Natiunile amazoniene nu reusesc sa atinga obiectivul convenit de a pune capat defrisarilor

externe

brazilia

Cele opt tari care impart bazinul Amazonului nu au reusit sa atinga obiectivul convenit de a pune capat defrisarilor, transmite BBC.

Delegatii din aceste tari se intalnesc in orasul brazilian Belem pentru un summit de doua zile pe aceasta tema, prima reuniune de acest fel din ultimii 14 ani.

O declaratie comuna de marti a creat o alianta pentru combaterea defrisarilor, dar a lasat fiecare tara sa isi urmareasca propriile obiective de conservare.

Conservarea Amazonului este o parte esentiala a eforturilor de combatere a schimbarilor climatice.

Inaintea summitului, presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a facut apel la un obiectiv comun de a pune capat defrisarilor pana in 2030, o politica pe care propriul sau guvern a adoptat-o deja. Aproximativ 60% din Amazon, cea mai mare padure tropicala din lume, se afla in Brazilia. Celelalte tari reprezentate la reuniune sunt Bolivia, Columbia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam si Venezuela.

In discursul sau de deschidere de marti, Lula a vorbit despre „agravarea severa a crizei climatice” si a declarat ca „provocarile erei noastre si oportunitatile care decurg din acestea ne cer sa actionam la unison”. „Niciodata nu a fost atat de urgent”, a spus el.

Defrisarile din Brazilia au scazut dramatic de cand Lula a castigat presedintia in fata predecesorului Jair Bolsonaro, care a favorizat dezvoltarea in detrimentul conservarii, dar mii de kilometri patrati continua sa fie pierduti in fiecare an.

In declaratia comuna, denumita Declaratia de la Belem, se afirma ca noua alianta va avea ca obiectiv „sa impiedice ca Amazonul sa ajunga la un punct de neintoarcere”.

De asemenea, a inclus angajamente de intensificare a cooperarii in probleme precum gestionarea apei, sanatatea, dezvoltarea durabila si pozitii comune de negociere la summiturile mondiale privind clima.

Unii vor fi dezamagiti ca limbajul nu este mai puternic, dar summitul a semnalat dorinta tarilor din regiune de a lucra pentru a gasi solutii la una dintre cele mai mari provocari ale timpului nostru.

Au existat diferente de opinie in anumite domenii.

Presedintele Columbiei, Gustavo Petro, de exemplu, doreste ca alte tari sa se alinieze la angajamentul sau de a interzice noi explorari petroliere, in timp ce Brazilia ia in considerare explorarea de noi zone la gura de varsare a fluviului Amazon.

In ciuda diferentelor, reuniunea a dat, fara indoiala, o voce acestei regiuni in ceea ce priveste combaterea schimbarilor climatice si este considerata un precursor al conferintei ONU privind schimbarile climatice din 2025, care va avea loc tot la Belem.

Summitul s-a deschis in aceeasi zi in care grupul de experti in schimbari climatice al Uniunii Europene a confirmat ca luna iulie a fost cea mai fierbinte luna inregistrata vreodata la nivel global.

Miliardele de copaci care alcatuiesc Amazonul contin cantitati uriase de carbon, acumulate de-a lungul secolelor, iar in fiecare an frunzele lor continua sa absoarba dioxidul de carbon care, altfel, ar ramane in atmosfera si ar contribui la cresterea temperaturilor globale.

Lumea s-a incalzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la inceputul erei industriale, iar temperaturile vor continua sa creasca daca guvernele din intreaga lume nu reduc drastic emisiile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: