Nave rusesti acuzate de sabotaj in Marea Nordului. Rusia are un program de sabotare a cablurilor de comunicatii si a parcurilor eoliene acvatice

externe

Rusia are un program de sabotare a parcurilor eoliene si a cablurilor de comunicatii din Marea Nordului, potrivit unei investigatii comune a posturilor publice de televiziune din Danemarca, Norvegia, Suedia si Finlanda, informeaza BBC.

In urma investigatiei s-a aflat ca Rusia detine o flota de nave deghizate in traulere de pescuit si nave de cercetare in Marea Nordului.

Acestea au la bord echipamente de supraveghere subacvatica si cartografiaza locurile cheie pentru posibile sabotaje.

Un ofiter de contrainformatii danez a declarat ca planurile de sabotaj sunt pregatite in cazul unui conflict total cu Occidentul, in timp ce seful serviciilor de informatii norvegiene a declarat radiodifuzorilor ca programul este considerat foarte important in Rusia si este controlat direct de la Moscova.

Radiodifuzorii spun ca au analizat comunicatii rusesti interceptate care indica asa-numitele nave fantoma care navigheaza in apele nordice si care si-au oprit emitatoarele pentru a nu-si dezvalui locatia.

Reportajul se concentreaza asupra unei nave rusesti numita Amiral Vladimirski (foto). Oficial, aceasta este o nava oceanografica expeditionara, sau o nava de cercetare subacvatica. Dar raportul sustine ca este, de fapt, o nava ruseasca de spionaj.

Documentarul s-a folosit de un fost expert anonim al Marinei Regale britanice pentru a urmari miscarile navei in apropierea a sapte parcuri eoliene din largul coastelor Regatului Unit si ale Olandei in timpul unei misiuni.

Documentarul afirma ca nava incetineste atunci cand se apropie de zonele in care exista parcuri eoliene acvatice si zaboveste in zona. Nava a navigat timp de o luna cu transmitatorul oprit.

Cand un reporter s-a apropiat de nava cu o barca mica, a fost intors din drum de un individ mascat care purta o pusca de asalt militara.

Aceeasi nava ar fi fost observata anul trecut in largul coastei scotiene. A fost vazuta intrand in Moray Firth la 10 noiembrie si a fost vazuta la aproximativ 30 de mile marine la est de Lossiemouth, unde se afla flota de avioane de patrulare maritima a RAF, inainte de a se indrepta incet spre vest.

In februarie, serviciile de informatii olandeze au emis un avertisment oficial neobisnuit cu privire la o activitate care ar putea indica pregatirea pentru intreruperea sau sabotarea infrastructurii marine. Seful serviciului de informatii militare al tarii a declarat ca o nava rusa a fost detectata in apropierea unui parc eolian din Marea Nordului si ca a fost localizata pe harta.

„Am vazut ca in ultimele luni actorii rusi au incercat sa descopere modul in care functioneaza sistemul energetic din Marea Nordului. Este pentru prima data cand am vazut acest lucru”, a declarat generalul Jan Swillens.

Recunoasterea siturilor sensibile nu este ceva neobisnuit, iar tarile occidentale vor desfasura probabil activitati similare impotriva Rusiei. Intentia este probabil sa aiba la dispozitie o serie de optiuni in cazul in care un conflict cu Occidentul s-ar putea intensifica.

Una dintre optiunile rusilor ar putea fi deteriorarea comunicatiilor sau doborarea sistemelor de energie ale tarilor pentru a provoca haos.

Pana in prezent, dovezile de sabotaj real nu au fost descoperite.

Reportajul evoca posibilitatea ca astfel de nava sa aiba legatura cu un incident petrecut anul trecut la sud de Svalbard, cand un cablu de date subacvatic a fost taiat.

Cablul deservea cea mai mare statie terestra comerciala din lume pentru comunicatii prin satelit. Politia norvegiana a declarat ca, in opinia sa, in spatele sabotajului se afla „activitatea umana”, dar nu a acuzat oficial pe nimeni.

La 13 aprilie anul acesta, Norvegia a expulzat 15 oficiali rusi, acuzandu-i de spionaj. A fost cel mai recent dintr-un val de expulzari in Europa de la invazia din februarie 2022 in Ucraina.

In luna octombrie a anului trecut, politia a anuntat un incident major in Insulele Shetland dupa ce un cablu a fost taiat.

Incidentul a ingreunat grav comunicatiile cu partea continentala si s-a spus la vremea respectiva ca a fost cauzat de „nave de pescuit”. Cablurile sunt taiate in mod regulat din greseala.

A existat un singur act clar si semnificativ de sabotaj, si anume distrugerea, in septembrie anul trecut, a unor parti ale gazoductului Nord Stream, destinat sa transporte gazul din Rusia in Europa.

La momentul respectiv, multi au acuzat Rusia ca ar fi responsabila, dar de atunci au aparut alte rapoarte din care rezulta posibilitatea sa fi fost actori pro-ucraineni. Investigatiile sunt in curs de desfasurare.

Serviciile secrete militare rusesti, GRU, au fost legate atat de sabotaje, cat si de otraviri. O echipa GRU s-a ocupat de otravirea lui Serghei Skripal in Salisbury in 2018 cu agentul neurotoxic Novichok. Aceeasi echipa a fost acuzata de aruncarea in aer a unui depozit de arme intr-o padure din Cehia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: