Netanyahu spune ca deciziile CPI nu vor afecta actiunile Israelului insa vor crea un precedent periculos

externe

Benjamin Netanyahu, victorie, luni, Hamas

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, vineri, ca orice decizie a Curtii Penale Internationale, care investigheaza atacurile Hamas din 7 octombrie si asaltul militar al Israelului asupra Fasiei Gaza, nu va afecta actiunile Israelului, dar ar crea un precedent periculos, transmite Reuters.

„Sub conducerea mea, Israelul nu va accepta niciodata nicio incercare a Curtii Penale Internationale de la Haga de a-i submina dreptul fundamental de a se apara. Desi deciziile luate de instanta de la Haga nu vor afecta actiunile Israelului, ele vor crea un precedent periculos care ameninta soldatii si personalitatile publice”, a spus Netanyahu intr-o declaratie la Telegram.

Unul dintre principalele posturi de stiri de televiziune din Israel, Channel 12, a transmis, saptamana trecuta, ca Israelul este din ce in ce mai ingrijorat de posibilitatea ca ICC sa emita mandate de arestare impotriva lui Netanyahu si a altor oficiali de rang inalt pentru presupuse incalcari ale dreptului international in Gaza, iar biroul premierului a purtat o „discutie de urgenta” pe aceasta tema.

Israelul nu este membru al curtii cu sediul la Haga, si nu ii recunoaste jurisdictia, dar teritoriile palestiniene au fost admise ca stat membru in 2015.

Procurorul sef al CPI, Karim Khan, a declarat in octombrie ca instanta are jurisdictie asupra oricaror potentiale crime de razboi comise de luptatorii Hamas in Israel si de israelieni in Fasia Gaza. Khan a spus ca echipa sa investigheaza in mod activ orice crime presupuse comise in Gaza si ca cei care incalca legea vor fi trasi la raspundere.

Cu 124 de membri permanenti, CPI poate urmari persoane penale pentru crime de razboi, crime impotriva umanitatii, genocid si agresiune.

Cazul de la CPI este separat de cazul de genocid lansat impotriva Israelului la Curtea Internationala de Justitie (CIJ), cu sediul tot la Haga.

CIJ, cunoscuta si sub denumirea de Curtea Mondiala, este o instanta a Natiunilor Unite care se ocupa de litigiile dintre state, in timp ce CPI este o instanta care se concentreaza pe raspunderea penala individuala pentru crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: