externe

Noua palestinieni au fost ucisi intr-un raid israelian in Jenin. UN al zecelea a murit in timpul unui protest

Noua palestinieni au fost ucisi, printre care o femeie in varsta de 61 de ani, in timpul unui raid militar israelian in orasul Janin din Cisiordania ocupata, au anuntat autoritatile palestiniene, potrivit BBC si The Guardian.

Potrivit ministerului palestinian al Sanatatii, aproximativ 20 de persoane au fost ranite dintre care patru sunt in stare grava. Nu au fost victime din partea israeliana.

Intre timp, un al 10-lea palestinian a fost ucis in timpul unei confruntari cu trupele israeliene in orasul al-Ram, langa Ierusalim, in timp ce locuitorii protestau impotriva raidului de la Jenin, au declarat oficialii palestinieni.

Armata israeliana a declarat ca trupele sale au intrat pentru a aresta militantii Jihadului Islamic care planuiesc „atacuri majore” asupra israelienilor.

Fortele israeliene de aparare (IDF) au inconjurat o cladire si trei suspecti inarmati au fost „neutralizati” dupa ce au deschis focul, in timp ce un al patrulea suspect s-a predat. IDF a spus ca s-a tras asupra trupelor care au ripostat cu foc, „lovind tinte”. Acestea au adaugat ca analizeaza „informatii cu privire la victime colaterale”.

Jihadul Islamic si Hamas au declarat ca militantii lor au ripostat cu focuri de arma si dispozitive explozive improvizate.

Agentia oficiala de stiri palestiniana Wafa a anuntat ca sapte tineri au fost raniti in timp ce incercau sa impiedice fortele israeliene sa intre in Jenin si ca trupele au „distrus complet” Clubul Jenin.

Sakir Khader, un regizor palestiniano-olandez aflat la fata locului a declarat ca palestinieni inarmati au tras intr-un vehicul blindat israelian deghizat in duba comerciala, moment in care IDF a raspuns si a urmat o lupta apriga care a durat patru ore, provocand pagube uriase. „Am ramas blocat in mijlocul luptei ore intregi”, a spus Khader. „A fost o nebunie. Erau lunetisti si drone si au folosit un buldozer pentru a bloca o strada. A distrus o multime de masini si un loc de intalnire publica. La spital sunt mame care isi cauta fiii… Totul este inca foarte tensionat. Toata viata mea am venit in Palestina si nu am vazut niciodata asa ceva.”

„Situatia din tabara Jenin este critica”, a declarat ministrul palestinian al sanatatii, Mai al-Kaila, intr-un comunicat. Fortele israeliene au impiedicat ambulantele sa ajunga la raniti, a adaugat ea. Un videoclip aparut in mediul online arata copii din sectia de pediatrie q unui spital tusind si sufocandu-se iar ministrul sanatatii a spus ca gaze lacrimogene au fost lansate spre spital. Armata israeliana a negat, spunand ca lupte s-au dus in apropiere si gazele lacrimogene s-au raspandit probabil in interiorul spitalului in urma ciocnirilor.

Viceguvernatorul Jenin Kamal Abu al-Rub a declarat pentru AFP ca locuitorii traiesc intr-o „adevarata stare de razboi” si ca fortele israeliene „distrug totul si trag in tot ce se misca”.

Saleh al-Arouri, un inalt oficial al Hamas, a spus ca „raspunsul rezistentei nu va intarzia sa apara”.

Autoritatea Palestiniana, care guverneaza parti din Cisiordania si lucreaza alaturi de Israel pentru a limita activitatile militante, a anuntat joi seara ca suspenda cooperarea in materie de securitate cu guvernul israelian. „Coordonarea securitatii cu guvernul de ocupatie israelian nu mai exista deocamdata”, a spus o declaratie a biroului lui Abbas, joi seara. Ultima data cand Abbas a facut un astfel de anunt a fost in mai 2020, ca raspuns la planurile israeliene de a anexa parti din Cisiordania, dupa propunerea fostului presedinte american Donald Trump de a pune capat conflictului de decenii. Abbas a restabilit legaturile in noiembrie 2020, dupa infrangerea lui Trump de catre Joe Biden la alegerile din SUA.

Mediatorii ONU si arabi au declarat joi dupa-amiaza ca se poarta negocieri cu Israelul si factiunile palestiniene din Cisiordania si Fasia Gaza, in efortul de a calma situatia.

Israelul nu a dat niciun indiciu ca ar fi angajat in discutii. In schimb, ministrul apararii, Yoav Gallant, a pus fortele din Cisiordania ocupata si de la frontiera Gaza in stare de alerta.

Incidentul de joi de la Jenin este cea mai recenta evolutie din cadrul Operatiunii Breakwater, o campanie militara israeliana din ultimele noua luni care a vizat factiunile palestiniene din orasul din nordul Cisiordaniei si din Nablus, aproape in fiecare noapte. A fost lansata ca raspuns la un val de atacuri teroriste palestiniene in primavara anului trecut.
Operatiunea a dus la cel mai mare numar de morti in Cisiordania ocupata de la cea de-a doua intifada, sau revolta palestiniana, incheiata in 2005, cu aproximativ 250 de palestinieni si 30 de israelieni ucisi anul trecut, potrivit gruparilor pentru drepturile omului. Alti 30 de palestinieni, luptatori si civili, au fost ucisi pana acum in 2023.

In timp ce marile procesiuni funerare in Jenin au inceput joi dupa-amiaza, Abbas a declarat trei zile de doliu national si a ordonat coborarea steagurilor in berna. O greva generala a fost, de asemenea, declarata in Cisiordania si Ierusalimul ocupat, iar pana la ora pranzului sute de oameni s-au indreptat spre punctele de control militare israeliene pentru a protesta.

La punctul de control Beit El de langa Ramallah, soldatii au tras cu gaze lacrimogene asupra demonstrantilor, dintre care unii au aruncat cu pietre si au dat foc unor cauciucuri. Potrivit presei locale, trei palestinieni au fost impuscati si grav raniti.
„Este aceeasi poveste din nou si din nou. Ocupatia nu inceteaza sa ne omoare, asa ca noi nu vom inceta sa ne impotrivim”, a spus Nour, o studenta de 22 de ani care si-a infasurat fata intr-un kefieh alb-negru pentru a se proteja de gazele lacrimogene.

Tensiunile au crescut, iar sondajele recente sugereaza ca sprijinul pentru procesul de pace a atins un minim istoric de ambele parti.

Recentele alegeri ale celui mai de dreapta guvern din istoria Israelului sunt de asteptat sa inflameze o situatie deja volatila. Membrii noii coalitii israeliene s-au angajat sa accelereze construirea de asezari evreiesti in Cisiordania – ceea ce exclude o solutie cu doua state – si sa relaxeze regulile de angajare pentru soldati si politie.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

7 minute ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

6 minute ago

Orasul bulgar de la Marea Neagra care l-a impresionat pe Macron: „Este printre destinatiile europene de top”

Orasul bulgar Varna (de la Marea Neagra) se numara printre destinatiile europene de top pe…

15 minute ago

Rares Bogdan: „Cand o sa am eu parul lung, atunci o sa castige PSD-istii la Iasi”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan exclude posibilitatea ca PSD sa castige Consiliul Judetean Iasi, detinut in…

28 de minute ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

2 ore ago