news

Noi descoperiri, consumul excesiv de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar

Consumul excesiv de sare poate reduce cantitatea de energie pe care o pot produce celulele sistemului imunitar, impiedicandu-le sa functioneze normal, potrivit unui nou studiu.

Consumul in exces de sodiu a fost legat anterior de multe probleme diferite ale organismului, intre care hipertensiunea arteriala si un risc mai mare de accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, osteoporoza, cancer de stomac si boli de rinichi, potrivit publicatiei Live Science.

”Desigur, primul lucru la care va ganditi este riscul cardiovascular”, a spus co-autorul studiului Markus Kleinewietfeld, profesor asociat la Universitatea Hasselt din Belgia, potrivit unui comunicat. ”Dar studii multiple au aratat ca sarea poate afecta celulele imune in diferite moduri”. Daca sarea perturba functionarea imunitara pentru o perioada lunga de timp, ar putea conduce la boli inflamatorii sau autoimune in organism, a adaugat sursa citata.

Acum cativa ani, cercetatori din Germania au descoperit ca nivelurile ridicate de sare din sange pot avea un impact direct asupra functionarii unui grup de celule ale sistemului imunitar cunoscute sub numele de monocite, care sunt precursoarele celulelor fagocite care identifica si devoreaza agenti patogeni si celulele infectate sau moarte din organism.

In noul studiu, Kleinewietfeld si colegii sai au efectuat o serie de experimente. Ei au descoperit ca in termen de trei ore de la expunerea la concentratii mari de sare, celulele imune produceau mai putina energie sau adenozin trifosfat (ATP).

Mitocondriile, centralele celulare, produc ATP din energia gasita in alimente folosind o serie de reactii biochimice, potrivit comunicatului. ATP alimenteaza apoi multe procese celulare diferite, cum ar fi alimentarea muschilor sau reglarea metabolismului.

Mai exact, cercetatorii au descoperit ca concentratiile mari de sare inhiba un grup de enzime cunoscut sub numele de complexul II in reactia in lant care produce ATP, ceea ce determina mitocondriile sa produca mai putin ATP. Cu mai putin ATP (mai putina energie), monocitele s-au maturizat in fagocite cu aspect anormal.

Cercetatorii au descoperit ca aceste fagocite neobisnuite au fost mai eficiente in combaterea infectiilor. Cu toate acestea, acest lucru nu este neaparat un lucru bun, spun cercetatorii, intrucat un raspuns imun crescut poate duce la mai multe inflamatii in organism, care, la randul lor, pot creste riscul de boli de inima.

Cercetatorii au efectuat apoi mai multe experimente pe oameni; intr-unul, participantii, barbati sanatosi au luat zilnic suplimente de sare de 6.000 de miligrame – de aproape trei ori fata de cantitatea recomandata – timp de doua saptamani. Intr-un alt experiment, un grup de participanti au mancat o pizza intreaga de la un restaurant italian.

Ei au descoperit ca dupa ce au mancat pizza, care continea 10.000 mg de sare, mitocondriile participantilor au produs mai putina energie. Dar acest efect nu a fost de lunga durata; la opt ore dupa ce participantii au mancat pizza, analizele de sange au aratat ca mitocondriile lor functionau din nou normal.

”Este un lucru bun”, a declarat Dominik Muller, profesor la Centrul Max Delbruck de Medicina Moleculara din Asociatia Helmholtz si Centrul de Cercetari Experimentale si Clinice din Berlin. „Daca ar fi fost o tulburare prelungita, am fi ingrijorati de faptul ca celulele nu primesc suficienta energie pentru o lunga perioada de timp.”

Cu toate acestea, nu este clar daca mitocondriile sunt afectate pe termen lung atunci cand o persoana are in mod constant o dieta bogata in sare, potrivit comunicatului. Cercetatorii spera sa inteleaga daca sarea poate avea impact asupra altor celule, deoarece mitocondriile exista in aproape fiecare celula din corp. Constatarile au fost publicate pe 28 aprilie in revista Circulation.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

9 ore ago

Europa, lovita de inundatii majore. Se anunta pagube considerabile

Regiuni din Germania, Belgia, Franta si Olanda au fost afectate sambata de inundatii in urma…

9 ore ago

BBC: Trecerea la masinile electrice ramane fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

9 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

9 ore ago

Gantz, ultimatum pentru Netanyahu: Un plan post-razboi pana pe 8 iunie sau se va retrage din coalitie

Ministrul israelian fara portofoliu Benny Gantz i-a dat prim-ministrului Benjamin Netanyahu termen pana la 8…

9 ore ago