NATO trimite inca 700 de soldati in Serbia. Un politist din Serbia ar fi fost filmat lovind fortele NATO cu un baston

news

NATO va desfasura un contingent suplimentar in Kosovo dupa ce 30 de membri ai Fortei internationale de pace KFOR au fost raniti in recentele violente, a anuntat marti Alianta Nord-Atlantica pe Twitter. Tot pe Twitter au aparut imagini cu un politist din Serbia care lovea violent cu un baston fortele de mentinere a pacii.

Potrivit unor surse militare de la Bruxelles, un contingent de aproximativ 700 de soldati va fi trimis in Kosovo.

In prezent, in Kosovo sunt stationati 3.800 de militari in cadrul KFOR, forta aflata sub comandament NATO.

Desfasurarea ”este o masura preventiva pentru a asigura ca KFOR are capabilitatile necesare pentru a mentine securitatea”, a declarat comandantul Fortei comune aliate a NATO de la Napoli, amiralul Stuart B. Munsch.

”Violentele trebuie sa inceteze, toate partile trebuie sa dea dovada de retinere de la actiuni care submineaza pacea in toate comunitatile din Kosovo”, a adaugat Munsch.

Unsprezece soldati italieni si 19 ungari din KFOR au fost raniti luni in timpul unor ciocniri cu manifestanti sarbi, care cereau plecarea primarilor de etnie albaneza. Belgradul a evocat zeci de raniti in randul demonstrantilor.

”Asemenea atacuri sunt total inacceptabile”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, care a subliniat ca ”violenta trebuie sa inceteze imediat”.

Numerosi membri ai comunitatii sarbe, majoritara in patru orase din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei si sunt fideli Belgradului. Sarbii au boicotat alegerile municipale din aprilie in aceste localitati, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneza cu o rata de participare de sub 3,5%.

Luni, la Zvecan, manifestantii sarbi au fost intr-o prima faza respinsi de fortele kosovare, care au facut uz de gaze lacrimogene. Ulterior, KFOR a incercat sa separe cele doua parti, inainte de a dispersa multimea. Manifestantii au replicat lansand pietre si sticle incendiare in directia militarilor KFOR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: