externe

Noi imagini, localnicii s-au pus in fata tancurilor Rusiei si canta imnul Ucrainei. Numeroase femei sunt in primul rand – Video

Noi imagini emotionante cu rezistenta oamenilor simpli din Ucraina in fata invaziei rusesti. Zeci de localnici din Cernigov, nordul Ucrainei, s-au pus in fata coloanei de tancuri a Rusiei impiedicand-o sa inainteze.

Localnicii, printre care multe femei, au stat in fata tancurilor si au cantat imnul Ucrainei.

Cernigov a fost deja atacat cu rachete. Un centru de tineret a fost distrus in urma unei lovituri cu rachete, a transmis unian.net.

Organizatiile de aparare a drepturilor omului Amnesty International si Human Rights Watch (HRW) si ambasadoarea ucraineana la ONU afirma ca Rusia ataca in Ucraina cu proiectile cu submunitie si termobarice, arme condamnate sau chiar interzise pe plan international, transmite Reuters marti.

Amnesty acuza fortele ruse ca au atacat o gradinita din nord-estul Ucrainei unde se adaposteau civili.

Ambasadoarea Oksana Markarova a declarat presei, dupa o intalnire cu membri ai Congresului Statelor Unite, ca Rusia a lansat in Ucraina si o bomba termobarica (cunoscuta si ca „bomba cu vid” – n. red.)

„Au folosit azi bomba cu vid (…) Distrugerea pe care Rusia incearca sa o provoace in Ucraina este mare”, a spus Markarova.

Bombele termobarice aspira oxigenul din aerul inconjurator, generand o explozie cu temperatura ridicata si producand o unda de soc de durata semnificativ mai mare decat explozibilii conventionali. Efectul este atat de puternic, incat poate vaporiza corpul omenesc, explica Reuters.

Utilizarea armelor termobarice in Ucraina nu a fost confirmata. CNN a transmis ca una din echipele sale a observat sambata dimineata un lansator rusesc de rachete termobarice in apropierea frontierei ucrainene.

Secretara de presa a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat ca a vazut stirile respective, dar nu poate confirma ca Rusia a facut uz de astfel de arme. „Daca ar fi adevarat, ar putea fi o crima de razboi”, a apreciat ea, adaugand ca evaluarea va fi facuta de organizatii internationale, iar presedintele american Joe Biden „va cauta sa participe la aceasta dezbatere”.

Ambasada rusa la Washington nu a raspuns solicitarii Reuters de a comenta.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Simion si Neamtu s-au dus la curtea lui Gigi Becali sa-i ceara bani. Replica bogatasului: „Am dat bani si PSD-ului”

Liderul AUR, George Simion, si Mihail Neamtu l-au vizitat joi pe Gigi Becali la palatul…

2 ore ago

Ucraina a lovit la 1.500 km distanta o rafinarie a Gazprom: „O drona cu raza lunga de actiune ‘a facut o vizita’ in republica Baschiria”

Un atac ucrainean cu drona a vizat o rafinarie rusa din republica Baschiria, situata la…

O oră ago

Zaharova, delir: „Din punct de vedere istoric, limba moldoveneasca este mai veche decat limba romana”. Maia Sandu, acuzata de „nazism”

Politica presedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabila cu experimentele celui de-al Treilea Reich in…

3 ore ago

Coalitie guvernamentala cu extrema dreapta in Croatia. Conservatorii ii aduc la putere pe AUR-istii locali

Conservatorii la guvernare ai Croatiei au facut miercuri un pas important, formand o coalitie cu…

2 ore ago

„Nemurirea digitala”. Invierea digitala a mortilor cu ajutorul AI ridica preocupari etice

Progresele AI deschid calea pentru o noua oportunitate de reconectare cu cei dragi care au…

3 ore ago