Niger discuta crearea unei monede comune cu Burkina Faso si Mali pentru a pune capat „colonizarii”

actualitate

uraniu, Niger, Iran, temeri, Pentagon

Seful regimului militar rezultat in urma loviturii de stat din Niger a vorbit duminica seara despre posibila creare a unei monede comune cu Burkina Faso si Mali, ca un „pas de iesire” din „colonizare”. „Moneda este un pas spre iesirea din aceasta colonizare”, a declarat generalul nigerian Abdourahamane Tiani la televiziunea nationala nigeriana, referindu-se la francul CFA si la Franta, fosta putere coloniala, relateaza Le Figaro.

Niger, Mali si Burkina Faso – trei foste colonii franceze conduse in prezent de regimuri militare -, grupate in cadrul Aliantei Statelor din Sahel (AES), „au experti (monetari) si, la momentul potrivit, vom decide”, a continuat el.

„Moneda este un semn de suveranitate”, a continuat generalul Tiani, iar statele AES sunt „angajate intr-un proces de recuperare a suveranitatii (lor) totale”. El asigura ca „nu se mai pune problema ca statele noastre sa fie vaca de muls a Frantei” . Liderul nigerian nu a dat detalii despre posibila circulatie a unei viitoare monede.

Inlocuirea francului CFA

Nigerul ar putea, in cadrul AES, sa inlocuiasca francul CFA, in prezent comun celor opt tari membre ale Uniunii Economice si Monetare a Africii de Vest (UEMOA), inclusiv Niger, Burkina Faso si Mali. Criticile puternice formulate de aceste trei tari saheliene si de sustinatorii lor impotriva francului CFA ar putea, de asemenea, sa le determine sa paraseasca UEMOA.

In noiembrie, ministrii economiei si finantelor din cadrul AES au recomandat crearea unui fond de stabilizare si a unei banci de investitii.

Declaratia generalului Tiani intervine la doua saptamani dupa retragerea Mali, Burkina Faso si Niger din Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS, 15 tari), pe care o acuza ca este exploatata de Franta.

ECOWAS s-a opus loviturilor de stat militare din cele trei tari si a impus sanctiuni economice grele asupra Mali, inainte de a le aplica Nigerului. In august, a mers pana la amenintarea cu o interventie militara in Niger pentru a restabili ordinea constitutionala si a-l elibera pe presedintele rasturnat Mohamed Bazoum, aflat inca in captivitate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: