Nicolicea si-a gasit nasul. A incercat sa il jigneasca pe Turcescu, facandu-l „papagal”, insa s-a trezit cu replici care i-au inchis gura

politica

Comisia pentru regulament a Camerei Deputatilor s-a reunit joi dimineata pentru a dezbate cele peste 6.500 de amendamente depuse cu o zi in urma de deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu la regulamentul forului legislativ.

Din dezbateri a rezultat insa, dupa discutii aprinse, ca respectivele amendamente au fost retrase.

Presedintele Comisiei de regulament, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a remarcat faptul ca amendamentele sunt ilizibile iar in ceea ce priveste continutul, acestea difera unele de altele de cele mai multe ori prin modificari minore, cum ar fi semne de punctuatie. A urmat un schimb de replici intre deputatul PMP Robert Turcescu si Eugen Nicolicea, scrie Agerpres.

Robert Turcescu: „Domnule Nicolicea, avem o rugaminte — sa intelegem si noi despre ce e vorba. Daca tinem o conferinta de presa si nu tinem o sedinta a comisiei…”.

Eugen Nicolicea: „V-ati repetat de cinci ori, parca ati fi doamna Cosette (n.r. — Chichirau, USR)”.

Robert Turcescu: „Sa ne dea cuvantul, mai vedem…”.

Eugen Nicolicea: „Se repeta ca un papagal”.

Robert Turcescu: „Va rog sa vorbiti in termeni politicosi, domnule Nicolicea!”.

Eugen Nicolicea: „A fost doar o comparatie”.

Robert Turcescu: „Va pot compara eu in momentul de fata cu un dihor, da? Daca vreti comparatie. In atlasul zoologic pot gasi imediat comparatie”.

Eugen Nicolicea: „Am vazut ce va poate pielea”.

Robert Turcescu: „Pastrati-va decenta!”.

Dupa acest schimb de replici, Eugen Nicolicea a dorit sa intre in tema sedintei — cele 6.500 de amendamente ale USR. El a amintit, citand o declaratie de miercuri a initiatorului, ca aceste amendamente sunt de fapt „o arma impotriva abuzurilor Opozitiei”, nu o dorinta reala de a amenda regulamentul.

Intre timp, Turcescu a protestat din nou fata de faptul ca a fost convocat de la ora 9,00 la sedinta comisiei, sustinand ca nu exista o ordine de zi.

Robert Turcescu: „Vreau sa tineti o sedinta a Comisiei de regulament, prezentati ordinea de zi, prezentati spre aprobare ordinea de zi. Hai sa discutam pe chestiuni regulamentare”.

Eugen Nicolicea: „Ai venit sa faci scandal. Se pare ca nu ai decat niste bile negre azi”.

Robert Turcescu: „Dar mai mari”.

Eugen Nicolicea: „Mai mari, dar tot negre”.

Robert Turcescu: „Asta-i viata!”.

Eugen Nicolicea: „Cu atat mai rau, ne uitam la culoarea fiecaruia”.

Robert Turcescu: „Chiar va invit, dupa sedinta Comisiei de regulament”.

Eugen Nicolicea: „Haideti sa citesc mai departe… deci s-a modificat un cuvant”, incercand sa treaca din nou la amendamente.

Robert Turcescu: „Nu facem revista presei, ca nu de aia ne-am adunat, revista presei am facut-o la ora 7,00 dimineata, acasa, la cafea, deci nu despre revista presei este vorba acum”.

Eugen Nicolicea: „Nu despre revista presei vorbesc”.

Robert Turcescu: „Vorbiti despre procedeu atunci, nu despre articole din ‘Revista 22’, din ‘Evenimentul zilei’ sau de unde o fi”.

Eugen Nicolicea: „Ati ramas la presa, acum discutam despre articolele propuse. Autorul (n.r. — deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu) a explicat in ‘Revista 22’. (…) O sa vorbesc ce vreau in comisia asta”.

Robert Turcescu: „Avem comisii, m-ati convocat la Comisia de regulament. Va indemn sa intrati in ceea ce inseamna prezidarea unei comisii de regulament”.

Eugen Nicolicea: „Domnul Turcescu a sustinut niste prostii. Eu ii explic prostiile domnului Turcescu si, pentru ca sa nu le puteti auzi, ma bruiaza. Si acum citesc din prostiile sustinute de domnul Turcescu. Au schimbat un cuvant pe care l-au plimbat de colo-colo”.

Robert Turcescu: „Mergeti in biroul celalalt si faceti conferinta de presa a lui Eugen Nicolicea”.

Eugen Nicolicea: „Domnule Turcescu, nu va intereseaza amendamentele pe care le-ati sustinut? Ati citit vreun articol?”.

Robert Turcescu a aratat ca strategia prin care USR a depus un numar foarte mare de amendamente este o practica parlamentara numita „filibuster”, menita sa impiedice ‘niste tampenii facute circumstantial din dorinta de a pune pumnul in gura Opozitiei”.

Presedintele Comisiei de regulament a sustinut ulterior ca raportorii trebuiau sa dezbata cele peste 6.000 de amendamente.

„Le-am creat toate conditiile. (…) Va rog sa vedeti aceste amendamente, sa vedeti ca sunt imposibil de citit — cred ca ati vazut — daca doreste cineva ‘filibuster’ chiar in comisie il rog sa inceapa sa citeasca”, a spus Nicolicea, care a dat apoi o serie de exemple de modificari de punctuatie in unele amendamente ale USR.

„Deci, eu nu am venit sa il ascult pe domnul Nicolicea citind in fata presei bucati din aceste amendamente”, a intervenit Turcescu, in timp ce Nicolicea continua cu exemplele si sustinea ca „aceste amendamente au fost facute tot cu presa”. „Trebuie sa le prezinte cineva”, a aratat deputatul social-democrat.

Miercuri, Viziteu a anuntat ca a depus 6.500 de amendamente pentru modificarea regulamentului Camerei Deputatilor si a afirmat ca acestea nu au fost acceptate de presedintele Comisiei pentru regulament, Eugen Nicolicea, pe care l-a acuzat de abuz in serviciu si fals in acte, „pentru ca a mintit in plen” ca acestea nu exista.

Deputatul USR a sustinut ca a facut acest lucru in sedinta Comisiei de regulament, „convocata neregulamentar” miercuri dimineata, in care propunerea de modificare a regulamentului in ceea ce priveste supunerea la vot a amendamentelor a primit vot favorabil.

Viziteu a aratat ca softul creat poate genera foarte multe amendamente la fiecare articol, toate amendamentele fiind unice, ca „arma extrema la niste abuzuri extreme pe care cei din majoritate pare ca le comit”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: