Nature Geoscience: „Nucleul Pamantului a inceput sa se roteasca in sens invers”

life

Potrivit unui studiu publicat luni, nucleul Pamantului, care poate fi considerat o „planeta in interiorul planetei”, nu se mai roteste si chiar s-a intors in sens invers, relateaza AFP, citata de news.ro.

Un adevarat gigant, aflat la adancime mare fata de suprafata Pamantului, s-ar putea roti in directie opusa fata de noi, potrivit unui studiu ale carui rezultate nu sunt de asteptat sa puna capat controversei pe care o au oamenii de stiinta.

Miezul Pamantului, o sfera in flacari de marimea lui Pluto, a incetat sa se mai roteasca si s-ar putea chiar sa se fi intors in sens invers, sugereaza studiul publicat luni in Nature Geoscience. Aceasta „planeta in interiorul planetei”, formata in mare parte din fier si aflata la aproximativ 5.000 km sub scoarta, este libera sa se deplaseze, deoarece pluteste in invelisul lichid al nucleului exterior. Mecanismul exact al acestei rotatii ramane un subiect de dezbatere.

Putinele lucruri pe care le stim despre asta se bazeaza pe analiza fina a undelor seismice provocate de cutremure, in timp ce trec prin centrul planetei. Analizand datele privind undele seismice din ultimii 60 de ani, Xiaodong Song si Yi Yang, doi cercetatori de la Universitatea Beijing, au ajuns la concluzia ca rotatia nucleului aproape s-a oprit in jurul anului 2009, inainte de a incepe din nou sa se miste, in directia opusa.

„Credem ca nucleul central se roteste, in raport cu suprafata Pamantului, intr-o directie si apoi in alta, ca un balansoar”, au declarat ei pentru AFP. „Un ciclu complet (inainte si inapoi) al acestei oscilatii este de aproximativ saptezeci de ani”, au spus ei.

Astfel, ultima schimbare de rotatie inainte de 2009 ar fi avut loc la inceputul anilor 1970. Urmatoarea ar urma sa aiba loc la mijlocul anilor 2040, completand astfel ciclul, potrivit cercetatorilor chinezi.

Potrivit acestora, aceasta rotatie este mai mult sau mai putin sincronizata cu schimbarile ce tin de durata zilei, mici variatii in timpul exact de care Pamantul are nevoie pentru a se roti pe axa sa. Pana in prezent, exista putine dovezi ca aceasta rotatie influenteaza ceea ce se intampla la suprafata Pamantului. Cei doi autori sunt insa convinsi ca exista legaturi fizice intre toate straturile care alcatuiesc Pamantul. „Speram ca cercetarea noastra va motiva cercetatorii sa proiecteze si sa testeze modele care trateaza Pamantul ca pe un sistem dinamic integrat”, explica ei.

Expertii independenti au salutat cercetarea cu interes, dar si cu unele rezerve. „Acesta este un studiu foarte atent realizat de oameni de stiinta excelenti, care au folosit o multime de date”, a declarat pentru AFP John Vidale, seismolog la University of Southern California. Dar, spus el, „niciunul dintre modelele existente nu explica bine toate datele disponibile”.

John Vidale a publicat anul trecut un studiu care sugereaza ca nucleul interior oscileaza mult mai rapid, schimbandu-si directia la fiecare sase ani, pe baza datelor seismice de la doua explozii nucleare de la sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1970.

O alta teorie, cu o baza solida, potrivit lui John Vidale, este aceea ca nucleul interior s-a miscat semnificativ doar intre 2001 si 2013, pentru ca apoi sa se stabilizeze.

Pentru Hrvoje Tkalcic, geofizician la Universitatea Nationala Australiana, ciclul nucleului intern este de aproximativ 20-30 de ani, mai degraba decat cei 70 de ani propusi in studiul publicat in Nature Geoscience. „Probabil ca toate aceste modele matematice sunt incorecte”, pentru ca, desi explica datele observate, datele se pot potrivi cu alte modele, care inca nu au fost imaginate, spune el.

Prin urmare, comunitatea geofizica are toate motivele sa fie „divizata cu privire la aceasta descoperire, iar subiectul sa ramana controversat”, a spus el.

Tkalcic ii compara pe seismologi cu medicii care „studiaza organele interne ale unui pacient cu un echipament imperfect sau limitat”: ca si cum ai incerca sa intelegi functionarea ficatului doar cu ajutorul unei ecografii. Fara echivalentul unei tomografii computerizate, „imaginea noastra despre interiorul Pamantului ramane neclara”, spune el. Cercetatorul se asteapta la mai multe surprize in acest domeniu, cum ar fi teoria conform careia nucleul interior contine o sfera de fier si mai mica, asemanatoare papusilor rusesti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: