NATO vrea sa intimideze Rusia. Trimite echipamente MILITARE la granita Turciei cu Siria

externe

Statele membre NATO au convenit vineri sa trimita avioane si nave in Turcia pentru a intari apararea aeriana a acestei tari la granita sa cu Siria, a declarat, pentru Reuters, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, masura avand partial ca scop si de a evita producerea de incidente ca doborarea avionului militar rus de catre aviatia turca.

Ambasadorii la NATO ai statelor membre au aprobat planul, iar acum trebuie sa decida ce echipamente militare vor trimite in Turcia, a spus Stoltenberg, subliniind ca este vorba de o masura defensiva.

„Am convenit asupra unui pachet de masuri de asigurare pentru Turcia, data fiind situatia volatila din regiune”, a declarat seful NATO, care a evitat sa faca insa vreo referire la implicarea militara a Rusiei in Siria si la incursiunile aeriene ale acesteia.

Dat fiind faptul ca Turcia are deja o puternica aviatie militara, diplomati din cadrul NATO si experti militari spun ca implicarea Aliantei urmareste sa reduca repetarea unei situatii ca cea de la 24 noiembrie, cand Turcia a doborat la granita cu Siria un avion militar rus despre care a spus ca a intrat in spatiul sau aerian.

Incidentul, primul de acest fel cunoscut dupa Razboiul Rece, a facut ca relatiile dintre Turcia si Rusia sa ajunga la cel mai scazut nivel din istoria recenta. Moscova a raspuns prin sanctiuni si a calificat doborarea avionului drept un ‘act ostil’.

Urmand a fi pregatit in urmatoarele saptamani, pachetul va presupune avioane de supraveghere AWACS ale NATO si ceea ce Stoltenberg a numit „o politica aeriana intarita, care include avioane de patrulare maritima”, precum si nave NATO in estul Marii Mediterane, oferite de Germania si Danemarca.

Avioanele AWACS pot monitoriza spatiul aerian pe o raza de peste 400 de km si pot face schimb de informatii prin legaturi de date digitale cu comandamente de pe uscat, de pe mare sau din aer.

„Aceasta ne va oferi o mai buna imagine asupra situatiei, o mai mare transparenta, o mai mare predictibilitate si va contribui la stabilizarea situatiei in regiune si la aplanarea tensiunilor”, a declarat Stoltenberg, citat de Agerpres, ca raspuns la o intrebare daca noile masuri presupun gestionarea spatiului aerian al Turciei cu o precautie mai mare decat a dat dovada Ankara pana acum.

Spania a convenit de asemenea sa isi extinda rachetele Patriot sol-aer de-a lungul granitei Turciei pentru a dobori orice racheta care ar proveni dinspre Siria si care s-ar indrepta spre teritoriul turc. Germania si SUA si-au retras recent bateriile de rachete din zona.

Diplomati din cadrul NATO se tem ca Ankara este prea agresiva si ca alte incidente ar putea duce la o escaladare a situatiei dupa ce Rusia si-a desfasurat sistemul de aparare antieriana in Siria, acesta putand lovi rachete si avioane de la o distanta de pana la 400 de kilometri. Rusia si-a intarit de asemenea flota aeriana de atac cu avioane de lupta SU-34.

Desi nu pun la indoiala versiunea Ankarei privind incidentul de la 24 noiembrie, aliatii din cadrul NATO isi doresc de asemenea sa angajeze Rusia in discutii pentru a evita incidente care ar putea aparea din patrularea agresiva de catre Rusia a granitelor aeriene ale Aliantei in jurul Turciei, statelor baltice si Marii Nordului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,


Comentarii: