externe

Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de inchisoare in „afacerea Bygmalion”. Fostul presedinte al Frantei a declarat recurs

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a fost declarat vinovat, miercuri, de Curtea de apel din Paris pentru finantarea ilegala a campaniei sale electorale din 2012, dar a obtinut o sentinta mai blanda, de un an inchisoare, dintre care sase luni cu suspendare, fata de o decizie anterioara a unei instante inferioare, conform BFM TV si Reuters.

La cateva minute dupa ce a fost condamnat la un an de inchisoare, dintre care sase luni in regim de detentie ferma, in afacerea Bygmalion, fostul presedinte al Republicii Franceze a anuntat, insa, prin intermediul avocatului sau, ca a si contestat hotararea Curtii de Apel din Paris la Curtea de Casatie.

„Tocmai a fost inregistrat un recurs pe chestiuni de drept, iar aceasta hotarare are ca efect suspendarea imediata a efectelor acestei decizii”, a anuntat Vincent Desry, avocatul lui Nicolas Sarkozy.

Sentinta pronuntata de Curtea de Apel pariziana poate fi executata insa prin prin mijloace alternative, cum ar fi purtarea unei bratari electronice, fara a merge la inchisoare.

Sarkozy primise initial o pedeapsa de un an de inchisoare, in 2021, atunci cand a fost gasit vinovat prima data, dar aplicarea deciziei a fost suspendata pana la judecarea apelului.

42,8 milioane de euro pentru campania din 2012

Sarkozy, care a fost presedinte din 2007 pana in 2012, a ramas o figura influenta in randul conservatorilor francezi si este in relatii de prietenie cu presedintele Emmanuel Macron, in ciuda unei serii de procese si investigatii declansate pentru diverse probleme juridice legate de finantarea campaniei sale.

El a negat intotdeauna acuzatiile potrivit carora partidul sau, Les Republicains, cunoscut pe atunci sub numele de UMP, ar fi colaborat cu o firma de relatii publice pe nume Bygmalion pentru a ascunde adevaratul cost al campaniei sale – marcata de evenimente fastuoase, nemaintalnite pana atunci in politica franceza.

In timpul unei audieri, Sarkozy a dat vina pe unii membri ai echipei sale de campanie: „Eu nu am ales niciun furnizor, nu am semnat nicio oferta, nicio factura”, a declarat el in fata instantei.

Franta stabileste limite stricte pentru cheltuielile de campanie. Procurorii sustin ca firma a facturat UMP si nu campania. Ei spun ca Sarkozy a cheltuit 42,8 milioane de euro pentru campania din 2012, aproape dublu fata de suma permisa.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

3 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

O oră ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

4 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

7 ore ago