Negocierile cu Rusia s-au blocat. Americanii anunta ca sunt hotarati: „Vom lua masurile necesare pentru a ne apara aliatii”

externe

SUA au avertizat joi seara ca sunt „pregatite de orice scenariu” in privinta Rusiei, de la continuarea dialogului la represalii „severe”, la finalul a trei runde de discutii diplomatice care nu au permis dezamorsarea unui nou posibil conflict in Ucraina, comenteaza vineri France Presse, citata de Agerpres.

Dupa o intalnire americano-rusa, luni, la Geneva, apoi o alta in cadrul Consiliului NATO-Rusia, miercuri, la Bruxelles, unde cele doua tabere rivale au trecut in revista „divergentele” profunde cu privire la securitatea in Europa, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a incheiat joi, la Viena, saptamana de negocieri Est-Vest, insistand asupra „urgentei” dialogului.

Dar Moscova pare sa fi risipit aceste sperante, afirmand ca nu vede utilitatea unor discutii cu Occidentul „in zilele urmatoare”, intr-atat de mari sunt dezacordurile.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a declarat ca Moscova asteapta raspunsuri in scris saptamana viitoare de la Occident la cererile tarii sale cu privire la acordarea de garantii de securitate.

„Vom reflecta si ne vom consulta cu aliatii si partenerii nostri despre ceea ce vom face”, a spus Jake Sullivan, consilierul presedintelui american Joe Biden pentru securitate nationala.

In timp ce serviciile de informatii americane apreciaza, potrivit lui, ca Rusia „nu a luat inca o decizie definitiva cu privire la o posibila invazie” in tara vecina, consilierul presedintelui Biden a dat asigurari ca SUA sunt „pregatite pentru orice fel de scenariu”.

„Suntem pregatiti sa facem progrese la masa negocierilor”, dar si „sa luam masuri necesare si adecvate pentru a ne apara aliatii, a ne sustine partenerii si a da un raspuns ferm la orice fel de agresiune”, „la unison” cu aliatii europeni, a declarat a declarat Sullivan.

Occidentul acuza Rusia ca a desfasurat cel putin 100.000 de soldati la frontiera cu Ucraina in vederea unei potentiale invazii, insa Kremlinul dezminte aceasta intentie si cere la randul sau ca NATO sa-si modifice postura pe care o considera „amenintatoare” la portile sale.

„Situatia in regiune este periculoasa”, a avertizat joi secretarul general al OSCE, Helga Schmid, in deschiderea Consiliului permanent al Organizatiei in capitala austriaca. „Este imperativ sa gasim, pe cale diplomatica, o modalitatea de a opri escaladarea si de a incepe restabilirea increderii, transparentei si cooperarii”, a pledat ea.

OSCE este „un loc unic pentru aceasta”, a insistat Helga Schmid, in timp ce Moscova privilegiaza dialogul bilateral cu Washingtonul, intrucat considera ca tarile europene s-ar afla intr-o pozitie de „subordonare” fata de SUA, dupa cum scrie presa rusa.

Polonia, care a preluat la inceputul acestui an presedintia anuala, prin rotatie, a OSCE de la Suedia, si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea, la fel ca alte tari din Europa de Est, aflate odinioara sub autoritatea Moscovei, noteaza AFP.

„Se pare ca riscul unui razboi in zona OSCE nu a fost niciodata intr-atat de ridicat in cursul ultimilor 30 de ani”, a avertizat ministrul de externe polonez Zbigniew Rau. Este „o provocare majora pentru aceasta organizatie, al carei scop este tocmai acela de a tine razboiul departe de Europa”, a adaugat el.

In aceeasi ordine de idei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat ca dialogul este „absolut esential” pentru a „evita orice forma de confruntare care ar fi un dezastru pentru Europa si lumea” intreaga.

„Nu poate fi nici vorba de a negocia sub presiune”, a avertizat seful diplomatiei europene Josep Borrell, in timp ce ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, a spus ca „respinge cu fermitate santajul”, adaugand ca „atacurile si amenintarile nu dau niciodata roade”.

Confruntat cu atitudinea glaciala a Occidentului fata de cererile Kremlinului, care vrea in special garantii ca Alianta Nord-Atlantica isi va inchide portile in fata noilor candidati la aderare din Europa de Est, cum ar fi Ucraina, reprezentantul Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukasevici, a denuntat „absenta unui raspuns adecvat”.

„Totul s-a concentrat pe ingrijorarile lor fata de asa-zisul comportament agresiv al Rusiei”, a spus oficialul rus in finalul reuniunii de la Viena.”Este clar o dezamagire”, a adaugat el.

Pe teren, conditiile s-au deteriorat pentru observatorii OSCE in zonele controlate de catre separatistii prorusi in estul Ucrainei, a deplans situatia Michael Carpenter, declarandu-se „extrem de ingrijorat” de ceea ce se petrece.

Din 2014, OSCE este mandatata sa verifice respectarea acordurilor de pace de la Minsk in regiunile Lugansk si Donetk, unde o buna parte din teritoriu se afla sub controlul militiilor separatiste sustinute de Moscova.

Agentiile de informatii americane nu exclud ca Rusia ar putea opta „pentru fabricarea unui pretext pentru o invazie, inclusiv prin activitati de sabotaj si operatiuni informationale, acuzand Ucraina ca pregateste un atac iminent impotriva fortelor ruse din estul Ucrainei”, a avertizat joi seara Jake Sullivan, citat de Reuters.

Mai mult despre: ,

Comentarii: