externe

NATO se grabeste sa intareasca flancul estic pentru a descuraja Rusia sa extinda razboiul dincolo de Ucraina. Se vorbeste de mobilizarea unei forte de 300.000 de soldati

In lunile urmatoare, alianta va accelera eforturile de a stoca echipamente de-a lungul granitei estice a aliantei si va desemna zeci de mii de forte care sa vina in ajutorul aliatilor intr-un timp scurt – o miscare menita sa descurajeze Rusia sa isi extinda razboiul dincolo de Ucraina, scrie Politico.

Pentru ca acest lucru sa se intample, insa, NATO trebuie sa convinga tarile individuale sa contribuie cu diverse elemente: soldati, instruire, o infrastructura mai buna – si, mai ales, cantitati mai mari de arme, echipamente si munitii scumpe.

Avand in vedere ca tarile sunt deja ingrijorate de propriile stocuri de munitii, iar Ucraina are nevoie acuta de mai multe obuze si arme de la aliati, exista riscul ca nu toti aliatii NATO sa isi respecte promisiunile de a contribui la noile planuri ale aliantei.

„Daca nu exista cineva care sa gazduiasca masa si sa le spuna tuturor ce sa aduca, atunci toata lumea ar aduce chipsuri de cartofi, pentru ca chipsurile de cartofi sunt ieftine, usor de obtinut”, a declarat James J. Townsend Jr., fost adjunct al secretarului adjunct al apararii din SUA pentru politica europeana si NATO.

Este o provocare cu care NATO s-a mai confruntat in trecut si de care expertii se tem ca ar putea deveni o problema persistenta pentru alianta occidentala, pe masura ce razboiul din Rusia se prelungeste si in al doilea an.
In aceasta primavara, liderii militari vor prezenta planuri de aparare regionale actualizate, menite sa ajute la redefinirea modului in care alianta isi protejeaza cei 1 miliard de cetateni.

Cifrele vor fi mari, oficialii vehiculand ideea de pana la 300.000 de forte NATO vor fi necesare pentru a ajuta la functionarea noului model. Asta inseamna multa coordonare.

„Cred ca aveti nevoie de forte pentru a contracara o Rusie realista”, a declarat un oficial militar NATO de rang inalt, subliniind nevoia de „mai multe trupe” in mod semnificativ si, mai ales, de mai multe forte la „pregatire”.

Exista mai multe niveluri de „pregatire”.

Primul nivel – care ar putea fi format din aproximativ 100.000 de soldati pregatiti sa ajunga la granite estica in 10 zile – ar putea fi extras din Polonia, Norvegia si statele baltice (Estonia, Letonia si Lituania), a declarat Heinrich Braus, fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de aparare si planificarea fortelor. De asemenea, ar putea include grupuri de lupta multinationale pe care alianta le-a infiintat deja in flancul estic.

Un al doilea nivel de trupe ar urma apoi sa sprijine acesti soldati, gata sa se desfasoare din tari precum Germania in termen de 10 pana la 30 de zile.

Dar procesul ar putea deveni complicat. De ce? Pentru ca pentru a se deplasa atat de repede, chiar si avand in vedere o luna, este nevoie de multi oameni, echipamente si pregatire – si de multi bani.

Unele armate vor trebui sa isi intensifice eforturile de recrutare. Multi aliati vor trebui sa creasca cheltuielile pentru aparare. Si toata lumea va trebui sa cumpere mai multe arme, munitii si echipamente.

Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane din Europa, a declarat ca „pregatirea” inseamna ca „in esenta, ai toate lucrurile pe care ar trebui sa le ai pentru a indeplini misiunea atribuita unei unitati de o anumita marime?”.

„Un batalion de artilerie trebuie sa traga un numar X de focuri pe an in scopuri de planificare pentru a-si mentine nivelul de competenta”, a spus el. Un batalion de tancuri trebuie sa loveasca tinte, sa reactioneze la diferite situatii si „sa demonstreze competenta in miscare, zi si noapte, lovind tinte care se deplaseaza”.

„Totul este foarte provocator”, a spus el, subliniind nevoia de poligoane de antrenament si de munitie, precum si de mentinere a nivelului de competenta pe masura ce personalul se schimba in timp. „Evident, acest lucru necesita timp si este, de asemenea, costisitor.”

Si asta in cazul in care tarile pot gasi chiar si companii care sa produca rapid munitie de calitate.

„Am avut tendinta de a incerca sa stocam munitii pe bani putini… este pur si simplu extrem de inadecvat”, a declarat Stacie Pettyjohn, director al programului de aparare la Center for a New American Security. „Cred ca problemele pe care le au aliatii nostri din NATO sunt si mai acute, deoarece multi dintre ei se bazeaza adesea pe SUA ca un fel de garantie”.

Intre timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat in repetate randuri ca aliatii au intensificat activitatea de productie in ultimele luni – si ca alianta lucreaza la noi cerinte pentru stocurile de munitie.

Dar el a recunoscut, de asemenea, problema.

„Rata actuala de consum in comparatie cu rata actuala de productie de munitie”, a declarat el la inceputul lunii martie, „nu este sustenabila”.

Marele test

Odata ce planurile militare ale NATO vor fi gata, capitalele vor fi rugate sa se pronunte – si, in cele din urma, sa puna la dispozitie trupe, avioane, nave si tancuri pentru diferite parti ale planurilor.

Un test pentru NATO va avea loc in aceasta vara, cand liderii celor 30 de tari membre ale aliantei se vor intalni in Lituania.

Unii aliati au recunoscut deja ca satisfacerea nevoilor NATO va necesita mult mai multe investitii.

„Este nevoie de mai multa viteza, fie ca este vorba de material, personal sau infrastructura”, a declarat colonelul german Andre Wustner, seful Asociatiei independente a Fortelor Armate, pentru ziarul Bild am Sonntag.

Armata germana, de exemplu, isi indeplineste misiunile care i-au fost atribuite, a spus el, „dar asta nu este nimic in comparatie cu ceea ce va trebui sa contribuim la NATO in viitor”.

Si in timp ce Berlinul dispune acum de un fond de modernizare de 100 de miliarde de euro, atat de mult laudat, pentru modernizarea armatei germane, nici macar un cent din acesti bani nu a fost cheltuit pana acum, a declarat la inceputul acestei saptamani comisarul parlamentar german pentru fortele armate Eva Hogl.

La baza problemei pregatirii se afla o dezbatere controversata privind investitiile in domeniul apararii.

In 2014, liderii NATO s-au angajat sa aiba ca obiectiv sa cheltuiasca 2% din productia lor economica pentru aparare in decurs de un deceniu. La summitul de la Vilnius din iulie, liderii vor trebui sa decida asupra unui nou obiectiv.

„Doi la suta ca nivel minim” pare a fi „centrul de greutate” in dezbatere in acest moment, a declarat un oficial NATO de rang inalt, avertizand totodata ca „2 la suta nu ar fi suficient pentru toata lumea”.

O a doua problema este echilibrul contributiilor. Oficialii si expertii se asteapta ca majoritatea trupelor cu grad ridicat de pregatire sa provina de la aliatii europeni. Dar acest lucru inseamna ca capitalele europene vor trebui sa se intensifice in timp ce Washingtonul se gandeste cum sa abordeze provocarile din partea Chinei.

Raspunsul va arata daca NATO este serioasa in ceea ce priveste atingerea ambitiilor sale.

„Este greu sa te asiguri ca ramai la cel mai inalt nivel militar in timpul pacii, atunci cand nu exista o amenintare”, a declarat Townsend, fostul oficial american. NATO, a spus el, se afla „in mijlocul” unui test de rezistenta.

„Cu totii spunem lucrurile corecte”, a adaugat el. „Dar ne vom descurca la sfarsitul zilei si vom face ceea ce trebuie?”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

O oră ago

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

O oră ago

Accident in Sectorul 3 al Capitalei. Doua persoane au ajuns la spital dupa ce o masina s-a ciocnit cu un tramvai

Doua persoane au ajuns sambata la spital in urma unui accident in Sectorul 3 al…

28 de minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

3 ore ago

Noaptea Muzeelor Inchise. Ciolacu s-ar duce voluntar la Antipa: „O sa beau o cafea si o sa rezist”

Premierul Marcel Ciolacu spune ca este dispus sa mearga voluntar la „Noaptea Muzeelor”, dupa ce…

12 minute ago