Nou curent printre refugiatii sirieni. Satui de exil, incep sa se INTOARCA acasa

news

Din ce in ce mai multi refugiati sirieni se intorc in zonele de razboi de unde au fugit din cauza ca nu pot supravietui in tarile gazda din jur, dupa taierea ajutoarelor, pentru ca nu-si pot permite sa plateasca traficantii care sa-i aduca in Europa sau pentru ca, pur si simplu le e dor de casa, noteaza Associated Press.

Intoarcerile in tara natala, impreuna cu o crestere a migratiei catre Europa semnaleaza faptul ca in tarile-gazda din jurul celor cuprinse de razboi conditiile au devenit intolerabile, marturisesc refugiatii, dar si lucratorii umanitari. „N-am mai primit niciun ajutor“, spune Adnan, 47 de ani, care asteapta intr-o tabara de refugiati din Zaatari, din nordul Iordaniei, sa-si inscrie familia pentru un drum de intoarcere cu autobuzul, la granita siriana.

Peste patru milioane de sirieni au fugit de conflictele din tara. Cei mai multi s-au stabilit in Turcia, Liban si Iordania, multi traind in zonele urbane. Fiindu-le interzis sa lucreze legal, ei depind de ajutoarele de la stat si de slujbele la negru. Recentele taieri de buget in cazul fundatiilor si subfinantate, in special din cadrul Programului Alimentar Mondial, au fost devastatoare.

In Iordania, peste jumatate de milion de refugiati din mediul urban au fost loviti cel mai dur de aceste taieri de ajutoare. Aproximativ 100.000 de refugiati care traiesc in tabere speciale nu au fost afectati de taierile bugetare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: