opinii

Noaptea in care am murit

A fost cea mai lunga si mai neagra noapte din viata mea de jurnalist. Si scriu de 25 de ani.

Joi seara, stau pe un scaun in mijlocul unui birou gol din care urmeaza sa plec definitiv si scriu cu laptopul pe genunchi despre ce a mai facut Putin prin Ucraina. Cu un ochi ma uit la trafic si vad o prabusire brusca, accentuata. O fi vreo eroare de la Google Analytics, zic, si imi vad de treaba.

15 minute mai tarziu incep sa primesc mesaje de la oameni ca site-ul este “restrictionat ca urmare a masurilor dispuse de catre autoritatea competenta la nivel national pentru gestionarea riscurilor si a incidentelor de securitate cibernetica”.

Urmeaza mesaj de alarma de la hosting: “Salut Ovidiu, primim alerte de downtime pentru domeniul aktual24.ro si observ ca acesta nu mai pointeaza la noi”.

Totul devine negru in jur. Initial am crezut ca este un atac informatic pus la cale din Rusia, avand in vedere articolele de pe aktual24.ro care au bubuit pe retelele de socializare in ultimele zile. Pe Facebook au fost articole care au avut un reach de peste un milion de oameni. Peste “Sinteza zilei” a lui Gadea unde a fost analizat competent un joc video.

Ultimul gand care ar fi putut sa-mi treaca printre urechi era ca vreo autoritate a statului nostru a decis sa inchida site-ul pentru ca ar reprezenta un “risc pentru securitatea nationala”. Ei bine, chiar asta a fost. ROTLD a blocat domeniul la ora 8 seara, brusc si fara niciun avertisment. Ulterior, pe siteul Directoratului National pentru Securitate Cibernetica apare un comunicat de presa in care aktual24.ro este inclus pe o lista de site-uri rusesti de propaganda care trebuie inchise pentru “fake news si fraude cu activitate in contextul crizei Ucraina – Rusia”.

Este cel mai urat cosmar prin care poate sa treaca un jurnalist. Ce poti sa faci, pe cine sa suni, cu cine sa vorbesti la ora aia? Nu m-am tras de bracinari cu politicieni importanti, nu am stat pe la chiolhanuri cu sefi din institutii, cum sa iesi din asa ceva? Intre timp, comunicatul DNSC incepe sa fie preluat de alte site-uri, o stampila ucigatoare apare pe aktual24.ro. La Romania Tv se declanseaza fiesta, Ciutacu si Chirieac mai ca nu danseaza pe mese. Chirieac, care a pierdut un proces cu mine si a trebuit sa-l execut ca sa-si achite obligatiile, triumfa: „A scris fake news si despre mine”. Sa razi si sa urli in acelasi timp.

Ce pot sa fac? Scriu unde mai pot, pe Facebook, despre nebunia in care ma vad aruncat, in malaxorul feroce si obtuz al statului. Ma gandesc cu groaza amestecata cu speranta naiva la ziua de maine: „O fi o greseala, dimineata poate se rezolva”.

Dupa o ora de somn si sfartecat de ganduri negre sun la 9.00, fix cand incepe programul, la ROTLD. Mi se explica rece ca domeniul este blocat, nu mi se ofera niciun detaliu si sunt pus sa fac cerere scrisa. Dupa doua ore de la trimiterea cererii primesc un raspuns sec: „Informatii cu privire la blocarea domeniului pot fi solicitate de la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii”. E clar, incepe dansul intre institutii, nu se va termina niciodata. Sau cand va fi prea tarziu.

Urmeaza insa un lucru extraordinar la care nu m-as fi asteptat nici in cele mai naive sperante. Incepe sa se ridice incet un val de solidaritate, de jurnalisti care imi trimit mesaje si publica articole, care scot in evidenta absurditatea situatiei („site anti-Putin interzis pentru ca ii face propaganda lui Putin”), care ma incurajeaza, care vad dedesubturile posibile („jurnalist anti-PSD interzis”), jurnalisti pe care-i cunosc si jurnalisti pe care nu i-am intalnit niciodata. Si alaturi de ei sunt o multime de oameni care citesc site-ul si vad si ei cat de stupida si nebuneasca este motivatia invocata de o institutie de forta pentru a bloca o voce libera. Le sunt recunoscator, le multumesc inca o data.

Nu exista o explicatie oficiala pana acum pentru blocarea si tentativa de a compromite aktual24.ro. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, mi-a transmis oficial ca a fost o „eroare”. DNSC este condus de un consiliu in care se afla reprezentanti ai Presedintiei, Guvernului, ministerelor, serviciilor secrete. Cum poate fi comisa o astfel de eroare la un asemenea nivel, in asa vremuri?

Am vorbit si cu alti jurnalisti, unii mai experimentati decat mine, niciunul nu crede in „eroare”: „E o lucratura, clar”. M-am ferit initial sa fac speculatii despre cum s-a ajuns aici.  Insa devin tot mai convins de faptul ca pozitia asumata si transparenta anti-PSD a aktual24.ro este cea mai probabila cauza a acestei actiuni brutale de cenzura. In ultima perioada site-ul avut o atentie deosebita pentru Dincu de la Aparare, iar s-a evidentiat prin trasnai, alaturi de cealalta mare specialista din guvern, Gabriela Firea. Si-au zis baietii sa profite de context si sa bage site-ul la carcera, la pachet cu infractori recidivisti, precum propagandistii decerebratului de la Kremlin.

A fost o noapte neagra in care am vazut moartea a tot ce am muncit ca un disperat in ultimii 7 ani. O noapte in care au folosit un baros de marimea celui utilizat la Kremlin pentru a zdrobi o voce libera, tocmai cand se aniversau 7 ani de existenta. De-a lungul anilor am vazut cum diversi de prin politica au o placere sadica sa regleze conturi chiar cand au loc aniversari. Voi cauta sa aflu, si ma voi duce ca un tanc sovietic inainte (e si si asta propaganda?), care a fost filiera prin care s-a ajuns la aceasta decizie. Niciun jurnalist, nicio voce libera, nu trebuie sa mai treaca prin asa ceva. Un prim pas va fi sa dau in judecata DNSC. Care vad ca tocmai spune ca „nu ‘inchide’ site-uri si nici nu opineaza asupra continutului public prezentat”. S-o fi inchis singur site-ul, vom vedea daca la proces judecatorul va accepta aceasta motivatie.

Va multumesc tuturor, in continuare vom merge inainte, drept la tinta!

PS Poza urata care ilustreaza articolul a fost facuta acum, dupa noaptea neagra de ieri si ziua tumultuoasa de azi.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Daniel Ghita recunoaste ca Pandele l-a bagat in Parlament: „Unicul om care a crezut in mine”. Ghita, sustinator al Rusiei in razboiul cu Ucraina

Deputatul PSD Daniel Ghita a recunoscut, duminica, intr-o postare pe Facebook ca Florentin Pandele, sotul…

5 minute ago

Pieleanu iese cu un nou sondaj, l-a trantit pe Piedone pe locul 3. Acum o luna, Piedone era pe locul 1 cu 44%

Un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD sustine ca Gabriela Firea a trecut deja pe…

2 ore ago

Ministerul britanic al Apararii: 450.000 de militari rusi au fost ucisi sau raniti. 3.000 de tancuri, 109 avioane si 23 de nave distruse

Potrivit UK Defence Journal, numarul soldatilor rusi ucisi sau raniti pe front in Ucraina, pana…

2 ore ago

Doi ursi, pusi pe fuga dupa ce au incercat sa atace un campion de karate, in Japonia

O pereche de ursi au ales persoana nepotrivita cu care sa se puna in Japonia,…

O oră ago

Germania: Politia a arestat un cetatean rus care a injunghiat mortal doi ucraineni in Bavaria

Politia germana a arestat, sambata seara, un cetatean rus suspectat de uciderea a doi cetateni…

44 de minute ago

Plangere la CNCD contra lui Ciolacu dupa ce seful PSD a spus ca s-ar simti „jignit” daca e facut moldovean

Liderul filialei municipale Iasi a USR, deputatul Filip Havarneanu, a anuntat ca a depus plangere…

2 ore ago