Neuralink anchetata de autoritati. Angajatii se plang ca din cauza presiunilor testarile pe animale sunt gresite, provoaca suferinte inutile si mai multe decese

externe

Compania Neuralink a lui Elon Musk, este investigata pentru potentiale incalcari ale bunastarii animalelor pe fondul plangerilor personalului intern ca testarea pe animale este grabita, provocand suferinte inutile si mai multe decese, potrivit documentelor analizate de Reuters si de surse familiare cu investigatia si operatiunile companiei.

Neuralink Corp dezvolta un implant cerebral care spera ca va ajuta persoanele paralizate sa mearga din nou si care, de asemenea, sa vindece alte afectiuni neurologice. Ancheta federala, care nu a fost anuntata anterior, a fost deschisa in ultimele luni de catre inspectorul general al Departamentului Agriculturii din SUA, la cererea unui procuror federal.

Ancheta se concentreaza pe incalcarile Legii privind bunastarea animalelor, care reglementeaza modul in care cercetatorii trateaza si testeaza unele animale.

Investigatia a avut loc intr-un moment in care nemultumirile angajatilor cu privire la testarea Neuralink pe animale sunt in crestere, inclusiv plangeri conform carora presiunea lui Musk de a accelera dezvoltarea a dus la experimente gresite. Astfel de teste esuate au trebuit sa fie repetate, crescand numarul de animale testate si ucise, spun angajatii. Documentele companiei includ mesaje, inregistrari audio, e-mailuri, prezentari si rapoarte.

Reglementarile SUA nu specifica numarul exact al animalelor care pot fi folosite pentru cercetare si ofera o marja de manevra semnificativa oamenilor de stiinta pentru a determina cand si cum sa foloseasca animalele in experimente. Neuralink a trecut toate inspectiile USDA.

In total, compania a ucis aproximativ 1.500 de animale, inclusiv peste 280 de oi, porci si maimute, in urma experimentelor din 2018, potrivit inregistrarilor analizate de Reuters.

Sursele au caracterizat aceasta cifra ca fiind o estimare aproximativa, deoarece compania nu tine evidenta precisa a numarului de animale testate si ucise. Neuralink a efectuat, de asemenea, cercetari folosind sobolani si soareci.

Numarul total de decese de animale nu indica neaparat ca Neuralink incalca reglementarile sau practicile standard de cercetare. Multe companii folosesc in mod obisnuit animale in experimente pentru a promova ingrijirea sanatatii umane si se confrunta cu presiuni financiare pentru a aduce rapid produse pe piata. Animalele sunt de obicei ucise atunci cand experimentele sunt finalizate, adesea astfel incat sa poata fi examinate post-mortem in scopuri de cercetare.

Dar actualii si fostii angajati Neuralink spun ca numarul de decese a animalelor este mai mare decat trebuie sa fie din motive legate de cerintele lui Musk de a accelera cercetarea.

Reuters a identificat patru experimente care au implicat 86 de porci si doua maimute care au fost afectate in ultimii ani de erori umane. Greselile au slabit valoarea de cercetare a experimentelor si au impus repetarea testelor, ducand la uciderea mai multor animale, au spus trei dintre actualii si fostii angajati. Cele trei persoane au atribuit greselile lipsei de pregatire a personalului de testare care lucreaza intr-un mediu sub presiune.

In mai multe randuri de-a lungul anilor, Musk le-a spus angajatilor sa-si imagineze ca au o bomba legata de cap in efortul de a-i face sa se miste mai repede, potrivit a trei surse care au auzit in mod repetat comentariul.

Musk a facut eforturi pentru a accelera progresul Neuralink, in conditiile in care alte companii sunt mult mai inaintate in acest tip de cercetari, precum Synchron.

Problemele cu testarea Neuralink au ridicat intrebari la nivel intern cu privire la calitatea datelor rezultate.

Greselile care au dus la decesele inutile ale unor animale au inclus un exemplu in 2021, cand la 25 din 60 de porci dintr-un studiu li s-au implantat dispozitive de dimensiune gresita in cap, o eroare care ar fi putut fi evitata cu mai multa pregatire.

Greseala a starnit alarma in randul cercetatorilor Neuralink. In mai 2021, Viktor Kharazia, un om de stiinta, le-a scris colegilor ca greseala ar putea fi un „steagul rosu” pentru examinatorii FDA ai studiului, pe care compania planuia sa-l depuna ca parte a cererii sale de a incepe studiile pe oameni. Colegii sai au fost de acord, iar experimentul s-a repetat cu 36 de oi. Toate animalele, atat porcii, cat si oile, au fost ucise in urma procedurilor.

Cu o alta ocazie, personalul a implantat accidental dispozitivul Neuralink pe vertebra gresita a doi porci diferiti in timpul a doua interventii chirurgicale separate, potrivit a doua surse cu cunostinte despre problema si documente revizuite de Reuters. Incidentul i-a frustrat pe mai multi angajati care au spus ca greselile – in doua ocazii separate – ar fi putut fi evitate cu usurinta numarand cu atentie vertebrele inainte de a introduce dispozitivul.

Directorii companiei au declarat, public, ca Neuralink face teste pe animale doar atunci cand a epuizat alte optiuni de cercetare, dar documentele si mesajele companiei sugereaza contrariul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: