Nava amiral a Marii Britanii a fost retrasa de la exercitiul NATO „Steadfast Defender” din cauza unei defectiuni. „Tara nu este pregatita pentru un razboi total”

externe

cheltuieli militare, record, istorie, Rusia, China, Statele Unite

Defecta, nava amiral a Marinei Militare Regale a Marii Britanii se retrage de la un exercitiu istoric al NATO, in timp ce parlamentarii avertizeaza ca „armata britanica este golita de continut si nu este apta pentru razboi.” Contraperformanta a venit in timp ce ministrii cabinetului britanic au fost avertizati ca Marea Britanie nu este suficient de pregatita pentru a lupta intr-un razboi total din cauza lipsei de stocuri si a crizei de recrutare a fortelor armate, conform The Independent.

Deplasarea portavionului, HMS Queen Elizabeth, nava amiral a Marinei Regale (lansata la apa in 2017), pentru a conduce cel mai mare exercitiu NATO de la Razboiul Rece incoace a fost anulata in ultima clipa dupa ce in timpul verificarilor finale a fost identificata o „problema” la arborele unei elice.

Armata britanica a fost „golita de continut”

Acest incident vine la 18 luni dupa ce nava sora, HMS Prince of Wales, s-a defectat in largul Insulei Wight, dupa ce pornise spre SUA, in urma unei defectiuni la un cuplaj al elicei de tribord.

Acum, insa, va fi pregatita sa ia locul navei amiral a flotei, in valoare de 3 miliarde de lire sterline, in cadrul exercitiilor majore care vor implica peste 40 de nave.

Lovitura vine in contextul in care ministrii au fost avertizati ca Marea Britanie nu este suficient de pregatita sa lupte intr-un razboi total, pe fondul lipsei de stocuri si a crizei de recrutare de militari.

Reprezentanti ai Comisiei de aparare a Camerei Comunelor au declarat ca armata este „suprasolicitata in mod constant”, iar „presiunea necontenita” asupra personalului exacerbeaza criza de recrutare si de pastrare a fortei de munca, in urma careia mai multe persoane parasesc fortele armate decat cele care se inroleaza.

Grupul transpartinic de parlamentari a declarat ca armata britanica a fost „golita de continut”, lasand Marea Britanie nepregatita pentru razboi intr-o perioada de instabilitate globala tot mai mare. In acest context, secretarul de stat al Apararii, Grant Shapps, spusese recent ca lumea „trece de la postbelic la prebelic”.

Rocada portavioanelor defecte

Anuntand aceasta recenta problema, Marina Regala a postat pe Twitter/X ca: „Verificarile de rutina dinainte de navigatie au identificat ieri o problema cu un cuplaj la arborele de propulsie de la tribord al HMS Queen Elizabeth. Ca atare, nava nu va naviga duminica. HMS Prince of Wales ii va lua locul in sarcinile NATO si va pleca la exercitiul Steadfast Defender, cat mai curand posibil”.

HMS Prince of Wales se defectase si el, recent, in timp ce se indrepta spre o misiune pentru a efectua exercitii cu US Navy, Royal Canadian Navy si US Marine Corps. Portavionul s-a oprit in largul Insulei Wight si a fost adus, remorcat, inapoi in port pentru ca problema sa fie identificata.

Inspectiile efectuate de scafandri si ingineri au descoperit ca elicea de 33 de tone de la tribord a navei amiral a NATO – o greutate egala cu greutatea a 30 de masini Ford Fiesta – a avut o defectiune, un cuplaj care o tinea in pozitie rupandu-se.

Nava a fost transportata apoi la santierul naval Babcock, unde a si fost construita in Rosyth, Fife, pentru a fi supusa unor reparatii la arborele elicei, reparatii care au durat noua luni.

Cu acea ocazie, HMS Queen Elizabeth, la randul ei, a actionat ca inlocuitor al navei sale surori, in cadrul desfasurarii spre SUA.

Faptul ca acum HMS Queen Elizabeth este scoasa acum din functiune ar putea afecta si capacitatea Marinei Regale de a desfasura un portavion in Marea Rosie, pe fondul amenintarii continue din partea rebelilor Houthi sustinuti de Iran, amenintare pe care ministrul fortelor armate, James Heappey, a sugerat ca trebuie serios luata in considerare.

„Steadfast Defender”, un exercitiu „la inaltime” al NATO

In conditiile date, HMS Prince of Wales va prelua acum conducerea exercitiului Steadfast Defender, care va avea loc pe coasta arctica a Norvegiei in luna martie.

Nava sa sora avea drept misiune sa conduca un „atac” de portavioane format din opt nave – dintre care patru britanice, inclusiv fregata HMS Somerset si doua petroliere din clasa Tide de la Royal Fleet Auxiliary – sprijinite de nave americane, spaniole si daneze.

Acestei nave urmau sa i se alature avioanele de vanatoare invizibile F-35B Lightning de la Escadrila 617 „Dambusters” de la RAF Marham, elicopterele Merlin Mk2 de vanatoare de submarine si de avertizare timpurie aeropurtata de la RNAS Culdrose, precum si elicopterele Wildcat de lupta ale Escadrilei Aeriene Navale 847 de la RNAS Yeovilton.

Anuntand traseul portavionului, Comodorul James Blackmore, comandantul UK Carrier Strike Group, a declarat: „Ambarcatiunile de lupta din formatiunea  portavionului au fost lansate pe mare: „Steadfast Defender” demonstreaza unitatea aliantei, angajamentul nostru fata de aceasta si faptul ca Marea Britanie continua sa joace un rol de lider in cadrul NATO.

„Exercitiul ne permite sa ne antrenam cu vecinii nostri intr-un mediu cu adevarat provocator, mai ales in aceasta perioada a anului, dar acesta este si motivul pentru care trebuie sa operam la inaltime; vremea nu ne poate impiedica”.

Inainte de a se indrepta spre Arctica, Grupul de atac al portavioanelor urma sa ia parte si la exercitiul anual Joint Warrior din nordul Scotiei, inainte de a se alatura exercitiului Nordic Response – partea maritima din Steadfast Defender.

Fortele armate ale Marii Britanii ar putea fi epuizate in doua luni de razboi

Ancheta Comisiei de aparare a aratat ca „slabirea” fortelor armate, incepand cu 2010, a subminat capacitatea de rezistenta a Marii Britanii in lupta impotriva razboiului si ca reducerea dimensiunii fortelor a insemnat ca acestea isi vor epuiza capacitatile „dupa primele doua luni de angajament” intr-un razboi de la egal la egal.

Pregatirea „este esentiala pentru o descurajare eficienta a adversarilor nostri” intr-o perioada de instabilitate geopolitica crescuta, au transmis membrii comisiei.

Astfel, Sir Jeremy Quin, care a preluat recent functia de presedinte al Comisiei pentru aparare, a declarat: „Picaturile constante si continue de operatiuni si angajamente in curs de desfasurare arata ca armata nu este in masura sa aloce o suficienta pregatire si resurse pentru lupta de razboi de inalta intensitate.

Desi este capabila sa se desfasoare in scurt timp si sa isi indeplineasca angajamentele, ancheta noastra a constatat ca pregatirea pentru un razboi total si prelungit a primit o atentie insuficienta si are nevoie de o atentie intensa si continua.”

„In plus, ritmul ridicat al operatiunilor si presiunea neincetata asupra serviciilor noastre au dus la o scadere a retentiei militarilor, agravata de perioada de recrutare redusa si de dificultati in introducerea si mentinerea capacitatilor, creand astfel un cerc vicios,” a mai aratat seful Comisiei de aparare a Camerei Comunelor, citat de The Independent.

(Foto: seaforces.org – HMS Queen Elizabeth)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: