externe

Noua Zeelanda va abroga legea care interzicea vanzarea de tutun pentru cei nascuti dupa 1 ianuarie 2009

Noua Zeelanda va abroga marti o lege, o premiera mondiala, care interzicea vanzarea de tutun pentru generatiile viitoare, a anuntat guvernul, chiar daca cercetatorii si militantii au avertizat asupra riscului ca oamenii sa moara din aceasta cauza.

Urmand sa intre in vigoare din iulie, cele mai dure reguli antitabac din lume ar fi interzis vanzarile catre cei nascuti dupa 1 ianuarie 2009, ar fi redus continutul de nicotina din produsele din tutun afumat si ar fi redus cu peste 90% numarul de comercianti cu amanuntul de tutun.

O coalitie guvernamentala aleasa in octombrie a confirmat ca abrogarea va avea loc marti in regim de urgenta, ceea ce ii permite sa elimine legea fara a solicita comentarii publice, in conformitate cu planurile anuntate anterior, transmite Reuters.

Ministrul asociat al sanatatii, Casey Costello, a declarat ca guvernul de coalitie s-a angajat sa reduca fumatul, dar a adoptat o abordare de reglementare diferita pentru a descuraja acest obicei si a reduce raul pe care il provoaca.

„Voi prezenta in curand cabinetului un pachet de masuri pentru a creste instrumentele disponibile pentru a ajuta oamenii sa renunte la fumat”, a declarat Costello, adaugand ca reglementarile privind vapatul vor fi, de asemenea, inasprite pentru a descuraja tinerii.

Decizia, puternic criticata din cauza impactului sau probabil asupra rezultatelor in materie de sanatate in Noua Zeelanda, a atras, de asemenea, critici din cauza temerilor ca ar putea avea un impact mai mare asupra populatiilor Maori si Pasifika, grupuri cu rate mai ridicate de fumat.

Abrogarea este contrara dovezilor solide din cercetare, ignora masurile sustinute cu tarie de liderii maori si va mentine inegalitatile in materie de sanatate, a declarat Janet Hoek, cercetator la Universitatea Otago.

„Studiile clinice pe scara larga si studiile de modelare arata ca legislatia ar fi crescut rapid ratele de renuntare la fumat in randul fumatorilor si ar fi facut mult mai dificil pentru tineri sa se apuce de fumat”, a declarat Hoek, co-director al unui grup care studiaza modalitati de reducere a fumatului.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

17 minute ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

O oră ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

2 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

20 de ore ago