Nu intereseaza pe nimeni moartea lui Beligan. Cei care il plang o fac din FALSITATE si snobism

opinii

Cat patetism in luarile de pozitie ale asa-zisilor „iubitori de Beligan”. Politicienii au sarit imediat cu laude, pentru a acumula ceva capital iar colegii sai de breasla nu inceteaza sa „planga” pe la televiziuni.

Primarul Gabriela Firea mai ca nu declanseaza construirea unei statui, de maine dimineata. Sa fim seriosi, cand tu te-ai comportat ca in mahala, in campania prezidentiala din 2014, ai pretentia ca noi sa credem ca, dintr-o data, ai devenit un aristocrat?

Un actor chiar spune ca e socat. Cum sa fii socat, dar ce te asteptai, la 97 de ani? Fiecare om e dator cu o moarte, iar, cu cat inainteaza in varsta, imaginea femeii cu pelerina neagra venind nu e din ce in ce mai bine conturata? Evident, daca speranta de viata in Romania era undeva pe la 200 de ani, ne puteam declara socati, pentru ca acest om a murit la jumatatea vietii.

Problema insa e alta. Toate aceste jelanii si cuvinte marete, dar gaunoase, adresate post-mosterm lui Radu Beligan, nu sunt menite decat a a aduce celui care le seamana simpatia publicului. Transmitand regrete eterne, cuvinte spuse pe un ton muribund, ai impresia ca ti-ai facut datoria, ca lumea te va aplauda pentru ca esti bun la suflet si ai credinta in Dumnezeu. Ai auzit si tu ca Beligan a fost un mare actor si vrei sa ti se transfere si tie putin din prestigiul sau.

Curios este ca Radu Beligan nu a fost vreo somitate a lumii artistice, fiind unul dintre multii actori banali care se pierdeau in filmele ce reflectau realismul socialist al lui nea Nicu. Aura aceasta de noblete a venit catre Beligan odata cu inaintarea in varsta. Cu cat a devenit mai batran, cu atat laudele la adresa sa erau mai consistente. Ele nu veneau ca urmare a vreunui rol exceptional, nici nu se amintea de asa ceva, ci drept consecinta a faptului ca acest batranel inca rezista pe scena.

Il tot invitau Gadea si ai lui pe la Antena 3, evocand imensul spirit de sacrificiu al „maestrului”, imensa sa valoare pentru scena romaneasca. In acest fel, acest tip de realizatori TV incearca sa transmita publicului un mesaj clar: „Vedeti, aici se respecta valorile, aici aducem in atentie cazurile care ne fac mandri ca suntem romani. Maine putem sa consumam rahat cu apa rece, dar deja am trasat cadrul in care il consumam”. Nu intamplator, Victor Ponta a vrut sa profite de „maestru” in campania prezidentiala din 2014.

In schimb, nu am vazut atatia plangaciosi la moartea celui mai marte actor roman din toate timpurile (parerea mea), Gheorghe Dinica. Beligan capatase un fel de aura a omului valoros, valoare care vine odata cu inaintarea in varsta, dupa cum cred unii. Inca mai dainuie acea vorba: „Cine nu are batrani sa-si cumpere”.

Pentru a-si transfera asupra lor o parte din aura asta falsa, toti snobii au inceput sa umple salile la piesa „Egoistul”. Deh, mergeai la Beligan, deveneai, automat, un aristocrat. Il vedeam pe acest batranel plimbat prin studiourile Antena 3, unde Gadea il umplea de laude, desi nu facea decat sa se umple de ridicol. Si aici, daca te insoteai cu Beligan, aveai impresia ca porti deja caciula de boier.

In concluzie, fiti siguri ca nu intereseaza pe nimeni moartea lui Beliga , in afara de cei care apartin familiei sale. Tot ce se construieste in jurul unui astfel de moment nu tine decat de fariseism si multa incultura.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: