„Nu ma asteptam la asa ceva”. PSD-istul Nichita n-a apucat sa fuga, a fost dus incatusat la puscarie

news

Fostul primar al Iasiului Gheorghe Nichita a fost scos in catuse de politistii care au venit la locuinta acestuia din Copou, miercuri, pentru a-l duce la arest, dupa ce a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani de inchisoare cu executare.

„Mi-e greu sa va spun ceva. Va dati seama… Am pledat nevinovat tot timpul. Nu ma asteptam la asa ceva”, a declarat fostul primar Gheorghe Nichita in timp ce era dus spre masina care l-a transportat spre arest.

Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iasi, a fost condamnat definitiv miercuri de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) la 5 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita intr-un dosar de coruptie legat de atribuirea unui contract grupului de firme UTI.

Initial, Nichita primise in noiembrie 2017, la instanta de fond, Tribunalul Bucuresti, o condamnare de 4 ani de inchisoare, pedeapsa marita de CAB la 5 ani.

In schimb, CAB a mentinut condamnarea de 8 luni de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita in cazul omului de afaceri Tiberiu Urdareanu, aceeasi pedeapsa primind si Mihail Tanasescu, vicepresedinte al UTI.

De asemenea, Gabriel Iulius Mardarasevici, director al companiei Information Business Consulting SRL (IBC), a fost condamnat la un an inchisoare cu suspendare pentru dare de mita.

CAB a mai dispus confiscarea sumei de 2.421.536 lei de la Gabriel Iulius Mardarasevici si 1.210.632 lei de la Tiberiu Urdareanu.

Potrivit DNA, in vara anului 2013, in contextul implementarii proiectului ”Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi”, care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, proiect finantat din fonduri europene, in calitate de primar al municipiului Iasi, Gheorghe Nichita i-a pretins in mod direct lui Iulius Gabriel Mardarasevici (director al SC Information Business Consulting SRL – IBC) si, in mod indirect, lui Tiberiu Urdareanu (presedintele grupului de firme UTI) un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

Acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre Nichita, Mardarasevici si Urdareanu, acestia din urma efectuand, cu sprijinul lui Mihail Tanasescu (vicepresedinte al grupului de firme UTI) si al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dati cu titlu de mita.

De asemenea, demersurile au constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, ale caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi.

Astfel, procurorii sustin ca, in perioada august 2013 – inceputul anului 2015, Gheorghe Nichita a primit foloase materiale constand in: o parte din suma totala promisa, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectata prin depunere in contul firmei IBC), beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice, in valoare de 20.000 lei, plata, in cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de catre Nichita si alti angajati ai primariei, impreuna cu oameni de afaceri, intre care si Mardarasevici, a unei vizite in China (Beijing) si Hong Kong, in valoare de 28.364 lei, beneficii constand in reduceri de 30 – 40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti.

DNA arata ca totalul sumelor si beneficiilor primite cu titlu de mita de catre Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: