externe

Noaptea invaziei. Asasini rusi au luat de doua ori cu asalt cladirea in care se afla Zelenski. Presedintele a refuzat sa fie evacuat in Polonia

Volodimir Zelenski a refuzat sa fie evacuat din complexul sau din Kiev, chiar si atunci cand echipe de asasini rusi s-au parasutat in capitala si au incercat sa ia cu asalt cladirea pentru a-l ucide, informeaza publicatia britanica The Telegraph.

La inceputul invaziei, pe 24 februarie, cei din interior s-au aparat cu arme automate si au ridicat baricade, deoarece rusii au incercat de doua ori, noaptea, sa le ia cu asalt. O poarta din spate a fost blocata doar cu placi de placaj si garduri ale politiei.

Potrivit unei relatari a crizei oferite de consilierul prezidential Oleksiy Arestovici pentru TIME, Zelenski a fost indemnat sa plece si sa se duca intr-un loc sigur, departe de Kiev. Atat fortele britanice, cat si cele americane s-au oferit sa il evacueze pe Zelenski si sa ii permita acestuia sa infiinteze un guvern in exil, probabil in Polonia, insa acesta nu s-a gandit niciodata serios la acest lucru.

Consilierii l-au avertizat ca incinta era in pericol din cauza tirurilor de lunetisti si a grenadelor aruncate din cladirile din apropiere.

Zelenski si o duzina de consilieri ai sai au primit veste antiglont si pusti de asalt, dar unii dintre ei nu stiau cum sa le foloseasca.

Arestovici a declarat: „A fost o nebunie totala. Automate pentru toata lumea. Locul era larg deschis. Nu aveam nici macar blocuri de beton pentru a inchide strada”.

El a spus ca sotia si copiii presedintelui se aflau, de asemenea, inca acolo in momentul in care rusii au coborat. Zelenski nu a vrut sa plece, iar in cea de-a doua noapte a iesit afara pentru a inregistra un video pentru a le arata ucrainenilor ca nu a fugit.

In primele zile ale invaziei, el se trezea inainte de rasarit si avea prima intalnire cu comandantul armatei la ora 5 dimineata. Pe masura ce razboiul avansa, el si consilierii urmareau loviturile dronelor pe ecranele calculatoarelor si aplaudau cand tancurile rusesti erau distruse. La inceputul lunii martie, el a facut o vizita secreta pe linia frontului, potrivit relatarii. Se spune ca ar fi luat cu el doar o mica echipa de securitate.

Arestovici a declarat ca garzile de corp „isi pierdeau mintile” in fata riscului implicat, iar multi dintre membrii echipei lui Zelenski au aflat abia cateva luni mai tarziu ce a facut acesta. Intr-o alta calatorie pe linia frontului, cateva zile mai tarziu, el a mancat supa in raza de actiune a lunetistilor si artileriei rusesti.

Un alt consilier a declarat revistei ca  Zelenski a fost propriul sau redactor „principal” de discursuri. El lucreaza intr-o „camera de situatie” cu saci de nisip care blocheaza ferestrele si cu luminile stinse.

Soldatii ucraineni folosesc parole absurde si mereu schimbate pentru a preveni infiltrari. Se pare ca printre vechile parole se numara „pretendent la o ceasca de cafea”.

Zelenski a recunoscut ca aceste conditii l-au afectat. El a declarat pentru TIME: „Am imbatranit de la toata aceasta intelepciune pe care nu mi-am dorit-o niciodata. Este intelepciunea legata de numarul de oameni care au murit si de torturile pe care soldatii rusi le-au savarsit. Ca sa fiu sincer, nu am avut niciodata scopul de a obtine astfel de cunostinte.”

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

15 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

15 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

15 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

6 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

15 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

15 ore ago