Noul primar al Sectorului 6 anunta mari schimbari: „Nu mai vreau sa mai vad sobolanie”

politica

Primarul ales al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declara, intr-un interviu acordat Agerpres, ca va prioritiza situatia spatiilor verzi, o prima etapa in aceasta directie fiind identificarea tuturor terenurilor aflate in paragina si amenajarea acestora, indiferent ca sunt administrate de sectorul public sau de cel privat.

„Oricum, nu vreau sa mai vad sobolanie, o numesc asa, terenuri lasate in paragina pline de sobolani, pline de mizerie, infestate in mijlocul orasului, intre blocuri. Si atunci, trebuie sa amenajam aceste spatii si oamenii sa aiba acces la ele fara constructii permanente. (…) Nimeni in Sectorul 6 – aceasta este tinta mea – nu-si va mai permite sa-si lase terenul neingrijit. Ori si-l ingrijeste singur, ori il ingrijeste primaria si trimite factura, o factura corecta, ca nu incarcam pe nimeni, dar spatiul urban necesita o amenajare completa”, spune Ciucu.

El afirma ca prima masura pe care o vizeaza cand va prelua mandatul este realizarea unui audit in institutie, dupa modelul anuntat de primarul general ales, Nicusor Dan, la Primaria Capitalei.

„Va trebui sa analizez foarte clar toate institutiile din subordinea primariei si sa vad pe ce s-au cheltuit banii, care sunt contractele la zi, inclusiv pe deszapezire daca avem un contract sau nu la zi, cu ce capacitati urmeaza sa se intervina pentru ca iarna este colea si va trebui sa incep cu astfel de masuri, nu sunt spectaculoase, dar sunt extraordinar de importante. Adica daca nu intelegi foarte bine in ce institutie ajungi, ce bugete are, ce activitate are si daca este eficienta sau nu, ce competente au oamenii din institutiile pe care le coordonezi, pentru ca sunt mai multe administratii in subordinea Primariei Sectorului 6, nu stii pe ce lume esti si nu poti sa zici ca o sa ai performanta. Orice manager de buna credinta, atunci cand preia conducerea unei structuri, oricare ar fi acea structura, prima si prima masura pe care trebuie sa o faca este sa impuna un audit si analize functionale.

(…) Oamenii de multe ori poate asteapta chestiuni spectaculoase, ceva din programul de guvernare: ‘Domne’ o sa transparentizezi imediat’ – asta se poate face si o voi face foarte rapid, o sa informatizez imediat totul. Nu e realist. Ceea ce este realist este ca sa-ti dai seama… Oamenii trebuie sa invete sa gandeasca dincolo de spectaculos, atunci cand vine vremea in politica. In campanie se vorbeste foarte mult – ‘Domne’ un proiect spectaculos’. Nu stiu ce o sa facem, autostrazi suspendate, un mega spital cu 2.500 de paturi propus de Gabriela Firea si care nu s-a intamplat. Dar nu este nevoie de asa ceva. Ceea ce este nevoie este sa ai o judicioasa planificare strategica. Asta inseamna ca, in functie de competentele institutiei pe care o conduci, sa fixezi niste prioritati. Odata ce ai fixat acele prioritati, sa le bugetezi ca atare si sa incepi sa faci un fel de finantare pe programe care au niste indicatori foarte clari. De exemplu, daca scade gradul de poluare intr-o anumita zona, daca se anvelopeaza cu cat la suta ai preluat, sa zicem ca in contextul curent ar fi destept sa-ti alegi ca una dintre cele trei prioritati, in contextul curent fiind faptul ca reteaua RADET, Termoenergetica cum este astazi, este in pioneze si atunci vrei sa te asiguri ca oamenii din sectorul tau nu or sa moara de frig la iarna sau peste doua ieri.

Trebuie sa-si alegi ca prioritate strategica anveloparea. Odata ce ai decis ca mergi pe aceasta prioritate, trebuie sa directionezi o buna parte din fonduri ca sa lucreze mai mult si mai bine si mai repede pe anvelopare si ea devine prioritate strategica in momentul in care bugetul reflecta ca este o prioritate strategica. Daca vine cineva si spune ca face si aia si aia si aia si cealalta, o sa fie o lista de cumparaturi si nu inseamna performanta in guvernare. Performanta inseamna ca am luat, sa zic, sub 10% Sectorul 6 ca anvelopare, pentru ca pe acolo suntem, si l-am dus in patru ani la 50-60%. Asta e performanta. Adica sa anvelopezi mai mult decat au anvelopat ultimii trei primari. E o performanta. Trebuie sa ne invatam sa guvernam cumva mai modern, ca noi guvernam ca in secolul XIX, in sensul ca nu avem prioritati clare, ca bugetarea nu urmeaza prioritatile si guvernam cu decizii luate ad-hoc, ca asa mi se pare mie, ca asa cred eu, ca asa am visat azi noapte sau am vazut la altul. Acesta este un mod viciat de a lua decizii si de a conduce o institutie publica.

Sunt trei niveluri pe care poti sa iei decizii. E acest nivel care este intalnit in Africa subsahariana sau in Asia Centrala, ad-hoc se numeste, asa cred eu si asa s-a guvernat la Primaria Capitalei, pe genunchi. Cand cereai date ca sa vezi impactul unei politici nimeni nu ti le putea furniza. Al doilea model este sa te axezi pe experti, sa atragi experti si ei vin cu niste propuneri pe baza expertizei si experientei lor acumulate in timp si iti dau cateva solutii. Cel mai performant model de guvernare locala, nationala sau europeana este ceea ce se cheama in limba engleza „evidence-based policy”, adica politici bazate pe evidente, pe date. Si atunci trebuie sa facem niste analize foarte clare, foarte judicioase si in functie de nevoile pe care le avem in sector si in functie de avantajele pe care le avem in sector sa directionam banii catre anumite prioritati, pe date, inclusiv si in zona sociala te duci pe zona de tranzit, de spatiu verde.

Asta inseamna guvernare moderna si nu autostrazi suspendate si nu spitale de 2.500 de paturi care nu se mai intampla, ci trebuie sa ai niste indicatori foarte clari care se reflecta in calitatea vietii oamenilor si tu asta trebuie sa faci, sa urmaresti prin investitiile pe care le faci sa atingi acei indicatori care se reflecta in calitatea vietii oamenilor. V-am dat un raspuns complicat si nu poate la intrebare, dar vreau sa si educam. Daca suntem comunicatori, daca oamenii asculta, vreau ca oamenii sa inteleaga mai bine si nu astepte spectaculosul si fabulosul care nu se mai intampla, pentru ca Gabriela Firea a condus primaria din breaking news in breaking news, tot timpul ca face ceva spectaculos, peste doua saptamani anunta altceva. Acela nu se intampla. Ce trebuia sa se intample nu se intampla, peste doua saptamani iara conferinta de presa, ceva spectaculos care nu se intampla si asa mai departe, deci nu asta este guvernarea moderna, este populism”, a mai spus Ciucu.

Primarul ales al Sectorului 6 vizeaza atat construirea unui spital, cat si a unor parcari sau crearea unui consiliu al dezvoltatorilor, astfel incat la construirea unui anumit numar de locuinte acestia sa fie obligati sa construiasca si o scoala.

El mai precizeaza ca cel mai probabil vineri sau saptamana viitoare va demisiona din functia de presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: