Nepalezi care cautau o „viata mai buna” in Rusia s-au trezit pe front in Ucraina: „Ei te trateaza ca pe un animal”. Cum functioneaza escrocheria

externe

Krishna Bahadur Shai a fost ademenit in Rusia cu promisiunea unei vieti mai bune. In schimb, s-a trezit folosit drept carne de tun in razboiul lui Vladimir Putin din Ucraina, relateaza ABC News povestea unui grup de nepalezi care au ajuns, fara voia lor, pe frontul din Ucraina.

Totul a luat-o razna intr-o zi friguroasa din decembrie, cand se plimba printr-o padure din Rostov pe Don, in sudul Rusiei.

Ningea in timp ce el si alti cativa cetateni nepalezi strangeau lemne care urmau sa fie folosite pentru a construi un adapost pentru armata rusa.

Au stat in padure cateva zile si au fost pusi sa innvete sa traga cu armele. Apoi, brusc, s-au trezit cu drone ucrainene care trageau asupra lor.

Krishna nu avea nicio idee despre momentul in care trecusera in zona de conflict.

„Am tras timp de 15 minute. Un incarcator are 30 de gloante. Eu aveam patru incarcatoare. Toate gloantele s-au epuizat”, a spus el.

Krishna spune ca a fost lovit de patru gloante cand s-a intalnit cu armata ucraineana in apropiere de Rostov pe Don. Krishna s-a tarat inapoi in buncarul sau crezand ca cineva ii va veni in ajutor. „Dar nimeni nu a venit sa ma salveze”, a spus el. „Corpul meu era acoperit de sange. Imi beam propriul sange. Pentru ca nu apucasem nici macar sa beau apa”.

El spune ca a schiopatat 4 kilometri pana la cel mai apropiat spital din teritoriul controlat de rusi, unde a primit un tratament de baza.

Krishna a supravietuit, dar a vazut trei prieteni murind in fata lui.

„Doar nepalezii sunt trimisi pe linia intai acolo. Doar daca nepalezii sunt terminati, rusii avanseaza”, a spus el cu amaraciune.

Krishna este unul dintre sutele de barbati nepalezi care  s-au inrolat pentru a lupta alaturi de Rusia in razboiul acesteia impotriva Ucrainei.

Ei au fost ademeniti de promisiuni de peste 2.000 de dolari americani  pe luna si de o cale rapida de obtinere a cetateniei ruse.

Krishna a declarat ca a fost abordat de un recrutor care i-a promis un loc de munca in Europa. Insa, cand a ajuns la Moscova, i s-a spus ca nu exista niciun loc de munca pentru el din cauza caderilor mari de zapada din timpul iernii.

Dupa trei luni, timp in care a devenit din ce in ce mai disperat, recrutorul i-a sugerat lui Krishna sa se inroleze in armata rusa.

„Ne-am dat seama ca am [facut] o greseala. Dar, dupa modul in care am ajuns [in Rusia] si am fost pacaliti de agent, nu aveam alta alternativa”, a spus el.

In ciuda condamnarii de catre Nepal a invaziei Rusiei in Ucraina, oferta este atractiva avand in vedere economia in dificultate a Nepalului.

Statisticile arata ca unul din cinci oameni traieste sub pragul saraciei, somajul in randul tinerilor este de aproape 20%, iar o medie de 1.500 de tineri parasesc Nepalul in fiecare zi pentru a gasi locuri de munca in strainatate – inclusiv in Rusia. Dar pentru multi dintre ei, aceste planuri se sfarsesc in tragedie.

Sharmila Giri spune ca sotul ei, Rajkumar, si-a imaginat o viata mai buna pentru copiii lor decat cea pe care o duceau in Chitwan, un oras din campiile joase ale Nepalului.

Sharmila nu a vrut ca el sa plece.

„Copiii nostri sunt mici. Noi avem responsabilitatea de a-i educa si hrani. I-am spus sa se intoarca… dar nu a putut”, a spus ea.

El a fost ucis in lupta in decembrie anul trecut. Sharmila spune ca sotul ei vorbea despre banii pe care ii castigase in cele trei luni petrecute in armata. Dar familia nu a vazut niciun cent. Si nici Rusia nu a returnat trupul  inapoi familiei.

Familia a fost nevoita sa indeplineasca ultimele ritualuri  folosind un cadavru fictiv facut din iarba.

„I-am pastrat fotografia acolo si i-am efectuat inmormantarea. A fost atat de multa durere. Am fi vrut sa-l putem vedea”, a spus ea.

Razboiul nu a fost chiar distractia de weekend pe care si-a imaginat-o presedintele rus Vladimir Putin, trupele sale confruntandu-se cu o rezistenta acerba din partea unei armate ucrainene bine inarmate.

Nu este clar exact cati nepalezi au plecat sa lupte pentru Rusia. De asemenea, nu se stie cati au plecat de bunavoie si cati au fost atrasi acolo sub pretexte false.

ABC News a obtinut un document confidential de la Ministerul de Externe din Nepal care arata ca 240 de familii au informat ministerul despre rudele care s-au inrolat in armata rusa.

Documentul arata ca 12 barbati au murit in lupta. Mai mult de 100 nu pot fi contactati, o duzina sunt raniti sau spitalizati, aproximativ 93 au fost recrutati recent si doar 10 barbati sunt pe drumul de intoarcere in Nepal.

In ianuarie, guvernul nepalez a interzis cetatenilor sa mearga in Rusia sau Ucraina pentru munca. Dar investigatiile autoritatilor nepaleze au dezvaluit existenta unui grup organizat de agenti care au ajutat la traficul acestor barbati in aceste tari, oricum.

Nouasprezece persoane, inclusiv o femeie, au fost arestate pana in prezent, unele dintre ele fiind gasite cu sume mari de bani, mai multe pasapoarte si documente false.

„Agentii, ofiterii consulari, chiar si politistii [si birocratii] primeau bani”, a declarat Bhupendra Khati, seful politiei din districtul Kathmandu.

Escrocheria pare sa fie foarte simpla.

De obicei, un recrutor sau un agent te abordeaza cu o oportunitate de educatie sau de munca in Rusia si tot ce ti se cere este sa depui zeci de mii de dolari intr-un cont bancar nominalizat pentru a aranja toate actele si costurile de calatorie.

Un agent de turism va va duce intr-un oras precum Dubai sau Kuala Lumpur – locuri in care este destul de usor pentru nepalezi sa obtina o viza turistica.

Apoi, un intermediar pregateste documentele false si va rezerva urmatoarea etapa spre Rusia.

Odata ajuns acolo, agentii isi schimba oferta initiala si va prezinta o oportunitate de a va inrola in armata rusa.

Intr-un mic sat, Ganga Dhakal si sotul ei il asteapta pe singurul lor fiu, Siddhartha, care a plecat sa lupte pentru Rusia la sfarsitul anului trecut. „Ii cerusem sa nu plece. Ne descurcam cu ce aveam si asta ar fi fost suficient si pentru el”, a spus ea.

Ganga a declarat pentru ABC ca a imprumutat aproximativ 10.000 de dolari americani de la cooperativa lor agricola si i-a depus in contul asociat cu un agent de imigrari pe care il cunosteau.

Dar cand Siddhartha a ajuns la Moscova, agentul l-a lasat balta si i-a luat banii, aruncand familia sa in dificultati financiare.

Urmatoarea data cand parintii sai au auzit de el a fost intr-o inregistrare video difuzata pe retelele de socializare.

„Namaste pentru toata lumea”, spune Siddhartha in videoclip. El sta in fata unui steag ucrainean, in uniforma militara si tuns scurt. „Au trecut aproape doua luni, de cand am venit aici, in Rusia. Ei te trateaza [ca pe] un animal salbatic. Aici ne confruntam cu o multime de dificultati pentru a supravietui. Cativa dintre prietenii mei au murit deja. Nu stiu, ce s-a intamplat cu ceilalti”.

Siddhartha a fost capturat de ucraineni si este detinut ca prizonier de razboi. De atunci, nimeni nu a reusit sa ia legatura cu el.

N P Saud, care a fost ministrul de externe al Nepalului pana la inceputul acestei luni, spune ca a fost in contact regulat cu omologul sau rus in legatura cu escrocheria legata de recrutari. „Am cerut guvernului rus sa ii repatrieze pe cei recrutati si sa nu mai recruteze alti nepalezi”, a declarat el.

„Cei care au murit in razboi – trupurile lor ar trebui sa fie predate familiilor lor pentru ritualurile funerare. Cei raniti ar trebui sa fie tratati. Le-am spus, de asemenea, ca ar trebui sa ofere despagubiri familiilor celor decedati prin intermediul ambasadei nepaleze de la Moscova”, a subliniat Saud.

Saud a recunoscut ca Nepalul se lupta cu somajul si saracia. „Dar a intra in razboi, a lua parte la razboi, nu este o solutie”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: