externe

„Nu facem schimb de oameni, pamant sau suveranitate”. Ucrainenii au refuzat sa stranga mana rusilor la negocierile din Turcia

Sirenele de raid aerian au rasunat marti, inainte de rasaritul soarelui, in intreaga Ucraina, in timp ce negociatorii ucraineni si rusi s-au intalnit in Turcia pentru primele discutii fata in fata din ultimele aproape trei saptamani, Kievul incercand sa obtina o incetare a focului fara a face compromisuri in privinta teritoriului sau a suveranitatii.

Presedintele turc Tayyip Erdogan a urat bun venit delegatiilor din ambele parti, spunand ca „oprirea acestei tragedii” depinde de ele.

Televiziunea ucraineana a relatat ca discutiile au inceput cu „o primire rece” si fara strangere de mana intre delegatii, mentioneaza Reuters.

Ucraina si Statele Unite au putine sperante de a obtine un progres imediat. Dar reluarea discutiilor fata in fata este un prim pas important catre o incetare a focului intr-o invazie rusa care este blocata pe majoritatea fronturilor, dar care provoaca suferinte oribile civililor prinsi in orasele asediate.

Dupa mai bine de o luna de razboi, in urma celui mai mare atac asupra unei natiuni europene de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace, peste 3,8 milioane de oameni au fugit in strainatate, mii de oameni au fost ucisi si raniti, iar economia Rusiei a fost lovita de sanctiuni.

In orasul-port Mariupol, asediat in sudul tarii, aproape 5.000 de persoane au fost ucise, inclusiv aproximativ 210 copii, potrivit cifrelor furnizate de primar. Aceste cifre nu pot fi verificate.

Supravietuitorii au povesti sfasietoare despre oameni care au murit din cauza lipsei de tratament medical, despre cadavre ingropate oriunde se gasea spatiu si despre femei care au nascut in subsoluri.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat despre discutiile din Turcia: „Nu facem schimb de oameni, pamant sau suveranitate”.

„Programul minim va fi reprezentat de chestiuni umanitare, iar programul maxim este ajungerea la un acord privind incetarea focului”, a declarat el la televiziunea nationala.

Un inalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat ca presedintele rus Vladimir Putin nu pare pregatit sa faca compromisuri pentru a pune capat razboiului.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca discutiile de pana acum nu au dus la niciun progres substantial, dar ca este important ca acestea sa continue in persoana.

Imagini din interiorul palatului Dolmabahce din Istanbul, unde au avut loc discutiile, au aratat ca miliardarul rus Roman Abramovici a fost prezent, desi nu a fost imediat clar in ce rol. Abramovici pare sa fi incercat sa actioneze ca intermediar, inclusiv in timpul unei calatorii in Ucraina la inceputul conflictului, cand el si mai multi negociatori ucraineni s-ar fi imbolnavit.

Sirenele de raid aerian in toata tara din Ucraina au fost cel mai recent semn ca Rusia se bazeaza din ce in ce mai mult pe lovituri cu raza lunga de actiune, lovind tinte departe de liniile de front pentru a incerca sa paralizeze liniile de aprovizionare ucrainene. Ministerul rus al Apararii a declarat marti ca a lovit peste noapte un mare depozit de combustibil din regiunea Rivne din vestul Ucrainei, la o distanta mare de orice lupta.

„Inamicul continua sa efectueze in mod josnic lovituri cu rachete si bombe in incercarea de a distruge complet infrastructura si zonele rezidentiale din orasele ucrainene”, a declarat statul major al armatei ucrainene. „(Ei) se concentreaza asupra instalatiilor de depozitare a combustibilului pentru a complica logistica si a crea conditiile pentru o criza umanitara”.

Intr-o alocutiune sustinuta luni seara, presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a repetat apelurile catre Occident de a merge mai departe in pedepsirea Moscovei pentru invazia sa: „Noi, oamenii care suntem in viata, trebuie sa asteptam. Nu cumva tot ceea ce a facut armata rusa pana in prezent justifica un embargo asupra petrolului?”

In timp ce tarile occidentale au impus sanctiuni dure Moscovei, Europa este puternic dependenta de importurile de energie din Rusia si a fost pana acum reticenta in a actiona pentru a le bloca.

Oficiali guvernamentali americani si germani urmeaza sa se intalneasca in aceasta saptamana la Berlin cu directori din industria energetica pentru a discuta modalitati de a stimula aprovizionarea alternativa a Germaniei. Kremlinul a cerut ca Occidentul sa plateasca pentru gazul rusesc in ruble, nu in euro, dar incearca sa decida un mecanism in acest sens.

In orasele ucrainene asediate, unde conditiile sunt disperate, amenintarea atacurilor rusesti a blocat rutele de iesire pentru civili. In Mariupol, primarul a declarat ca aproximativ 160.000 de persoane sunt inca prinse in capcana. „Nu exista mancare pentru copii, in special pentru sugari. Au nascut copii in subsoluri pentru ca femeile nu au unde sa se duca sa nasca, toate maternitatile au fost distruse”, a declarat pentru Reuters o refugiata din Mariupol, care si-a dat doar numele Nataliia, dupa ce a ajuns in apropiere, in Zaporizhzhia.

Rusia numeste actiunile sale in Ucraina o „operatiune militara speciala” pentru a dezarma si „denazifica” vecinul sau. Ucraina si Occidentul spun ca Putin a lansat un razboi de agresiune neprovocat.

De la ultimele discutii personale, care au avut loc la 10 martie, cand ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca o incetare a focului nici macar nu era pe ordinea de zi, evenimentele de pe campul de lupta s-au schimbat in favoarea Ucrainei, dand oficialilor ucraineni speranta ca Rusia ar putea fi pregatita sa negocieze incetarea luptelor.

„Am distrus mitul armatei ruse invincibile. Ne opunem agresiunii uneia dintre cele mai puternice armate din lume si am reusit sa o facem sa-si schimbe obiectivele”, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

Armata rusa a semnalat saptamana trecuta ca se va concentra pe extinderea teritoriului detinut de separatisti in sud-estul Ucrainei. Kievul spune ca trupele rusesti continua sa incerce sa incerce sa inconjoare capitala, desi ucrainenii le-au respins acolo, in sud si in nord-est.

Partile au purtat discutii prin legatura video in ultimele saptamani si ambele au discutat in mod public o formula prin care Ucraina ar putea accepta un fel de statut de neutralitate. Insa niciuna dintre parti nu a cedat in ceea ce priveste cererile teritoriale ale Rusiei, inclusiv Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o si anexat-o in 2014, si teritoriile estice cunoscute sub numele de Donbas, pe care Moscova cere Kievului sa le cedeze separatistilor pro-rusi.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Jurnalista Adina Florea acuza ca a fost violata de Razvan Baltaretu, fost redactor-sef Vice: „Azi sunt suficient de puternica sa o spun”

Jurnalista Adina Florea l-a acuzat, public, marti, pe Razvan Baltaretu, fost redactor-sef al revistei Vice,…

2 ore ago

La doar o zi dupa ce Nicusor Dan le-a promis bucurestenilor o noua sala polivalenta, Gabriela Firea anunta ca vrea sa construiasca o sala „multifunctionala” de 20.000 de locuri

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, propune in programul sau electoral, la capitolul "Cultura",…

50 de minute ago

Germania: Zece persoane ranite de fulger, la Dresda. Doua au fost resuscitate dupa ce au intrat in stop cardiac

Zece persoane au fost ranite, unele in stare grava, in urma unui fulger care a…

28 de minute ago

Vicepremierul Neacsu i-a pacalit pe angajatii Guvernului, acestia anunta ca greva continua: „Nu s-a intamplat ce a promis”

Angajatii din Aparatul de lucru al Guvernului Romaniei anuntat ca greva japoneza continua. El il…

2 ore ago