NATO a decis, trimite TRUPE in Romania si in alte tari vecine RUSIEI. Reactia MOSCOVEI

externe

Alianta Nord-Atlantica a aprobat, miercuri seara, crearea unei noi structuri militare pentru apararea statelor central si est-europene de amenintarile Rusiei, trupe suplimentare urmand sa fie stationate cel putin temporar in Romania, Bulgaria, Polonia si tarile baltice, informeaza agentia AP, citata de Mediafax.

Ministrii Apararii ai statelor NATO, reuniti la Bruxelles, au aprobat crearea unei noi forte multinationale pentru protejarea tarilor expuse amenintarilor Rusiei, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

Stoltenberg a precizat ca noile contingente vor fi stationate prin rotatie in state central si est-europene membre NATO. Componenta detaliata a contingentului va fi decisa in primavara.

„Noua forta va fi multinationala, pentru a transmite clar semnalul ca un atac impotriva unui aliat va fi un atac impotriva tuturor aliatilor si ca intreaga Alianta va rispota”, a declarat Jens Stoltenberg, miercuri seara, conform site-ului agentiei Associated Press.

Potrivit unor surse diplomatice citate de agentiile Reuters si AFP, Alianta Nord-Atlantica ar putea trimite cate 1.000 de militari in Romania, Bulgaria, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia. Noul contingent va fi sustinut de forta de reactie rapida, care are 40.000 de membri, cu mijloace aeriene, navale si unitati speciale.

Reactia Rusiei

Rusia nu reprezinta o amenintare de tip real pentru Alianta Nord-Atlantica, afirma Mihail Ulianov, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, denuntand consolidarea prezentei militare NATO in Europa de Est si avertizand ca Moscova intentioneaza sa adopte masuri simetrice.

„Rusia nu reprezinta o amenintare de tip real pentru statele NATO”, a declarat Mihail Ulianov, director pentru Neproliferare si Controlul armamentului in cadrul Ministerului rus de Externe.

„Faptul ca NATO are fobii ridicole privind frontierele nu este problema noastra”, a subliniat Ulianov, citat de site-ul agentiei Tass, denuntand consolidarea capacitatilor NATO in Europa.

„Sunt increzator ca Ministerul rus al Apararii va reactiona in mod adecvat la orice modificare a configuratiei politico-militare in Europa. Daca NATO isi consolideza capacitatile, trebuie asteptate masuri similare din partea noastra. Oricum, aceasta nu este o solutie prea promitatoare…”, a spus oficialul rus.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: