Noul concept strategic al NATO: „Rusia reprezinta cea mai semnificativa si directa amenintare”. Referiri si la China

externe

Rusia reprezinta pentru NATO ”cea mai semnificativa si directa amenintare”, in timp ce ”politicile coercitive” ale Chinei reprezinta provocari pentru ”interesele de securitate si valorile” Aliantei, noteaza NATO in noul sau concept strategic adoptat miercuri de liderii statelor membre ale acestei aliante, la summitul lor care are loc la Madrid, potrivit agentiilor DPA si AFP, citate de Agerpres.

Conform acestui nou concept strategic, valabil pentru urmatorii zece ani, NATO nu mai vede Rusia ca pe un partener strategic, dar Alianta ”nu cauta confruntarea si nu reprezinta o amenintare” pentru Rusia.

Acest document, care nu a mai fost revizuit din 2010, include acum in premiera si referiri la China, mentionand despre aceasta tara ca foloseste ”o gama larga de activitati politice, economice si militare” pentru a-si proiecta puterea. ”Ambitiile declarate ale Chinei si politicile sale coercitive reprezinta provocari pentru interesele noastre, securitatea noastra si valorile noastre”, scrie NATO in acelasi document in care critica si ”parteneriatul strategic” intre Beijing si Moscova impotriva ”ordinii internationale”.

Liderii statelor NATO au mai aprobat la summit consolidarea prezentei militare pe flancul estic, in contextul agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei, si suplimentarea efectivelor Fortei de Raspuns a NATO de la 40.000 la 300.000 de militari.

Odata cu conceptul strategic, liderii prezenti au aprobat si documentul denumit ”Declaratia de la Madrid”. Ei au promis Ucrainei sprijin politic si militar pe termen lung, inclusiv arme, munitii si instructie pentru armata ucraineana. Intervenind prin legatura video la acest summit, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut in special artilerie cu raza lunga de actiune si finantare, sustinand ca pentru a rezista in fata agresiunii ruse armata ucraineana are nevoie de circa 5 miliarde de dolari pe luna.

Presedintele american Joe Biden a anuntat ca Statele Unite vor stabili in Polonia un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane, in Romania isi va avea baza o brigada americana suplimentara compusa in total din 5.000 de persoane, vor exista de asemenea desfasurari americane suplimentare in statele baltice, doua escadrile suplimentare de avioane de lupta F-35 vor fi dislocate in Regatul Unit si vor fi pozitionate capacitati suplimentare de aparare aeriana in Germania si Italia.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: