Nicio candidatura la sefia DNA in ultima zi. Reactia penibila a celui mai slugarnic ministru al Justitiei din istoria recenta a Romaniei

news

Ministrul Justitiei a declarat, luni, ca printre motivele reticentei inscrierii candidatilor la sefia DNA se numara si faptul ca, in trecut, numirile au fost facute pe baza unei intelegeri politice si chiar in detrimentul unui aviz negativ al CSM, iar unii cred ca acum numirea se va face la fel.

Tudorel Toader a precizat, din nou, ca, daca nu se inscrie nimeni, procedura va fi reluata.

„Un nou anunt, o alta perioada de inscriere, selectie, se reia procedura ad literam. Nici la DIICOT nu a fost o concurenta acerba. Noi avem in tara procurori valorosi, care indeplinesc conditiile legale, putand prelua sefia DNA-ului. Nu ma refer la acei procurori de la Brasov care mi-au cerut sa suspend deciziile Curtii Constitutionale, care mi-au cerut sa aplic recomandarile GRECO cu prioritate fata de legea interna. (…) De ce nu au venit pana acum? Nu stiu nici eu, dar nu uitati ca numirile precedente au fost facute, si folosesc o formula severa, au fost realizate uneori pe baza unei intelegeri politice, sa nu zic un troc politic. Ganditi-va la ultima numire la DNA, nu a fost procedura, nu a fost concurenta, nu v-ati alarmat ca nu sunt inscrisi, s-a transmis ca se reinvesteste si atata tot. Nu uitati ca altadata numirea s-a facut in detrimentul unui aviz negativ al CSM. Deci cred ca unii dintre procurori au aceasta parere ca numirea se va face ca in precedent, pe baza unor intelegeri”, a declarat, luni dimineata, Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a dat asigurari ca nu se pune problema de un troc politic referitor la noul procuror-sef DNA.

„Pe de alta parte, cine vrea sa devina sef la DNA, eu nu cred ca nu sunt doritori, dar cei care ar dori sa devina procurori-sefi la DNA vor sunt convins ca stiu foarte bine realitatea de acolo, mai bine ca dumneavoastra si ca mine. Isi dau seama cata de multa munca este necesara pentru a repune DNA in parametrii lui constitutionali, pentru a-l face sa functioneze normal, pentru a reda increderea daca a existat romanilor in activitatea pe care o face DNA. Prin urmare, acestea sunt, dupa parerea mea, motivele prudentei, rezervei, in inscrierea pentru competitia de a deveni procuror-sef DNA. Mai avem totusi ziua de astazi, cand, dupa parerea mea, vom avea candidati”, a conchis Toader.

Luni este ultima zi in care procurorii isi pot depune candidatura la selectia organizata de ministerul Justitiei pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Ministrul Justitiei a declarat ca DNA nu a avut cand si cum sa reintre in normalitate dupa plecarea Laurei Codruta Kovesi, in conditiile in care exista sute de achitari in dosarele instrumentate de Directie.

„In mod evident, DNA nu avea cand si nu avea cum, intr-un timp foarte scurt, sa reintre in normalitate in conditiile in care avem sute de achitati. La Constanta, spuneam ca ar fi normal sa cunoastem nu numai victimele, cei care au fost trimisi in judecata, arestati, tinuti in puscarie, dupa aceea achitati, poate nu ar fi lipsit de interes sa cunoastem si procurorii care au trimis in judecata. Imaginati-va ce insemna sa ai un dosar penal cu un inculpat retinut, condamnat chiar in prima instanta, dupa care judecatorii, sa spuna in apel fapta nu exista. Pai atunci de ce l-ai anchetat, daca nu exista fapta? Sa spuna fapta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii”, a declarat, luni, ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a spus ca procurorii ar trebui sa faca anchete doar in conditiile legilor penale.

„In conditiile Codului Penal, a Codului de Procedura penala si evident a legilor speciale, si nu in baza protocoalelor care adauga pe langa lege”, a conchis ministrul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: