Noua justitie. Oamenii lui Ghita din Politie si Parchet nu numai ca sunt achitati, dar primesc si despagubiri de zeci de mii de euro

news

Un ofiter de politie achitat intr-un dosar de coruptie in care au mai fost judecati si achitati Sebastian Ghita si alti sefi din politie si parchete a obtinut in instanta daune morale de la stat pentru „privarea de libertate in mod nelegal”.

Potrivit portalului instantelor de judecata, Curtea de Apel Ploiesti a admis in parte, la rejudecarea apelului, actiunea formulata de Constantin Ispas, obligand statul roman la plata sumei de 150.000 lei, cu titlu de daune morale, catre reclamant. De asemenea, instanta obliga statul la plata sumei de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, catre Ispas.

In documentele de la dosar se arata ca Ispas a depus actiunea in instanta pentru repararea pagubei produse prin privarea de libertate in mod nelegal raportat la solutia de achitare dispusa in dosar de Inalta Curte de Casatie si Justitiei.

Decizia Curtii de Apel Ploiesti poate fi atacata cu recurs, precizeaza Agerpres.

Ispas a fost acuzat de trafic de influenta, de folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. El i-a cerut in 2013 lui Razvan Alexe, un afacerist, apropiat al familiei fostului presedinte al CJ Prahova Mircea Cosma, sustinere politica pentru ocuparea unor functii in cadrul MAI.

Un alt inculpat achitat in acest dosar de coruptie, fostul sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Liviu Tudose, a obtinut daune in valoare totala de aproape 200.000 de lei de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si statul roman.

In luna martie 2016, presa a publicat o declaratie data in instanta de Liviu Mihail Tudose  spunea ca s-a intalnit cu Victor Ponta in sediul Guvernului, iar acesta i-ar fi propus sa fie numit intr-o functie la DLAF sau Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Intalnirea cu Victor Ponta ar fi avut loc la insistentele lui Sebastian Ghita.

In sala de judecata, Ponta a negat ca Sebastian Ghita i-ar fi solicitat sa-l numeasca pe Liviu Tudose in vreo functie „Nu imi mai aduc aminte ce am declarat la urmarirea penala, pentru ca in acea perioada aveam o relatie mai tensionata cu procurorii de la DNA Ploiesti. L-am intalnit pe procurorul Tudose de doua ori.Prima data, am fost invitat la Sinaia la casatoria unui prieten de-al meu si Tudose era nasul de cununie. In acea calitate, Tudose m-a intampinat, m-a salutat si am schimbat cateva cuvinte. Anterior, la biroul meu din Bucuresti, am fost instiintat de seful de Cabinet ca Tudose ma cauta sa imi dea o invitatie. Fiica mea face pian, iar fiica mea avea un concert de pian la Ploiesti. Intalnirea a durat 30 de secunde. Mi-a dat invitatia si i-am promis ca, daca programul imi va permite, o sa onorez invitatia. Nu am reusit sa ma duc. In acea perioada, eram prieten cu Sebastian Ghita. Ghita nu mi-a solicitat niciodata sa-l numesc sau sa-i ofer procurorului Tudose vreo functie. Singurele persoane cu care am vorbit despre Tudose, dupa acea nunta, au fost Robert Cazanciuc si Tiberiu Nitu. Amandoi erau din Prahova si m-am gandit ca il cunosteau mai bine ca mine. I-am intrebat daca il cunosc si daca este o problema ca am fost la o nunta unde el fusese nas. Cand am acceptat sa merg la nunta, nu stiam cine este nasul. Imi amintesc ca la acea nunta Sebastian Ghita nu a fost prezent”, a declarat Ponta in fata judecatorilor.

La data de 28 iunie 2018, Sebastian Ghita a fost achitat definitiv de un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul in care fostul deputat a fost judecat alaturi de fosti sefi din politie si parchete din Ploiesti, dupa ce Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) si-a retras apelul.

Practic, prin retragerea apelului SIIJ, judecatorii din completul de cinci au fost nevoiti sa mentina decizia de achitare data pe 14 iunie 2018 de un complet de trei judecatori de la Instanta suprema.

Sebastian Ghita a fost astfel achitat pentru doua infractiuni de dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj, doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

In acelasi dosar, au fost achitati si ceilalti inculpati din acest dosar: Liviu Tudose – fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Viorel Dosaru – fost sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, Constantin Ispas – ofiter de politie, Aurelian Constantin Mihaila – fost procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

Potrivit DNA, in vara anului 2013, Constantin Ispas i-a pretins unui om de afaceri sustinere politica pentru ocuparea unor functii in MAI, prevalandu-se de influenta asupra unui procuror cu functie de conducere din PCA Ploiesti, pentru a-l determina pe acesta din urma sa ii ofere informatii ce nu erau destinate publicitatii.

„Respectivul om de afaceri era vizat in dosarul PCA Ploiesti si se afla in relatii foarte apropiate cu lideri politici locali si centrali. In perioada septembrie 2013 – octombrie 2013, informatiile respective i-au fost furnizate lui Ispas de procurorul general adjunct al PCA Ploiesti, Aurelian Constantin Mihaila. Intrand in posesia informatiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, Constantin Ispas a folosit, in afara cadrului legal, datele obtinute, urmarind accederea in functii de conducere in cadrul MAI”, precizeaza DNA intr-un comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: