externe

Neuralink, compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, a primit aprobarea pentru primul studiu clinic la om

Neuralink, compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, a declarat joi ca a primit unda verde din partea Administratiei americane pentru alimente si medicamente (FDA) pentru a demara primul sau studiu clinic la om, scrie The Guardian.

Musk a prezis in cel putin patru ocazii, incepand din 2019, ca firma sa de dispozitive medicale va incepe testele pe oameni pentru un implant cerebral destinat tratarii unor afectiuni grave precum paralizia si orbirea.

Cu toate acestea, compania, fondata in 2016, a solicitat aprobarea FDA abia la inceputul anului 2022 – iar agentia a respins cererea, au declarat in martie sapte actuali si fosti angajati pentru Reuters.

Potrivit angajatilor, FDA a semnalat Neuralink mai multe ingrijorari care trebuiau rezolvate inainte de a aproba testele pe oameni, potrivit angajatilor. Problemele majore implicau bateria cu litiu a dispozitivului, posibilitatea ca firele implantului sa migreze in interiorul creierului si provocarea de a extrage in siguranta dispozitivul fara a deteriora tesutul cerebral.

Aprobarea de joi a FDA vine in contextul in care legislatorii americani indeamna autoritatile de reglementare sa investigheze daca componenta unui grup care supraveghea testele pe animale la Neuralink a contribuit la experimentele ratate si grabite.

Neuralink a facut deja obiectul unor investigatii federale.

Anul trecut, inspectorul general al USDA a inceput sa investigheze, la cererea unui procuror federal, posibile incalcari ale Legii privind bunastarea animalelor, care reglementeaza modul in care cercetatorii trateaza si testeaza anumite tipuri de animale. Compania a ucis aproximativ 1.500 de animale, inclusiv peste 280 de oi, porci si maimute, in urma unor experimente incepand din 2018, a relatat anterior Reuters.

Ancheta a analizat, de asemenea, supravegherea de catre USDA a Neuralink.

Intr-un tweet de joi, Neuralink a declarat ca nu este inca deschisa pentru un studiu clinic.

„Acesta este rezultatul muncii incredibile depuse de echipa Neuralink in stransa colaborare cu FDA si reprezinta un prim pas important care va permite intr-o zi ca tehnologia noastra sa ajute multi oameni”, a declarat compania intr-un tweet de joi.

De-a lungul anilor, Musk a prezentat public un plan ambitios pentru Neuralink. El a tinut prima pagina a ziarelor la sfarsitul anului trecut, cand a declarat ca este deja atat de increzator in siguranta dispozitivului incat ar fi dispus sa le implanteze propriilor sai copii.

Musk are in vedere ca atat persoanele cu dizabilitati, cat si cele sanatoase sa primeasca rapid implanturi chirurgicale in centre locale. Aceste dispozitive au ca scop vindecarea unei serii de afectiuni, de la obezitate, autism, depresie si schizofrenie, pana la permiterea navigarii pe internet si telepatie.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Cum va fi vremea de Paste? Vreme calda, dar cer inorat si ploi izolate

In zilele care vor urma, in anumite regiuni ale tarii, mai ales in prima zi…

9 minute ago

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

11 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

12 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

13 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

13 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

13 ore ago