Nicolicea si Ciordache tin cu dintii de recursul compensatoriu: „Vom fi obligati sa platim despagubiri banesti daca abrogam”

politica

Comisia Juridica din Camera Deputatilor dezbate marti initiativele PNL si USR de abrogare a recursului compensatori. Celebrii Eugen Nicolicea si Florin Iordache se opun.

„Daca abrogam legea, va trebui inlocuita cu altceva. Chestiunea aceasta cu abrogam si nu punem nimic in loc e doar praf electoral”, a declarat Eugen Nicolicea.

Iordache s-a aratat la randul sau foarte ingrijorat ca Romania trebuie sa plateasca despagubiri banesti.

„Acest proiect a suferit modificari in Parlament. In urma deciziei prin care CEDO a condamnat Romania, tara bnoastra si-a asumat anumite masuri fata de detinuti. Proiectul recursului compensatoriu a fost initiat de Guvernul Ciolos, noi l-am modificat.

„Cred ca s-a prezentat gresit in spatiul public aceasta masura. Eu ma asteptam la o initiativa de imbunatatire eventual a proiectului, nu de abrogare. Vom fi obligati sa platim despagubiri banesti daca abrogam recursul compensatoriu. Nu era mai bine daca mergeam cu o modificare si o imbunatire a proiectului? Poate cea actuala nu e cea mai buna, dar e poate fi imbunatatita”, a declarat Iordache.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, i-a pus la punct pe cei doi pesedisti.

„Efectul cel mai pervers al legii a fost acea prevedere care a deschis portile penitenciarelor pentru persoane care stateau in conditii decente, deoarece legea stipuleaza ca daca intr-o celula sunt conditii necorespunzatoare, beneficiaza toti detinutii din inchisoare de prevederile legii. (…) Aceasta situatie induce o stare de teama si de nesiguranta in randul populatiei. Niciun stat nu isi permite sa se joace cu siguranta propriilor cetateni.

(…) Conform datelor ANP pe luna noiembrie 2019, au fost eliberati conditionat din inchisori peste 18.000 de detinuti, multi dintre ei beneficiind si de prevederile recursului comnpensatoriu”, a declarat Predoiu in comisia juridica.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: