Newsweek: Marea Baltica a devenit lac NATO dupa primirea Suediei. Cruciada lui Putin impotriva NATO a primit o noua lovitura din partea Turciei

externe

Exercitii NATO

Cruciada presedintelui rus Vladimir Putin impotriva extinderii NATO a primit o noua lovitura dupa ce Turcia a eliminat un obstacol cheie pentru intrarea Suediei in aceasta alianta, relateaza Newsweek.

Parlamentul turc a aprobat marti aderarea Suediei la NATO printr-un vot de 287 la 55, potrivit Associated Press. Patru deputati s-au abtinut, in timp ce multi altii nu au votat in organul legislativ format din 600 de membri.

Putin si aliatii sai s-au opus cu tarie extinderii NATO, argumentand ca aceasta reprezinta o amenintare pentru Rusia si afirmand ca acesta a fost unul dintre motivele pentru care Putin a ordonat invazia Ucrainei in urma cu aproape doi ani.

In ciuda dorintelor presedintelui rus, alianta isi mareste granitele si s-a extins anul trecut pentru a include Finlanda.

Aderarea Suediei ar plasa Marea Baltica sub controlul aproape total al NATO, cu exceptia exclavei rusesti Kaliningrad, care se afla la Marea Baltica, intre Lituania si Polonia.

Dr. Erwan Lagadec, profesor asociat la Institutul de Studii Europene, Rusesti si Eurasiatice al Universitatii George Washington, a declarat pentru Newsweek ca reactia lui Putin la aderarea Finlandei – pretinzand ca nu este „o mare scofala” – se va repeta probabil daca aderarea Suediei va fi finalizata.

„Aderarea Finlandei este un autogol atat de evident pentru Kremlin”, a spus Lagadec. „Putin este, de asemenea, pe deplin constient de faptul ca nu poate face prea multe in practica pentru a riposta, deoarece armata sa este deja suprasolicitata in Ucraina”, a mai spus el.

„Contextul viitoarelor alegeri din Rusia face si mai probabil ca Putin sa evite sa comenteze stirea si sa lase „cainii sai de atac sa faca munca murdara”, a adaugat el.

Lagadec a continuat spunand: „consecintele aderarii Suediei la NATO sunt, intr-un fel, chiar mai grave pentru Rusia decat aderarea Finlandei, deoarece miscarea ar finaliza transformarea Marii Baltice intr-un ‘lac NATO'”.

Votul de marti al Turciei face ca singurul membru NATO care nu a aprobat inca aderarea Suediei este Ungaria – o tara cu un lider, premierul Viktor Orban, care este adesea descris ca fiind un aliat al lui Putin.

„Contez, de asemenea, pe Ungaria pentru a-si finaliza ratificarea cat mai curand posibil”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Suedia si-a indeplinit angajamentele. Aderarea Suediei face NATO mai puternica si ne face pe toti mai siguri”, a mai spus el.

Nu este clar cand ar putea fi abordata problema aderarii Suediei de catre parlamentul ungar, care se afla in vacanta pana la jumatatea lunii februarie.

Premierul suedez Ulf Kristersson a salutat votul Turciei intr-o postare pe X, fostul Twitter, scriind ca acesta a adus natiunea sa „cu un pas mai aproape de a deveni un membru cu drepturi depline al NATO”.

Presedintele turc Recep Erdogan s-a opus initial cererii de aderare a Suediei la NATO, dar a revenit asupra deciziei dupa ce s-a ajuns la un acord in iulie.

La inceputul acestei luni, Stockholm s-a angajat sa trimita „unitati de lupta terestre” la granitele NATO cu Rusia, unde tensiunile continua sa creasca.

Tarile baltice – Letonia, Lituania si Estonia – au anuntat recent un plan de construire a sute de buncare de-a lungul granitelor lor pentru a se apara impotriva „celui mai mic risc” din partea Rusiei si a aliatului sau, Belarus.

Luna trecuta, Putin a insistat ca este „interesat sa dezvolte relatii” cu membrii NATO si ca nu are „niciun motiv” si „niciun interes geopolitic” sa se „lupte cu” statele membre.

Grupul de reflectie cu sediul in SUA Institutul pentru Studiul Razboiului (Institute for the Study of War – ISW) a respins la vremea respectiva aceste remarci, sustinand ca Putin nu a fost deloc convingator din cauza „amenintarilor pe care el si expertii de la Kremlin le-au lansat recent impotriva statelor membre NATO”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: