Neuralink, firma lui Musk, vine cu vesti bune: primul pacient cu cip cerebral joaca sah online – Video

life

neuralink

Neuralink, compania de cipuri cerebrale a lui Elon Musk, a anuntat ca primul sau pacient a miscat un cursor pe un computer cu ajutorul unui dispozitiv implantat, relateaza BBC.

Intr-o transmisiune in direct pe X, fostul Twitter, Noland Arbaugh foloseste cursorul pentru a juca sah online.

Arbaugh a ramas paralizat pana sub umeri in urma unui accident de scufundare si a primit implantul de cip in ianuarie.

Scopul companiei este de a conecta creierul uman la computere pentru a ajuta la rezolvarea unor afectiuni neurologice complexe.

„Operatia a fost super usoara”, a declarat Arbaugh in timpul prezentarii.

Cu toate acestea, Arbaugh a spus ca noua tehnologie nu este perfecta si ca „s-au confruntat cu unele probleme”.

Dispozitivul Neuralink, care este de marimea unei monede, este introdus in craniu, cu fire microscopice care pot citi activitatea neuronala si transmite un semnal wireless catre o unitate de receptie.

Neuralink a primit permisiunea de a testa cipul pe oameni de la Food and Drug Administration (FDA) din SUA in mai 2023.

Neuralink este una dintre companiile din ce in ce mai numeroase care incearca sa perfectioneze si, in cele din urma, sa comercializeze aceasta tehnologie.

De exemplu, Ecole Polytechnique Federale din Lausanne, Elvetia, a reusit sa-i permita lui Gert-Jan Oskam, care este paralizat, sa mearga doar gandindu-se la miscarile implicate.

Acest lucru a fost realizat prin plasarea unor implanturi electronice pe creierul si coloana vertebrala a lui Oskam, care comunica fara fir gandurile catre picioarele sale. Detaliile acestei descoperiri au fost publicate anul trecut in revista Nature.

Creierul uman contine aproximativ 86 de miliarde de neuroni, celule nervoase conectate intre ele prin sinapse.

De fiecare data cand dorim sa ne miscam, sa simtim sau sa gandim, un mic impuls electric este generat si trimis incredibil de rapid de la un neuron la altul.

Oamenii de stiinta au dezvoltat dispozitive care pot detecta unele dintre aceste semnale – fie cu ajutorul unui capac neinvaziv plasat pe cap, fie cu ajutorul unor fire implantate in creier.

Tehnologia – cunoscuta sub numele de interfata creier-computer (BCI) – este cea spre care se indreapta in prezent multe milioane de dolari din fondurile de cercetare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: