externe

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua „linii rosii” care ar putea duce la o interventie directa a Aliantei in razboiul din Ucraina, a aflat ziarul italian La Repubblica. Astel, NATO va interveni daca Belarus se implica direct in razboi sau daca Rusia va ataca tarile baltice sau Republica Moldova.

Ziarul subliniaza ca, in prezent, nu exista planuri operationale care sa prevada trimiterea de trupe in Ucraina, iar „liniile rosii” descrise ar trebui considerate doar ca planuri potentiale in cazul unor circumstante extraordinare, cum ar fi implicarea in razboiul din Ucraina de catre terte parti.

Prima „linie rosie”

Prima „linie rosie” se concentreaza pe scenariul implicarii directe sau indirecte a unei terte parti, cum ar fi in cazul unei posibile strapungeri in nord-vestul Ucrainei, creand un coridor intre Ucraina si Belarus.

„Acest scenariu tactic a fost considerat recent ca fiind probabil de mai multi analisti ai aliatilor. Acest lucru ar implica direct Minskul in razboi. Trupele si arsenalul sau ar fi cruciale pentru Moscova. Iar aceasta circumstanta nu ar putea decat sa activeze apararea in favoarea Ucrainei”, se arata in articol.

A doua „linie rosie”

Se refera la o provocare militara impotriva statelor baltice sau a Poloniei sau la un atac deliberat asupra Republicii Moldova.

„Acest lucru nu inseamna neaparat o invazie care ar putea avea loc dupa un avans asupra Odesei, ci mai degraba o lovitura militara pentru a testa reactia Occidentului”, noteaza jurnalistii.

In special, ar putea fi vorba de o incercare de a testa capacitatea NATO de a reactiona „intr-o faza de potentiala confuzie”. Aici, dupa cum se precizeaza in articol, sezonul alegerilor din Europa si Statele Unite „ar putea determina Kremlinul sa creada ca NATO este distras, insa Alianta nu va tolera o astfel de agresiune”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

11 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

11 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

11 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

O oră ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

11 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

11 ore ago