Nepalul va solicita tuturor alpinistilor care se aventureaza pe Muntele Everest sa foloseasca un cip de urmarire care „va reduce timpul de cautare si salvare in cazul unui accident”

externe

Inainte de inceperea sezonului de alpinism pe Muntele Everest, Nepalul a anuntat ca toti alpinistii trebuie sa inchirieze si sa foloseasca cipuri de urmarire in calatoria lor, potrivit CNN.

„Companii reputate le foloseau deja, dar acum este obligatoriu pentru toti alpinistii. Va reduce timpul de cautare si salvare in cazul unui accident”, a declarat Rakesh Gurung, directorul departamentului de turism din Nepal.

Alpinistii vor plati 10-15 dolari pentru fiecare cip, care va fi cusut in jachete. Odata ce alpinistul se intoarce, cipul va fi indepartat, dat inapoi guvernului si utilizat de un alt alpinist.

Cipurile de urmarire folosesc sistemul de pozitionare globala (GPS).

Gurung a adaugat ca cipurile au fost fabricate intr-o „tara europeana”, dar nu a specificat unde sau de ce companie.

Cei mai multi alpinisti care incearca sa urce pe muntele Everest, cu o inaltime de 8.849 de metri, o fac prin Nepal, platind 11.000 de dolari doar pentru permisul de alpinism. Adaugand preturile echipamentelor, alimentelor, oxigenului suplimentar, plata serpasilor si multe altele, o aventura pe Everest poate costa peste 35.000 de dolari.

Opt dintre cele mai inalte zece varfuri din lume se afla in Nepal, iar tara realizeaza venituri semnificative din alpinism.

Poate dura pana la doua luni pentru a finaliza urcarea pe Muntele Everest. Vremea este potrivita pentru atingerea varfului de obicei doar la mijlocul lunii mai.

Anul trecut, Nepal a eliberat un record de 478 de permise de alpinism. S-a confirmat ca 12 alpinisti au murit pe munte, in timp ce alti cinci au ramas oficial disparuti.

Salvarile de pe „acoperisul lumii” sunt riscante chiar si in cele mai bune circumstante.

In 2023, Gelje Sherpa, in varsta de 30 de ani, nu a reusit sa ajunga in varf pentru a incerca sa salveze un alpinist malaezian din „zona mortii”. „Este aproape imposibil sa salvezi alpinisti la acea altitudine”, a declarat la acea vreme Bigyan Koirala, reprezentant al Departamentului de Turism.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: