„Ne dam foc la toate autobuzele. Asta a fost intelegerea”. Doar coincidente? Jandarmii au intervenit in baza unui scenariu indentic cu cel de la Mineriada – Video

news

Jandarmeria Romana si ministrul de Interne, Carmen Dan, au justificat reprimarea bruitala a manifestiei de vineri din Piata Victoriei prin atacurile violente la care au fost supuse fortele de ordine de catre huligani. De asemenea, televiziunile de propaganda ale PSD au difuzant insistent imagini cu incendiile care au aparut in preajma Pietei Victoria. Exact la fel s-a intamplat si in 1990, in timpul ceie mai sangeroase Mineriade.

Iata ce scriu procurorii in rechizitoriul din dosarul „Mineriada”, care inca este pe rolul instantelor de judecata:  „In timpul confruntarilor ce au avut loc intre manifestanti si fortele de ordine, au fost incendiate autobuze ale Ministerului de Interne, incendierea fiind de fapt o actiune facilitata chiar de fortele de ordine, pentru a crea aparenta unei violente exagerate din partea manifestantilor si pentru a legitima actiunea violenta impotriva acestora„. (Sursa Adevarul).

Principala proba care sustine acuzatia este interceptarea unei discutii dintre Mihai Chitac, ministru de Interne atunci, si generalul Corneliu Diamandescu, comandantul Politiei.

Diamandescu: Doua atacuri succesive. Arunca cu pietre. Ne mutilam aparatul. Si un autobuz e distrus. Asta a fost sprijinul dat de azi-dimineata pana acuma.

Chitac: Si sa stiti ca nu mai vine. La 23 August a zis ca sindicatele nu au fost de acord sa trimita. –

Diamnadescu: Va rog sa-l informati pe domnul presedinte. Ne dam foc la toate autobuzele. Asta a fost intelegerea. Rog sa informati.

Numeroase voci sustin ca si violentele de acum din Piata Victoriei au fost premeditate de conducerea Jandarmeriei pentru a justifica apoi reprimarea brutala a intregii manifestatii. Una dintre aceste voci ii apartine lui Dumitru Coarna, un om care face parte din sistem.

Dumitru Coarna, liderul celui mai puternic sindicat din Politie, acuza Jandarmeria ca se afla in spatele violentelor pe care huliganii le-au provocat in noaptea de vineri, oferind astfel pretextul pentru reprimarea manifestatiei din Piata Victoriei.

Intr-o interventie la Digi24, Coarna s-a aratat indignat de declaratiile purtatorului de cuvant al Jandarmeriei, Marius Militaru, despre care spune ca a dezinfirmat cu buna stiinta in cazul starii de sanatate a jandarmeritei Stefania.

„Aduceti-va aminte ce spunea sambata, a doua zi: ca cel mai greu moment a fost sa anunte parintii fetei ca ar putea ramane paralizata. Credeti ca nu a avut acces la datele medicale de la spital? A fost o manipulare emotionala”, a spus Coarna.

El a prezentat apoi mai multe elemente care l-au convins ca violentele huliganilor au fost premeditate chiar de catre Jandarmerie.

„A fost o diversiune, uitati-va la comunicare. Se practica sa fie cumparati baieti care sa provoace dezordine. Au fost cumparati, la bucata, huligani din provincie. Sambata s-a mai intamplat lucrul asta? N-au mai fost veniti baietii de acolo.

Ei spun asa, ca a fost atacat guvernul. Avem vreo persoana care a fost retinuta pentru ca a atacat guvernul? Avem imagini in care o persoana care a lovit cu piciorul un jandarm. Il avem retinut?

Asa cum au procedat de multe ori si i-au retinut pe cei violenti, acum nu avem pe nimeni retinut. N-au putut sa-i extraga? Probabil ca n-au vrut.

Ati vazut ce a spus fata: Fratilor, unde dracu’ m-ati dus? Daca spunea unde m-ati trimis, era clar ca a primit un ordin. Acum, este obligatoriu sa fie audiata de procurorii militari.

Priviti la interventie, la ora 16.00 au inceput sa dea cu gaze. Un protestatar a intrebat ‘De ce dati cu gaze?’. Jandarmul a raspuns ca ‘Asa am primit ordin’.

N-au pus la dispozitia procurorilor discutiile din casca ale jandarmilor.

Oamenii care au participat la discutiile premergatoare manifestatiei trebuie sa depuna marturie. Tot ce a castigat Jandarmeria ca imagine se prabuseste dupa o noapte.

Este o tedinta de autoritarism in Romania”, a incheiat Coarna.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: