„Nu-i pot bloca numirea”. New York Times scrie cum Kovesi se confrunta cu „dusmanii de acasa”, Dragnea si Tudorel Toader

news

Celebra publicatie americana New York Times dedica un amplu articol camdidaturii Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European. Sunt amintite condamnarile lui Liviu Dragnea si tentativele lui Tudorel Toader de a bloca numirea lui Kovesi.

Cand Laura Codruta Kovesi a fost responsabila de agentia anticoruptie a Romaniei, mii de oficiali guvernamentali si lideri de afaceri au fost urmariti cu succes in ceea ce a devenit o victorie importanta in lupta impotriva mitei intr-o tara care se numara printre cele mai corupte din Europa, scrie New York Times.

Dar, ca procuror independent, doamna Kovesi si-a facut, de asemenea, dusmani puternici. Ministrul justitiei din Romania, Tudorel Toader, a declansat inlaturarea sa din vara trecuta, acuzandu-o ca a abuzat de puterile sale si a distrus imaginea Romaniei in strainatate, atragand public atentia asupra problemelor de coruptie ale tarii.

Acum, Kovesi se afla in prima faza de selectie pentru a fi primul procuror al Uniunii Europene, iar Toader conduce o incercare de a-i impiedica numirea. La inceputul acestui an, domnul Toader a propus, de asemenea, o legislatie care sa permita politicienilor si altor condamnati pentru coruptie din 2014 sa atace verdictele – ceea ce ar putea conduce la o amnistiere.

Aceasta lupta care se desfasoara acum intre doua dintre cele mai importante persoane ale lumii juridice din tara este o reflectie stricta a abordarii neclintite a Romaniei fata de coruptie, care atinge cele mai inalte niveluri din politica si care persista de zeci de ani.

„Cred ca membrii comitetului de selectie nu cunosc abuzurile comise de Laura Codruta Kovesi in detrimentul cetatenilor, in detrimentul statului de drept”, a declarat Toader pentru jurnalisti saptamana trecuta dupa ce a fost anuntat ca ea este preferata dintre cei trei finalisti pentru slujba de procuror european.

Romania, care a aderat la Uniunea Europeana in 2007, s-a luptat mult timp cu coruptia inradacinata si a fost criticata puternic in ultimii ani pentru atacurile asupra valorilor democratice. Tara a facut demersuri pentru a opri mita la nivel inalt, in special in mandatul d-nei Kovesi la agentia anticoruptie, care a castigat laude de la Uniunea Europeana.

Propunerea lui Toader de a permite contestarea verdictelor de coruptie ar aduce beneficii multor politicieni, inclusiv lui Liviu Dragnea, liderul puternic al Partidului Social Democrat care a fost condamnat la trei ani si jumatate in inchisoare pentru abuz in functie cu o luna inainte ca dna. Kovesi sa fie indepartata, se mai arata in articolul din NYT.

Pe 21 iunie, Dragnea a fost gasit vinovat de abuz in serviciu pentru ca a intervenit pentru a tine doi salariati ai partidului sau, care nu au indeplinit nici o activitate pentru stat, pe salariu in sectorul public, din 2006 pana in 2013, cand acesta era lider al unui consiliu judetean. Agentia anticoruptie – condusa in acel moment deKovesi – a avut un rol esential in urmarirea penala.

Publicul a reactionat impotriva incercarii guvernului de a slabi statul de drept. In 2017, romanii au organizat cele mai mari proteste stradale dintr-un sfert de secol dupa ce a fost adoptata o ordonanta de urgenta care efectiv a decriminalizat coruptia de nivel inferior. Protestele antiguvernamentale de la Bucuresti, au devenit violente anul trecut, cand politia a folosit gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru a dispersa multimea.

Opozitia publica a lui Toader fata de numirea doamnei Kovesi a provocat reactii puternice acasa. Cele doua mari partide de opozitie au sustinut candidatura. Ludovic Orban, liderul Partidului National Liberal l-a indemnat pe Toader sa-si inceteze eforturile de a submina numirea, denuntandu-le drept „daunatoare pentru Romania”.

In cursul unei vizite in Romania saptamana trecuta, Gunther Krichbaum, membru al Parlamentului german si presedinte al Comisiei pentru afaceri europene, i-a cerut lui Toader sa o sprijine pe Kovesi, afirmand ca tot ce a facut a fost sa lupte pentru suprematia legii si combaterea coruptiei.

Odata cu decizia care necesita doar o majoritate de voturi, este putin probabil ca Romania sa poata bloca numirea doamnei Kovesi, conchide NYT.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: