Noi avioane cu „specialisti rusi” au aterizat in Venezuela. Vladimir Putin isi intareste pozitia, sfidand Statele Unite

externe

Doua avioane cu personal tehnic-militar din Rusia au sosit in Venezuela, a anuntat sambata presedintele in exercitiu venezuelean Nicolas Maduro, care saptamana aceasta a efectuat o vizita la Moscova in cadrul careia s-a intalnit cu seful statului rus Vladimir Putin, informeaza agentia de presa RIA Novosti.

„Presedintele Putin si-a reafirmat intregul sprijin politic, diplomatic si militar pentru Venezuela si pace. Sustinerea a venit cu cateva zile in urma…cu doua avioane cu personal al Comisiei de sprijin tehnico-militar. Specialistii rusi se afla in prezent in Venezuela. Au plecat specialistii (rusi) care au venit la inceputul anului, ei fiind inlocuiti de o noua echipa”, a afirmat Maduro intr-un discurs difuzat pe Twitter, scrie Agerpres.

Presedintele rus Vladimir Putin declarase anterior ca activitatile in domeniul cooperarii tehnico-militare intre Rusia si Venezuela vizand furnizarea de piese de schimb si crearea de centre de mentenanta pentru armamentul rusesc aflat in dotarea armatei venezuelene sunt in grafic.

Potrivit acestuia, cooperarea tehnico-militara dintre cele doua tari este legata, in primul rand, de obligatiile Rusiei de a deservi echipamentele de fabricatie rusa achizitionate de Venezuela.

Luna trecuta, Adunarea Nationala (parlamentul) din Venezuela, controlata de opozitia condusa de presedintele interimar autoproclamat Juan Guaido, a declarat nul acordul militar incheiat de Caracas cu Moscova. „Acest acord nu a fost examinat nici de Comisia pentru politica externa, suveranitate si integritate, nici de catre parlament’, se arata in textul documentului postat pe contul de Twitter al parlamentului venezuelean, noteaza portalul Gazeta.ru.

Un avion militar efectuase la sfarsitul lunii iunie un transport in Venezuela, la cateva luni dupa un alt transport aerian care a amplificat tensiunile dintre Statele Unite si Rusia, conform agentiilor internationale de presa.

Moscova il sustine pe liderul regimului venezuelean Nicolas Maduro, a carui legitimitate este contestata pe larg de comunitatea internationala. Circa 50 de state, intre care SUA si numeroase tari din UE l-au recunoscut inca in iarna pe liderul opozitiei venezuelene Juan Guaido in functia de presedinte interimar al Venezuelei.

Comentarii: