.000 lei pe luna.

„Din companiile ‘noastre’ au facut companiile ‘lor’ si le-au transformat in gauri negre prin care au sifonat bani doua decenii intregi. Cum fac asta? Pai atata timp cat compania nu este privatizata, administratorul special ia un salariu frumos, in unele cazuri de pana la 19.000 lei pe luna. An de an, guvernare de guvernare. Si daca va intrebati de unde au bani aceste gauri negre care sunt in pragul falimentului, raspunsul e simplu: de la buget, adica de la contribuabili. Companiile s-au indatorat in nestire sub administrarea ‘speciala’, apoi datoriile au fost sterse periodic. Regimul administrarii ‘speciale’ prevede chiar si suspendarea executarilor silite ale ANAF. Un privilegiu la care orice antreprenor normal, poprit de fisc pana si pentru cativa lei, nu poate nici sa viseze”, a subliniat sursa citata.

Ministrul Economiei a avertizat, totodata, ca Romania risca infringement daca nu abroga regimul administratorilor speciali.

„Uniunea Europeana ne-a tot cerut sa abrogam acest regim ‘special’, avertizandu-ne ca suntem in risc de infringement. Dar statul implementeaza mult mai repede directivele europene cand e vorba de birocratie si povara suplimentara pe economie, niciodata cand inseamna sa renunte la bani si privilegii pentru cadrele de partid. Daca vrem sa avem cu adevarat industrii sanatoase in Romania, trebuie sa oprim toate aceste sinecuri si privilegii ‘speciale’. In Ministerul Economiei si in companiile din subordinea sa, reforma continua. Am fost acuzat ca i-am inlaturat pe ‘ai lor’ ca sa ii pun pe ‘ai nostri’. Nu este deloc adevarat. Dimpotriva, acum vom inlatura chiar legea ‘speciala’ care i-a aparat. Punem stop gaurilor negre si capusarilor si abrogam normele care au facut toate acestea sa fie ‘legale’ timp de 20 de ani”, a mai aratat ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: