Niciun pacient nu a dat spaga in spitale in Suedia si Olanda in 2023. Ce arata datele europene privind situatia din Romania

news

Marius Nasta

Romania a inregistrat anul trecut cea mai mare scadere a procentului de pacienti care s-au simtit nevoiti sa ofere bani in plus personalului medical, de la 19% la 9%, un studiu publicat in 23 februarie in publicatia medicala BMJ. Insa ramane pe primul loc in UE din acest punct de vedere. Pe de alta parte, in Suedia si Olanda, niciun pacient nu a fost nevoit sa ofere bani personalului medical.

Raportul, denumit “Doctor bribes: Romania finds rare success among persisting healthcare corruption across Europe” (Spagi pentru medici: Romania inregistreaza un succes rar pe fondul unei coruptii persistente in sistemul de Sanatate din Europa), arata ca Romania s-a numarat in mod traditional printre tarile cele mai afectate de coruptia din spitale.

Astfel, sondajele realizate la solicitarea Comisiei Europene timp de 5 ani (pana in 2022) au aratat ca Romania inregistra cel mai mare procent de respondenti (19%) din UE care s-au declarat nevoiti sa ofere bani sau cadouri personalului medical pentru a avea acces la serviciile medicale la care aveau dreptul prin asigurarea de sanatate.

Procentul a fost mult mai mare de cat media inregistrata la nivelul UE, de doar 3%. Dupa Romania, urmatoarea clasata in UE in clasamentul coruptiei din spitale a fost Grecia, unde 14% dintre respondenti au admis ca au oferit bani sau cadouri personalului medical, pe locurile urmatoare situandu-se Austria si Bulgaria (ambele cu 6%), informeaza 360medical.ro.

La polul opus, in Suedia si Olanda, niciun pacient nu a fost nevoit sa ofere bani personalului medical pentru a avea acces la servicii medicale.

Datele din 2023 arata, insa, motive de optimism. Ultimul sondaj Eurobarametru arata ca procentul pacientilor nevoiti sa plateasca in plus pentru servicii medicale a scazut in 2023 in 14 din cele 27 de state membre ale UE comparativ cu 2022.

Cea mai mare scadere a fost inregistrata in Romania, unde procentul respondentilor care au spus ca au oferit plati in plus personalului medical a scazut de la 19% in 2022 pana la 9% in 2023.

Printre factorii care au favorizat aceasta scadere s-au numarat imbunatatirea conditiilor de lucru ale medicilor, cresterea salariilor personalului medical, dar si contracararea perceptiei potrivit careia coruptia este obisnuita si acceptabila.

In Romania, acesti factori au favorizat in timp scaderea coruptiei din spitale, chiar daca tara ramane in plutonul statelor membre ale UE cu cel mai mic procent din produsul intern brut (PIB) alocat sanatatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: