NATO a realizat ca are o problema cu submarinele rusesti si a investit masiv pentru a recupera terenul

analize

Moscova a investit masiv in flota sa de submarine, in timp ce NATO a ignorat in mare masura domeniul subacvatic, au declarat experti pentru Newsweek.

Recent, submarinele rusesti au fost detectate pe „rute ciudate”, inclusiv in largul coastelor americane, subliniind vulnerabilitatea NATO la „razboiul pe fundul marii”.

NATO „joaca acum la recuperare” pentru a contracara aceasta amenintare rusa in crestere la adresa infrastructurii critice, inclusiv a cablurilor submarine.

Marina rusa a fost lovita in razboiul cu Ucraina inclusiv prin scufundarea navei amiral din Marea Neagra, Moskva, in primele zile ale razboiului. Totusi, adevarata amenintare pe care armata Rusiei o reprezinta pentru NATO se ascunde in alta parte.

Cea mai mare parte a investitiilor maritime ale Rusiei a fost canalizata catre flota sa de submarine de inalta tehnologie. Submarinele rusesti sunt considerate ca fiind o forta formidabila, iar faptul ca SUA, impreuna cu aliatii sai din NATO, au neglijat razboiul de sub valuri a facut ca alianta sa se lupte acum ca sa recupereze teren.

„Rusia a investit masiv in capacitatea sa subacvatica incepand din 2014, in primul rand in submarine”, a declarat pentru Newsweek fostul prim-adjunct al sefului apararii si sef al Statului Major al Marinei ucrainene, amiralul in retragere Ihor Kabanenko, subliniind ca o serie de noi submarine nucleare si conventionale rusesti au fost puse in functiune in ultimul deceniu. Raman intrebari cu privire la cat de bine  si-a intretinut flota submarina Rusia.

Intre timp, capacitatile anti-submarin ale NATO „s-au atrofiat dupa sfarsitul Razboiului Rece si pe masura ce atentia s-a abatut in alta parte”, a declarat pentru Newsweek Nick Childs, senior fellow pentru forte navale si securitate maritima la think tank-ul International Institute for Strategic Studies (IISS).

Aderarea Finlandei la alianta, cu aderarea Suediei la orizont, a adus chestiunea submarinelor rusesti in centrul atentiei. Includerea acestor tari nordice in NATO nu numai ca extinde granitele Rusiei cu alianta cu sute de kilometri, dar ameninta securitatea bazelor sale maritime.

NATO in schimbare, noi amenintari si „rute ciudate”

Peninsula Kola, unde Rusia isi tine Flota de Nord, care este esentiala, si o mare parte din forta sa de descurajare nucleara, a fost intotdeauna „cea mai importanta zona militara pentru vechea Uniune Sovietica, Federatia Rusa de astazi”, potrivit lui Mark Grove, lector superior la Centrul de Studii Maritime al Universitatii Lincoln din cadrul Colegiului Naval Regal Britannia Dartmouth, Marea Britanie.

Aceasta regiune arctica ar putea deveni din nou linia intai a tensiunilor, pe masura ce relatiile dintre Moscova si blocul NATO devin tot mai tensionate. „Extinderea NATO, in mintea rusilor, ridica, fara indoiala, ingrijorari cu privire la viabilitatea si securitatea acestor facilitati si a Flotei Nordice in sine”, a declarat el pentru Newsweek.

Includerea in NATO a Finlandei si, in curand, a Suediei, trage alianta mai aproape de peninsula. Acest lucru ar putea insemna ca bazele submarinelor rusesti intra sub incidenta „artileriei potentiale cu raza lunga de actiune”, potrivit lui Graeme P. Herd, de la Centrul European George C. Marshall pentru Studii de Securitate. Dar acelasi principiu se aplica si in cazul Flotei rusesti din Marea Baltica, gazduita in regiunea rusa Kaliningrad, intre Lituania si Polonia. Extinderea nordica a NATO a avut un „efect enorm” acolo, a spus Grove, transformand efectiv Baltica in ceea ce el a numit un „lac NATO”.

„Inseamna ca flota rusa din Marea Baltica, care este o forta mult diminuata, in comparatie cu predecesorul sau sovietic,  pare extrem de vulnerabila”, a adaugat Grove.

NATO are o problema cu submarinele rusesti

Razboiul din Ucraina schimba asadar situatia maritima nu doar in Marea Neagra, ci si in Marea Barents, in jurul Peninsulei Kola, in Atlanticul de Nord si in Marea Baltica. Iar acestea sunt „schimbari semnificative si potential de lunga durata”, a declarat Kabanenko.

In acest context, submarinele Moscovei se deplaseaza pe „rute ciudate”, deviind de la traiectoriile la care se asteptau oficialii occidentali din domeniul apararii, a remarcat ministrul britanic al apararii, Ben Wallace, in timpul unei calatorii la Washington, D.C., la mijlocul lunii aprilie. El a declarat ca Marea Britanie a urmarit traseele navelor submarine rusesti in Atlanticul de Nord, Marea Irlandei si Marea Nordului „pe care in mod normal nu le-ar face”.

Submarinele rusesti cu propulsie nucleara au fost, de asemenea, reperate „in largul coastelor Statelor Unite si in Mediterana”, a declarat  pentru Newsweek Michael Petersen, director al Institutului de Studii Maritime pentru Rusia din cadrul Colegiului de Razboi Naval al SUA.

Razboiul asimetric si cablurile submarine

Dar submarinele rusesti nu sunt doar un mijloc de descurajare nucleara strategica. Un nou razboi submarin este in curs de aparitie, spun expertii.

Seful fortelor armate ale Regatului Unit, Sir Tony Radakin, a sugerat la inceputul anului ca Moscova ar putea „pune in pericol si ar putea exploata adevaratul sistem informational al lumii, care este reprezentat de cablurile submarine care fac inconjurul lumii”. Vorbind pentru The Times of London, el a declarat ca a existat o „crestere fenomenala a activitatii submarine rusesti” si ca Rusia a „crescut capacitatea de a pune in pericol aceste cabluri submarine si de a le exploata”.

Dar aceasta tactica emergenta este una care isi are radacinile in schimbarile din gandirea militara rusa de la inceputul secolului XXI. „A existat o intelegere ca pur si simplu nu poti concura in termeni de scara cu Occidentul, asa ca rusii au dezvoltat o idee de razboi integrat”, reinventata din perioada sovietica, a declarat pentru Newsweek politicianul britanic si expertul in strategie militara rusa Bob Seely.

Rusia a privit spre razboiul asimetric si spre cultivarea de noi capacitati prin care Moscova ar putea submina dominatia militara occidentala, ceea ce ar putea insemna sa vizeze cablurile de internet, a adaugat Seely. Zonele din Marea Nordului, inclusiv operatiunile de extractie a petrolului, par sa fie din ce in ce mai monitorizate de submarinele rusesti, a declarat pentru Newsweek Paul van Hooft, analist strategic senior la Centrul de Studii Strategice de la Haga (HCSS).

Razboiul pe fundul marii de acest tip este un domeniu in care Rusia „a investit sume considerabile”, a spus Childs, concentrandu-se pe tehnologii precum submarinele cu misiuni speciale. Este, de asemenea, un domeniu „in care guvernele NATO incep sa inteleaga ca trebuie sa investeasca mai mult in contracararea unor astfel de amenintari”, a spus Childs.

„Acesta este un lucru pe care, cu siguranta, l-am apreciat cu intarziere”, a fost de acord Grove. Lumea moderna se bazeaza pe aceste cabluri subacvatice, care nu sunt la vedere, dar au o importanta uriasa, a spus el. Cu o anxietate crescanda in jurul conexiunilor submarine de fibra optica si a conductelor de energie dupa explozia de anul trecut de la Nord Stream, expertii spun ca factorii de decizie au apreciat in sfarsit ca amenintarea este una reala si ca „acorda resurse considerabile acestui aspect”.

In februarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat crearea unei celule de coordonare a infrastructurilor critice submarine, stimulata de explozia Nord Stream si de „vulnerabilitatea conductelor energetice si a cablurilor de comunicatii submarine”.

„Ca raspuns, aliatii NATO si-au sporit in mod semnificativ prezenta militara in jurul infrastructurilor-cheie, inclusiv cu nave si avioane de patrulare”, a precizat alianta intr-un comunicat de presa.

„Este clar ca acest tip de activitati asimetrice rusesti subacvatice capata un rol din ce in ce mai proeminent in viziunile strategice maritime”, a spus Kabanenko.

Batalia subacvatica, utilizarea din ce in ce mai frecventa a tehnologiei subacvatice fara echipaj si razboiul asimetric, ar trebui sa fie absolut o preocupare pentru NATO, spun expertii. In general, fortele navale ale NATO sunt „in mod colectiv semnificativ mai puternice decat cele ale Rusiei”, dar razboiul antisubmarin, in toate formele sale, este o „afacere dificila”, a spus Childs.

NATO intra in cursa subacvatica

In timpul relatiilor din perioada Razboiului Rece, „cel mai fierbinte era sub apa”, a declarat Mertens pentru Newsweek.

Desi Rusia nu putea produce un numar semnificativ de submarine avansate la acea vreme, Moscova a investit in noi modele de submarine, a spus Grove. In ciuda numarului relativ mic de submarine ale Rusiei, acestea reprezinta ceea ce se numeste un multiplicator de forta, a adaugat Grove”.

In ultimii ani, „fortele navale ale NATO au petrecut mult timp si au depus mult efort pentru a-si revigora abilitatile si capacitatile de lupta antisubmarin”, a spus Childs. Acest lucru include initiative precum noile avioane de patrulare maritima care au o „buna capacitate de a urmari submarinele”.

Cu toate acestea, pentru NATO ar putea fi greu de urmarit chiar si un numar mic de submarine pentru o perioada lunga de timp, sustin expertii, desi parerile sunt impartite cu privire la cat de pregatita este acum NATO pentru a se confrunta cu una dintre cele mai puternice arme ale Rusiei.

„Exista cu siguranta spatiu pentru imbunatatiri”, a declarat pentru Newsweek Dmitri Gorenburg de la Center for Naval Analyses, un think tank american. Scotand din ecuatie armele si distrugerile nucleare, „amenintarea submarinelor rusesti este cea mai mare amenintare pe care Rusia o reprezinta pentru NATO”, a adaugat Gorenburg. Cu toate acestea, exista acum „cu siguranta un nivel adecvat de constientizare a amenintarii”, a spus el.

„SUA si aliatii sai au jucat la recuperare”, a comentat Grove, si in ultimii ani au existat investitii considerabile in capacitatile de razboi antisubmarin in cadrul NATO, noteaza expertii. Chiar luna trecuta, NATO a facut un exercitiu de razboi antisubmarin, la care au participat o duzina de natiuni, menit sa se asigure ca echipajele sale pot „raspunde la amenintarile reprezentate de fortele subacvatice”.

Dupa un inceput mai lent, unii experti spun ca NATO egaleaza sau depaseste acum capacitatile submarine ale Rusiei, sustinand ca alianta nu are „o slabiciune obiectiva fata de Rusia in acest domeniu”. Dar Moscova a inteles „ca nu am investit cu adevarat in acest domeniu, asa ca ar putea sa faca presiuni asupra acelor puncte slabe”, a adaugat Van Hooft.

In mod crucial, Rusia nu vede confruntarea cu NATO ca avand loc intr-o singura regiune sau sfera, subliniaza expertii. Razboiul din Ucraina este perceput la Kremlin, si de catre comandantii militari de top, ca parte a unei confruntari mai ample cu Occidentul, a spus Gorenburg.

Trimiterea de submarine in oceanele lumii aminteste Occidentului de consecintele unei confruntari directe cu Rusia din cauza Ucrainei, a adaugat el, avertizand NATO ca Moscova poate ameninta direct orasele din SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: