Noaptea care a schimbat Romania. Imagini din mijlocul macelului din 21 decembrie 1989 din Bucuresti – Video

news

In decembrie 1989, regimul comunist din Romania a cazut in urma revolutiei incepute la Timisoara si continuate la Bucuresti, conform volumului „Romania 1989-2005. O istorie cronologica”, de Stan Stoica (Editura Meronia, 2005), citat de Agerpres. In acelasi an, si in alte tari din Europa Centrala si de Est, regimurile comuniste au fost inlaturate. In tara noastra, trecerea de la totalitarism la democratie s-a facut prin violenta, iar conducatorii vechiului regim au fost executati. Intre 16 si 20 decembrie 1989 au avut loc evenimentele numite „Revolutia de la Timisoara”, iar 21 decembrie este considerata prima zi a Revolutiei in Bucuresti, cand demonstrantii s-au adunat in apropierea Hotelului Intercontinental din Piata Universitatii si au ridicat o baricada in fata dispozitivului de interventie.

21 decembrie

Comitetul Municipal al Partidului Comunist Roman (PCR) decide organizarea, in Piata Republicii (Piata Palatului) din fata sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care sa condamne „actiunile huliganice” de la Timisoara. Desfasurarea mitingului este transmisa in direct la radio si televiziune, in timp ce de la balconul Comitetului Central al PCR, Ceausescu incepe un discurs despre realizarile „societatii socialiste multilateral dezvoltate” si despre binefacerile regimului comunist. Discursul este intrerupt de huiduieli si fluieraturi ale grupurilor de protestatari, constituite spontan. In acelasi timp, Elena Ceausescu face incercari disperate pentru a-i linisti pe participanti. Panica se generalizeaza, Nicolae Ceausescu paraseste balconul de la care vorbea, iar transmisia de la radio si televiziune este intrerupta. Dupa cateva momente, Nicolae Ceausescu reapare in balconul Comitetului Central si isi reia cuvantarea. Se reiau si transmisiile de televiziune si radio. Intr-un act de disperare, Ceausescu promite „masuri de crestere a nivelului de trai”, intre care majorarea retributiei minime cu 200 lei pe luna si a alocatiei pentru copii cu 30 si 50 lei, in raport cu numarul de copii si venituri. Mitingul se sparge, iar pe strazile din jur mii de oameni manifesteaza pentru democratie si impotriva dictaturii. La ora 14.00, in centrul orasului, apar primele blindate si autoamfibii.

In cursul serii, demonstrantii, majoritatea tineri, se aduna in apropierea Hotelului Intercontinental din Piata Universitatii, unde ridica o baricada in fata dispozitivului de interventie. Fortele de ordine primesc ordinul sa „curete zona”. In cursul noptii, se trage asupra demonstrantilor de la „Intercontinental” si din Piata Universitatii, fiind inregistrati morti si raniti. De asemenea, numerosi manifestanti sunt arestati si dusi la inchisoarea Jilava, din apropierea Bucurestiului.

Iata ce a filmat in noaptea de 21 decembrie jurnalistul Paul Cozighian:

La Brasov, cateva zeci de mii de oameni se aduna in fata Comitetului Judetean al PCR, iar la Sibiu, unde prim-secretar al organizatiei judetene a partidului era Nicu Ceausescu, fiul lui Nicolae Ceausescu, ies in strada cateva mii de manifestanti.

22 decembrie

La primele ore ale zilei, marile uzine bucurestene isi inceteaza activitatea. Grupuri masive de muncitori de la Grivita Rosie, Vulcan, 23 August, Pipera, Republica, Intreprinderea de Masini Unelte si Ansamble Bucuresti se indreapta spre centrul Capitalei.

Nicolae Ceausescu anunta sinuciderea generalului Vasile Milea, numindu-l tradator si acuzandu-l ca a „sabotat aplicarea masurilor si a lucrat in stransa legatura cu strainii”. La ora 10.59, postul de radio anunta instituirea, prin decret prezidential, a „starii de necesitate” pe intreg teritoriul Romaniei.

Mii de cetateni pornesc spre centrul orasului. Este momentul in care trupele mecanizate din Bucuresti parasesc locurile de dispunere stradala din preajma sediului Comitetului Central si se indreapta spre cazarmi. Armata, ramasa fara comandant, accepta primul semnal de retragere dat de generalul Victor Atanasie Stanculescu, prim-adjunct al ministrului apararii. Sutele de mii de manifestanti scandeaza „Armata e cu noi!” si intra in Piata Republicii. O parte dintre manifestanti forteaza intrarile si patrunde in sediul Comitetului Central. La ora 12.06, Nicolae si Elena Ceausescu, insotiti de Manea Manescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe si doua garzi de corp parasesc cladirea CC al PCR, la bordul unui elicopter. In jurul orei 15.00, sunt arestati langa municipiul Targoviste, la 80 km nord de Bucuresti, potrivit volumului „Romania 1989-2005. O istorie cronologica”.

In jurul orei 13.00, sediile Radioului si Televiziunii Romane sunt ocupate de manifestanti, postul de radio transmitand in direct evenimentele. Televiziunea isi incepe emisia avand in platou un grup de manifestanti in frunte cu actorul Ion Caramitru si poetul Mircea Dinescu. Unitati ale armatei sunt trimise sa asigure paza unor obiective importante din Capitala: Televiziunea Romana, Casa Scanteii, sediul Comitetului Central, Banca Nationala a Romaniei, Radiodifuziunea Romana, Palatul Telefoanelor, alte institutii si unitati de interes strategic. Conform ordinelor primite, blindatele arboreaza tricolorul, iar militarii poarta brasarde tricolore.

In cursul serii se constituie Consiliul Provizoriu al Frontului Salvarii Nationale, care preia intreaga putere in stat, cu scopul „instaurarii democratiei, libertatii si demnitatii poporului roman”. Acesta are o structura provizorie formata din 39 de persoane, printre care Ana Blandiana, Doina Cornea, Dumitru Mazilu, Mircea Dinescu, Laszlo Tokes, Dan Desliu, Petre Roman, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Dan Martian, Cazimir Ionescu, Domokos Geza si Ion Iliescu. Consiliul Provizoriu al Frontului Salvarii Nationale adreseaza, seara, un „Comunicat catre tara”, prin care anunta dizolvarea tuturor structurilor de putere ale regimului comunist si face cunoscut un program vizand democratizarea vietii politice si sociale in Romania: abandonarea rolului conducator al unui singur partid politic si instituirea pluralismului politic; organizarea de alegeri libere; separarea puterilor in stat; elaborarea unei noi Constitutii; promovarea liberei initiative in economie; respectul deplin al drepturilor si libertatilor omului etc.

23 decembrie

In cursul noptii incepe sa se traga in mai multe puncte din Bucuresti, inregistrandu-se victime in randul armatei si populatiei. Sediul Televiziunii este atacat in forta si pentru putin timp emisia este intrerupta. In schimbul de focuri din Piata Republicii, tragandu-se din cladirea fostului Palat Regal, ce adapostea Muzeul de Arta, spre cladirea CC al PCR si asupra multimii din piata, este incendiata cladirea Bibliotecii Centrale Universitare.

Sotii Ceausescu, retinuti de militieni, sunt transferati de la sediul Inspectoratului de Militie la Unitatea Militara 01417 din Targoviste.

Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN) il numeste pe generalul Nicolae Militaru in functia de ministru al Apararii Nationale. Potrivit volumului „Istoria Romaniei in date” (Ed. Enciclopedica, 2003), Ion Iliescu prezinta la posturile de radio si televiziune o informare din partea CFSN, in care se arata ca s-a dat prioritate „actiunilor coordonate de lupta impotriva teroristilor, soldate cu victime in randul militarilor”, adaugand „ca toate unitatile militare si marea majoritate a unitatilor de militie si de interne actioneaza unitar impotriva teroristilor”. Acesta anunta, totodata, arestarea lui Nicolae si Elena Ceausescu, a lui Ilie si Nicu Ceausescu, Dinca, Postelnicu, Bobu s.a., si eliberarea tuturor detinutilor politici.

Au loc actiuni revolutionare in principalele centre urbane din tara, constand, in principal, din preluarea de catre grupuri de revolutionari, constituite ad-hoc, a puterii la nivel local; li s-au alaturat unitatile militare de pe intregul teritoriu national.

24 decembrie

CFSN adopta masuri exceptionale: incetarea completa a focului pe intreg teritoriul tarii; predarea armamentului aflat in posesia civililor catre unitatile militare; integrarea unitatilor Ministerului de Interne in structura Ministerului Apararii Nationale. Capitala arata ca un oras aflat sub asediu militar: se aud in continuare impuscaturi, tancurile patruleaza pe strazi; la intersectii si in preajma unor obiective civile sunt formate baraje, iar civilii si militarii controleaza autovehiculele.

Fiind Ajunul Craciunului, posturile de radio si televiziune transmit, pentru prima data dupa mai bine de patru decenii, colinde si cantece religioase.

25 decembrie

In ziua de Craciun, TVR anunta ca Elena si Nicolae Ceausescu au fost judecati de un Tribunal Militar Extraordinar. La Targoviste, in incinta unei unitati militare, se desfasoara procesul intentat de statul roman lui Nicolae Ceausescu, presedinte al Romaniei (1974-1989), si Elenei Ceausescu pentru infractiunile de genocid, subminare a puterii de stat, subminarea economiei nationale, infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti, prin distrugerea si avarierea unor cladiri, explozii in orase etc., incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la banci straine. In urma sentintei, cei doi au fost executati prin impuscare in dupa-amiaza aceleiasi zile.

26 decembrie

Petre Roman este numit in functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, prin decret al CFSN. Sunt abrogate legi, decrete, acte si normative ale vechiului regim. Se instituie Tribunale Militare Extraordinare imputernicite sa judece, in procedura de urgenta, cazurile de terorism, iar sentintele sa fie executate imediat. Se acorda un termen-limita pentru depunerea armelor – 28 decembrie, ora 17.00. Este adoptat Decretul CFSN privind trecerea in componenta Ministerului Apararii Nationale a Departamentului Securitatii Statului si a altor organe din subordinea Ministerului de Interne, precum si a Decretului-lege prin care sunt abrogate toate decretele prin care s-au acordat titluri si ordine ale Romaniei lui Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu.

27 decembrie

Este ales Biroul Executiv al CFSN compus din: Ion Iliescu – presedinte, Dumitru Mazilu – prim-vicepresedinte, vicepresedinti – Cazimir lonescu, Kiraly Karoly; secretar – Dan Martian; membri: Bogdan Teodoriu, Vasile Neacsa, Silviu Brucan, Gheorghe Manole, Ion Caramitru, Nicolae Radu.

28 decembrie

Iau sfarsit tirurile armelor de foc in urma masurilor exceptionale luate de CFSN, iar Nicolae si Elena Ceausescu sunt inmormantati, in secret, la Cimitirul Ghencea Civil din Bucuresti.

31 decembrie

Presedintele CFSN, Ion Iliescu, cu prilejul discursului de Anul Nou, anunta: abolirea pedepsei cu moartea, sistarea exporturilor de alimente, realizarea unor importuri de bunuri de consum, sistarea unor lucrari de investitii costisitoare (Canalul Dunare-Bucuresti, Sistemul hidrotehnic Dunare-Jiu-Arges, zona libera din portul Constanta, Centrala termoelectrica Anina, Casa Poporului s.a.); acordarea unor loturi in folosinta personala de pana la 5.000 mp membrilor cooperatori; declararea terenului aferent casei de locuit, anexelor gospodaresti si curtii din jurul acestora in zonele cooperativizate proprietate particulara a detinatorilor, cu drept de instrainare s.a.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: