NATO avertizeaza ca Rusia ar putea viza conductele si cablurile submarine

externe

Exista un „risc semnificativ” ca Rusia sa vizeze infrastructura critica din Europa sau America de Nord, inclusiv conductele de gaz si cablurile de internet, ca parte a confruntarii sale cu Occidentul in legatura cu Ucraina, a avertizat un inalt oficial NATO din domeniul informatiilor, scrie Politico.

David Cattler, secretarul general adjunct al NATO pentru informatii si securitate, a declarat reporterilor ca Rusia „cartografiaza in mod activ” infrastructura aliatilor Ucrainei atat pe uscat, cat si pe fundul marii.

Serviciile de informatii militare si civile ale Moscovei dispun de „resurse considerabile” pe care Vladimir Putin le-ar putea desfasura pentru supravegherea infrastructurii, „inclusiv prin utilizarea navelor civile si a asa-numitelor nave spion”, a adaugat Cattler.

Amenintarea pe care o reprezinta gazoductele submarine care aprovizioneaza Europa a fost expusa in mod clar de sabotajul conductelor Nord Stream in Marea Baltica in septembrie anul trecut. Cattler a declarat ca si cablurile submarine care transporta 95% din traficul de internet sunt, de asemenea, potential in pericol.

„Vedem un risc semnificativ ca infrastructura critica din Europa si, potential, din America de Nord sa fie tinta Rusiei ca parte a razboiului sau impotriva Ucrainei”, a declarat Cattler.

„Rusii sunt mai activi decat i-am vazut de ani de zile in acest domeniu”, a spus Cattler. „Patrulele lor in Atlantic si in tot Atlanticul sunt de cele mai multe ori la un nivel mai ridicat decat am vazut in ultimii ani”. De asemenea, navele rusesti „isi asuma mai multe riscuri” in Marea Baltica si in Marea Nordului, a adaugat el.

In urma exploziilor de la Nord Stream, care fac obiectul unor anchete in trei tari diferite, NATO a infiintat o noua „celula” la sediul sau din Bruxelles pentru a coordona eforturile de protectie a infrastructurii submarine. Niciuna dintre anchete nu a ajuns inca la o concluzie cu privire la autorul atacului, dar suspiciunile initiale ale guvernelor occidentale au cazut asupra Rusiei. Saptamana trecuta, autoritatile daneze au confirmat observarea unei nave a marinei ruse cu submarin in apropierea conductelor cu patru zile inainte de exploziile din septembrie anul trecut.

Seful noii celule, generalul-locotenent Hans-Werner Wiermann, a declarat ca incidentul de la Nord Stream a demonstrat „pericolul clar si prezent cu care se confrunta infrastructura noastra submarina critica”.

Dependenta Occidentului de o astfel de infrastructura nu face decat sa creasca, a adaugat Wiermann, in conditiile in care fluxurile de date prin cabluri submarine sunt in crestere, iar tranzitia catre energia verde, alimentata de vantul offshore, necesita mai multa electricitate care trebuie transportata la tarm de-a lungul fundului marii.

Tarile NATO au intensificat patrularile navale ca raspuns la amenintarea sporita, a adaugat Wiermann, iar armatele se coordoneaza mai strans cu operatorii de infrastructura din sectorul privat pentru a consolida securitatea.

„Ne-am sporit activitatile de vigilenta si supraveghere. Am crescut semnificativ numarul de nave care patruleaza in Marea Nordului si in Marea Baltica. Dar trebuie sa facem mai mult „, a spus el.

Norvegia, care anul trecut a inlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de gaze al Europei, a declarat ca urmareste „indeaproape” activitatea Rusiei in apele sale, unde se afla zeci de platforme de gaz si petrol si conducte vitale pentru aprovizionarea cu energie a Europei. Premierul Jonas Gahr Store a declarat saptamana trecuta pentru Politico ca Rusia „isi arata disponibilitatea de a-si asuma mai multe riscuri” prin activitatile sale navale in regiune.

Cattler a declarat ca atacurile asupra infrastructurii ar putea fi vazute de Moscova ca o modalitate de a „perturba viata occidentala si de a obtine o influenta asupra acelor natiuni care ofera sprijin Ucrainei”.

„Cand te uiti la dovezile activitatilor lor de acum, la locurile in care fac sondaje, suprapuse cu aceasta infrastructura submarina critica… poti vedea ca cel putin semnaleaza ca au intentia si capacitatea de a actiona in acest domeniu”, a spus el.

Cablurile de internet sunt considerate ca fiind o vulnerabilitate cheie a infrastructurii. „Putini oameni sunt constienti de cat de dependenti suntem, in mod colectiv, de un numar limitat de cabluri de fibra optica care formeaza coloana vertebrala a internetului si leaga electronic continentele noastre”, a declarat Cattler, adaugand ca exista doar aproximativ 400 de cabluri submarine de transmisie a internetului in lume – iar jumatate dintre acestea ar putea fi desemnate „critice”.

„In total, acestea transporta tranzactii financiare in valoare estimata de 10 trilioane de dolari in fiecare zi”, a spus el. „Aceste cabluri sunt cu adevarat un pivot economic”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: